26 / 04 / 2024

Ferhat Keten: Satış odaklı projelere mola vereceğiz!

Ferhat Keten: Satış odaklı projelere mola vereceğiz!

Piyasalardaki dalgalanmalar tüm sektörlere olduğu gibi gayrimenkul sektörüne de yansıyor, insanların geleceğe ilişkin tedirgin beklentileri gayrimenkul üreticileri için de tedirgin bir sürece işaret ediyor.



Piyasalardaki dalgalanmalar tüm sektörlere olduğu gibi gayrimenkul sektörüne de yansıyor, insanların geleceğe ilişkin tedirgin beklentileri gayrimenkul üreticileri için de tedirgin bir sürece işaret ediyor. Bu süreçte birçok şirket 'bekle gör' politikası izlemeye başlamış durumda. Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, kendilerinin de bu politikayı izlediğini söylüyor.


Türkiye’de gayrimenkul sektörü her dönem güvenli liman olarak görüldü. Döviz, altın ve borsa yatırımları ile kıyaslandığında gayrimenkul her dönem öne çıkan yatırım alanı oldu. Ancak son yıllarda başta İstanbul ve gelişen kentlerde olmak üzere arsa ve gayrimenkul fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı. Özellikle İstanbul'da en düşük metrekare fiyatları 2 bin 750 TL'ler seviyesinde. Geçmişte bir gayrimenkul projesi, yerine ve niteliğine göre değişmekle birlikte bir yıllık süreçte yüzde 70’lere varan oranda kazanç sağlardı ancak şimdi o parlak dönemler geride kaldı. İçinde bulunduğumuz dönemde kâr marjları giderek azalırken ortalama amortisman süresi de 17 yıla çıkmış durumda...


Döviz kurlarındaki yükselişin durdurulamadığı, yatırımcıların ne yapacağım bilemediği böyle bir süreçte inşaat sektöründe Nişantaşı'nın mimarı olarak anılan ve butik projeler üreten Keten Grup’un ikinci kuşaktan temsilcisi Ferhat Keten ile sektörü ve yatırımlarını konuştuk. Piyasalardaki yavaşlamanın etkisiyle satışların da yavaşladığına dikkat çeken Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten sorularımıza şu yanıtlan verdi:


Piyasalarda ciddi bir dalgalanma söz konusu. Kurlardaki artış ve gelişmeler sizi nasıl etkiliyor?

 Yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle insanların alım gücü azaldı. O nedenle içinde bulunduğumuz süreçte nakit akışını yönetip belde gör politikası izlemeye karar verdik.



Yani yeni konut üretmemeyi mi kastediyorsunuz?

Var olan projelerimizi tamamlayıp piyasa düzelene kadar satış odaklı projelere mola vereceğiz. Keten inşaat olarak şimdiye kadar binlerce konut inşa ettik. Keten Çıragan'dan Keten Salacak’a, Cihangir Cennet projesine kadar Şişli, Beşiktaş, Üsküdar, Etiler. Erenköy. Suadiye ve Teşvikiye’de 21 projemizin inşaatı halihazırda devam ediyor. Keten Grup olarak bu projelere toplamda 120 milyon TL'lik yatınm yapıyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde büyük ölçekli projelerden uzak duruyoruz. Bu süreçte satış riski içermeyen, yüklenici firma olarak çalıştığımız işleri alıyoruz.


Şu anda yükleniciliğini yaptığınız işler var mı?

Şu anda devam eden 21 projemizin üçü yüklenici olarak yaptığımız işler. Diğer 181 ise satışlı projeler. Örneğin son dönemde Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Demeğinin (BÜMED) kurduğu Bu Hayat Yapı Kooperatifinin Kağıthane’de iki etapta yaklaşık 250 konuttan oluşan ve toplam yatınm değerinin 60 milyon TL olması planlanan projesini aldık. Bu projeyi inşa edeceğiz.


Alım gücü düştü

Türkiye'de son dönemde alım gücünün azaldığına dikkat çeken Ferhat Keten, bu nedenle insanların yatırım yapma konusunda çekimser davrandıklarını söylüyor. Bu yüzden de 5 bin TL/m2 ve üzeri fiyattan satılan projelerin satış riski taşıdığını vurguluyor. Keten, ekonominin düzelmesiyle birlikte insanların yeniden alım eğilimine geçebileceklerine işaret ediyor.


Ekonomist


Geri Dön