19 / 04 / 2024

Ferhat Tüneli'nde çalışmalara yeniden başlandı!

Ferhat Tüneli'nde çalışmalara yeniden başlandı!

Ferhat ile Şirin efsanesinin yaşandığı rivayet edilen Amasya’da Harşena Dağı altında kazı çalışmaları süren Ferhat Tüneli’nde hazine olduğu söylentilerinin peşinden bir vatandaş konuyu BİMER’e taşıdı.



Amasya Belediyesi tarafından yapımına başlanan ve 'Amasya'nın Çılgın Projesi' diye nitelendirilen tünelde 'Hazineye ulaşmak isteyen belli güçler var' iddiasıyla şikayette bulunulduğu bilgisinin kendilerine ulaştığını belirten Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, "Vatandaşımızın biri BİMER üzerinden şikayette bulunuyor. Orada büyük bir hazinenin olduğunu, hazinenin çıkarılma esnasında tedbir alınması gerektiğini ve çok büyük bir hazine olduğunu anlatıyor. Kendince bu konunun uzmanı olduğunu iddia ediyor kişi. Dolayısıyla emniyete müracaat ediyor. Emniyette vali yardımcısının ismiyle Müze Müdürlüğü'ne, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne tedbir alınması amacıyla yazı yazıyor, gönderiyor. Biz de aldık bunu. Tabi devletin çok komik şikayetlere bu kadar ciddi bir şekilde yaklaşmasını biraz yadırgadım" dedi.


İddiaya gülüp, geçtiklerini anlatan Başkan Özdemir, "Bizim açtığımız tünel kalenin zirvesinden 380 metre derinlikte olması ve çok sert bir kayanın içerisinde. O günkü şartlarda o insanların bir hazineyi saklamak için 300 metre, 200 metre, 100 metre kayayı eşerek oraya saklayacaklarına ömürlerinin yeteceğine inanmıyorum. Böyle bir şey olmaz. Ama diğer alanlarda normal kazılarda, normal alt yapı çalışmalarında çıkan kültür varlıklarının bolluğu insanların hayal güçlerini geliştirmeye vesile oluyor. Bu da Amasya'ya özgür bir şey. Yeni değil bu. Her yapılan çalışmada şehir efsanesi olarak bunlar konuşuluyor. Geçmişte Amasya Lisesi'nin yerine yapılan yer altı otoparkı için de bunların aynısı Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne şikayet olarak konusu gitmişti. O zaman çok ciddiye alınmadı" diye konuştu.


Şikayet üzerine düzenlenen evrakı da sosyal paylaşım hesabından paylaşan Özdemir, Başbakan Binali Yıldırım'ın Amasya ziyaretinde kazısına start verilip yaklaşık 400 metreye ulaşan tüneldeki kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından şehir trafiğini rahatlatacak asıl hazineye kavuşulacağını söyledi.


"Burada çok büyük bir hazine var"


Şikayet sahibinin kimlik bilgilerinin gizliği tutulduğu evrakta "Benim arkeolojiye ilgim var. Bireysel araştırmalarım sonucu kaya mezarlar ve tapınaklar kral tanrılar için yapıldı. Aile mezarları şekiller ile ifade edilir. Mezarlara bakarken en soldaki mezar altında işaretler var. Polisevi arkası tünel yanında kaya mezar sırt altında tünel açılan yerde 5 tane kralın 21 ailesinin mezarı var. Tünelde bu mezarın yanından geçiyor. Burada çok büyük bir hazine var. Bu konudan müze müdürünün bilgisi var. Daha önce konuşmuştum. Normalde burası sit alanı olduğu için kazı yapmak yasak ancak tünel açılıyor. Bu şekilde projeler ile bu hazineye ulaşmak isteyen belli güçler var. Burasının gözlem altında tutulmasını istiyorum. Bu hazineyi de birdenbire çıkaramazlar. Tünele yapacakları havalandırma ve tahliye bölümlerine yapacakları kulübeler vasıtasıyla tahliye edebilirler. Bu konu ile ilgili benimle irtibat kurmak isteyen emniyet görevlileri ile görüşebilirim sakınca yok" ifadeleri yer alıyor.



Sabah



Geri Dön