27 / 04 / 2024

Ferhat Keten: Kentsel dönüşümde eski eserlere dikkat!

Ferhat Keten: Kentsel dönüşümde eski eserlere dikkat!

‘Yeni Nişantaşı’nın mimarı’ anlayışıyla başta Nişantaşı olmak üzere şehir merkezinde yaptığı yapılarla tanınan Keten İnşaat’ın başkanı Ferhat Keten, şehir merkezinde kentsel dönüşüm konusunda endişeleri olduğunu vurguladı



İstanbul’da kentsel dönüşüm için işaret edilen bölgelerde projelerin finansmanı için imar artışlarının yapıldığını söyleyen Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, “Bu durum ileride olumsuz altyapı yükleri doğuracak. Bu yönde atılan adımlar semtin karakteristik özelliğini olumsuz etkileyecektir” diye konuştu. Dönüşümde devlete de sorumluluk düştüğünü belirten Keten, “Devletin daha düşük maliyetli uygulanabilir malzemeler temin etmesi gerekiyor. Esnek süratli hareket edilmesi sağlanmalı” dedi, ikinci endişesinin eski eserler konusunda olduğunu da ifade eden Keten, “Eski yapıların cepheleri korunmalı. Semt karakterinin, oradaki esnafın korunması da çok önemli. Maalesef bu yönde olumsuz adımlar atıldığını gözlemliyorum” yorumunu yaptı.


200 MİLYON $’LIK 10 YENİ PROJE


İhtiyaç fazlası konutun üretilmemesi gerektiğini belirten Keten, “Bazı bölgelerde yatırımların çok planlı ilerlemediğini düşünüyorum. Çok sayıda yapılan AVM yatırımlarını buna örnek verebiliriz” ifadesini kullandı. 


Nişantaşı, Etiler, Taksim, Cihangir gibi merkezlerde özellikle yenileme projeleri geliştiren Keten inşaat, Göztepe Emiroğlu Projesi, Beyoğlu Pera Projesi, Kâğıthane Projesi, Cihangir’de 3, Nişantaşı’nda 2 ve Beşiktaş’ta 1 olmak üzere 200 milyon dolarlık toplam 10 yeni projeye başlamaya hazırlanıyor.


Göztepe’de Mayıs 2013’te başlanacak olan ve proje değeri 12 milyon dolarlık Keten Emiroğlu Projesi, 175 metrekarelik 3+1 daireden oluşuyor. Beyoğlu Pera’da 16 dairelik projesine de başlayacak olan Keten Inşaat’m bir diğer bölgesi ise Cihangir olacak. Cihangir’de izin aşamasına gelinen proje 1 +1, 2 +1 dairelerden oluşacak ve 15 milyon dolarlık değere sahip olacak.


Etiler Akasya Projesi'ne kazma vuruluyor


Keten İnşaat kasım ayında Etiler Akasya Projesi'ne kazmayı rmayı planlıyor. Beşiktaş'ta Ocak 2013'te yeni 2 projeye daha asını atacak olan firma, Nişantaşı projelerine de devam edecek.


'Zekeriyaköy'de yatırıma ihtiyaç kalmadı'


Şehrin plansız geliştiğini vurgulayan Ferhat Keten, "Projeler gerçekleştirilirken zamanlama ve mekân çok

önemli. Örneğin Zekeriyaköy'de neredeyse yeni bir Zekeriyaköy kadar proje ihaleye açıldı. Bu bölgede böyle bir yatırıma ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Bu kadar fazla üretimin standardı düşüreceğini de düşünüyorum. En önemli sorunlardan bir diğeri ise kuşkusuz yaşanan bürokratik sıkıntılardır" diye konuştu.


Ferhat Keten, kentsel dönüşüm sürecinde aşırı imar artışlarının altyapı sorunları yaratacağını söyledi.


Kâğıthane'ye Keten geliyor


Keten İnşaat'ın Kâğıthane projesi ise 15 milyon dolarlık yatırımla hayata geçiyor. 2 yılda tamamlanması planlanan proje 7 bin metrekare alanda inşa edilecek ve 9 ofis birimi ve mağazaları kapsayacak.


Yelda Akgün / HABERTÜRK


Geri Dön