26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde deprem riskine dikkat!

Kentsel dönüşümde deprem riskine dikkat!

Dünya Gazetesi yazarı Prof. Dr. Kaya Özgen bugün kaleme aldığı yazısında kentsel dönüşümde önceliği olan konutların deprem riskine göre sıralanması gerektiğini kaydetti. İşte Özgen'in kentsel dönüşüm projelerine dair dikkat çektiği noktalar.



Dünya Gazetesi yazarı E. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Kaya Özgen bugün kaleme aldığı yazısında deprem riskli alanların kentsel dönüşümde öncelikli olması gerektiğini vurguladı. Peki Özgen yasısında kentsel dönüşüm ile ilgili hangi durumlara değindi? İşte Prof.Dr. Kaya Özgen'in "Kentsel dönüşümde deprem riski ilk sırada yer almalı" başlıklı yazısı...

"Ülkemizin büyük bölümü etkin deprem kuşağı içinde bulunmaktadır. Bu nedenle çeşitli bölgelerimizde sık sık depremler olmakta, yoğun can ve mal kayıpları yaşanmaktadır" diye ifade eden Özgen şöyle devam etti:

Kentsel dönüşümde deprem riskine dikkat!

"Ülke genelinde deprem etkileri düşünülmeden yapılan büyük bir bina stoğu olduğu biliniyor. Bunda zamanında tutarlı bir deprem yönetmeliği yapılmamış/yapılamamış olmasının belirleyici olduğu açıktır. Gerçekten ülkemizde tutarlı denebilecek ilk deprem yönetmeliği 1969’da çıkarılmış, gelişen bilgiler ve yaşanan depremlerin ışığında 1975, 1998, 2007 ve 2018 yıllarında güvenlik arttırıcı yönde kapsamlı iyileştirmeler gerçekleştirilmiştir. Bu durumda 1975, daha da doğrusu 1998 öncesi yapıların büyük bir deprem riski altında olduğu kabul edilmektedir. Bu bağlamda çoğu maddi kaygılarla hiçbir tespit ve bilgi oluşturulmadan sık sık çıkarılan imar aflarının durumu daha olumsuz kıldığı gözetilmelidir. Böylece tüm kentlerimizde güvenliği belirsiz büyük bir konut stoğu ortaya çıkmıştır. Binaların kullanım süreleri içinde taşıyıcı sistem elemanlarına (kolon, kiriş, döşeme) yapılan bilinçsiz müdahaleler belirtilen güvenlik sorununu daha da artırmaktadır.


Geri Dön