29 / 03 / 2024

Gazi Çelik: Eskişehir kentsel dönüşümde hız kazanmalı!

Gazi Çelik: Eskişehir kentsel dönüşümde hız kazanmalı!

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Eskişehir'in dunımunu değerlendirdi. Çelik, Eskişehir'in kentsel dönüşümde diğer illere göre geri kaldığını, hızlanması gerektiğini söyledi.



Eskişehir'de Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik 6306 Kentsel Dönüşüm Yasası ile Eskişehir'in kentsel dönüşümde hız kazanması gerektiğini, diğer illere göre geride kaldığını belirtti. Çelik, "ilimizde yaptığım araştırmalara göre diğer şehirlere göre çok zayıf olduğunu gördük, ilimizde kentsel dönüşüm projesi belediyelerden sorguladığımız kadarıyla yaklaşık yüzde 10'larda gibi bir durum var. Halbuki bu proje diğer şehirlerdeki projelere oranla çok daha verimli olmasına rağmen diğer şehirlerde yani İstanbul gibi büyük şehirlerde verimlilik yüzde 40-50 civarında. Kentsel dönüşüm kapsamında eski binaların yenilenmesi durumunda şehrimize baktığımızda 40 yıllık 50 yıllık binaları çarşı merkezinde görüyoruz. Bu binaların proje kapsamında yenilenmesi ve devletten destek alması gerekir. Diğer şehirler bunu çok hızlı bir şekilde yapmışlar, yapıyorlar. Biz Eskişehir olarak çok geri kaldık. Bu geri kalmanın sebepleri olduğunu düşünüyoruz" dedi. 


Devlete ait kurumların yasada harç ücretlerinden muaf olmasına rağmen halktan bu paranın toplanması, i nsani an projeden soğuttuğunu ifade eden Başkan Çelik, "Bu uygulamaların bazı kurumlarda çift başlıklı olduğunu gördük. Hepimizin bildiği gibi Kentsel Dönüşüm Projesi'nde bazı masrafların devlet tarafından karşılandığını, harçların alınmadığını görüyoruz ama şehrimizde harçların çift başlıklı olduğunu görüyoruz. Bazı kurumların aldığını, bazı kurumların almadığını gördük. Bunlar insanların bu işten soğumasına sebep oluyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yine kira yardımlarının düzensiz olduğunu belirledik. Muaf olunan ücretleri tahsis etmemesi lazım. Tapu harçları, belediye harçları, asfalt parası alınmaması lazım. 6306 Sayılı Yasanın 57. maddesinde belirtilmiştir, tüm tapu ve harç masraflarından halkın muaf olacağı belirtilmiştir. 

Buna rağmen bazı kurumlar alıyor bazıları almıyor" diye konuştu.


Anayurt


Geri Dön