25 / 04 / 2024

Fethi Hinginar: Yarım asırda 10 milyar dolarlık enerji tasarrufu yaptık!

Fethi Hinginar: Yarım asırda 10 milyar dolarlık enerji tasarrufu yaptık!

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 50 yılda yapı malzemeleriyle 1.5 milyon konuta girdiklerini söyledi. Hinginar, "Ytong ürünleriyle yalıtım devrimi yaptık. Yarım asırda 10 milyar dolarlık enerji tasarrufuna yol açtık" dedi




Türk Ytong, konutlarda enerji verimliliği hedefiyle dev bir eğitim projesine imza atıyor. Yalıtımlı binalarda oturan vatandaşların enerjiye daha az para ödediğini belirten şirket yetkilileri bu konuda bilinçlenmeyi artırmak için ilk ve orta öğretim ile üniversitelerde eğitim programları düzenliyor. Sabah Gazetesi Yazarı Şelale Kadak'ın A Haber'de yayınlanan İş'te Hayat isimli programına katılan Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, yapı sektöründeki son gelişmeleri, eğitim programlarını ve sektördeki büyümeyi anlattı... 


 Türk Ytong için 2013'ün önemini sizden dinleyelim... 

Bu yıl 50'nci yılımızı kutluyoruz. Cumhuriyet Tarihi'nin en eski şirketlerinden biriyiz. Demiren Ailesi ve Mümtaz Fazlı Taylan ana kurucular. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın kuruluşunda destek verdiği şirketimizin hisseleri daha sonra halka satıldı. İlk fabrikamızın kapasitesi 50 bin metreküptü, yani 5 bin konutluk malzeme üretilmişti. 


 Bugün gelinen nokta nedir? 

Şu anda Pendik dışında Tekirdağ-Saray, Antalya, Gaziantep ve Bilecik'te olmak üzere 5 fabrikada üretim var. Yıllık 2 milyon metreküp kapasiteye ulaştık. Bu, 200 bin konutluk malzeme anlamına geliyor. Yüzde 100'e yakın kapasiteyle çalışıyoruz. 


 Isı yalıtımı enerji ihtiyacı elzem olduğu halde malesef Türkiye'nin öncelikli gündemi olamıyor. Ytong'un tasarruftaki rolü nedir? 

Türkiye'de 1985'lerde ilk ısı yalıtım yönetmelikleri yayımladı. Ytong olarak Batı standartlarının Türkiye'ye uyarlanması için yoğun çalışmalarımız oldu. Ondan sonra yalıtım malzemelerinin önemi arttı. Ytong kullanılan yapılarda enerji verimliliğini ölçüyoruz. Bugüne kadar sağladığımız enerji tasarrufu 10 milyar doları buldu. 


TOPLUM SORGULAMALI 

 Rakam çok büyük ama konutların büyük bir kısmında hâlâ yalıtım sorunu var. Tüketicinin bilgisi mi yok? 

Toplumun bilinçlenmesi lazım. Yani insanların artık "benim evim ne kadar yalıtımlı? Ne kadar enerji faturası ödeyeceğim" diye daha çok sorgulaması lazım. 


DERS OLARAK OKUTULUYOR 

 Ytong halkı bilinçlendirmek için ne yapıyor? 

Eğitim çalışmalarımız var. Dördüncü sınıftan itibaren her yaş grubuna eğitim veriyoruz. Endüstri meslek liselerinde yoğun eğitimlerimiz var. Özellikle teknik üniversitelerle çok yoğun işbirliği yapıyoruz. Şu anda üç üniversitede ürettiğimiz malzemenin dersi veriliyor. Eğitmen desteği sağlıyoruz. Onun dışında tabi mimarlar ve mühendis odalarıyla, belediyelerle kısacası sektörün birçok oyuncusuyla işbirliği içindeyiz. 


1.5 MİLYON KONUTA İMZA ATTIK

YTONG, 1950'lerde geleneksel tuğlaya alternatif olarak çıkan, içinde milyonlarca hava kabarcığı olduğu için 'gaz beton' da denilen bir malzeme. Beyaz bloklar halinde hem duvarlarda hem de farklı modelleriyle döşeme ve çatı yapımında kullanılıyor. İlk kez İsveç'te kimyager Axel Eriksson tarafından keşfedilen bu malzemenin üretimine 1926'da başlandı. Bugün 23 ülkede 52 Ytong fabrikasında yılda 10 milyon metreküpten fazla Ytong üretiliyor. Türkiye'de ise Bakanlar Kurulu kararıyla 1963'te kurulan Türk Ytong, 1965'te Pendik'te üretime başladı. Bu tarih, inşaat sektörünün modernleşme sürecinin başlangıcı olarak da kabul ediliyor. Türkiye, 2 milyon metreküplük üretim kapasitesiyle Polonya'dan sonra dünyada ikinci büyük üretim merkezi konumunda. Kuruluşundan bu yana ürettiği 21 milyon metreküp Ytong, 1 milyon 500 bin adet konutun inşaatında kullanıldı. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM  15-20 YIL SÜREBİLİR

 Bir de deprem konusu var. Türkiye'deki konutların büyük kısmının depreme dayanıklı olmadığı biliniyor... 

Türkiye deprem açısından çok şanssız bir ülke. Sağlam konutta oturmak şart. Bu bilinçte olmamız gerekiyor. 1999'da çok acı bir şekilde gördük bunu. Dönüşümde yeteri kadar hızlı değiliz ama Türkiye'nin de kendine göre koşulları var, çok ciddi mesafeler katediliyor. Yani bugün kentsel dönüşümle ilgili projeler bence son derece olumlu. Dönüşümle yıkılıp yeniden yapılması gereken konut sayısının Türkiye genelinde 6.5 milyon olduğu söyleniyor. Türkiye'nin bu sorunu mutlaka çözmesi, standartların yükselmesi ve yaşam güvencesinin garanti altına alınması şart. 


 Sizce kentsel dönüşüm kaç yıllık bir süreç? 

Bana göre 15 -20 yıllık bir süreç. 6.5 milyon konuttan bahsediyoruz. Şunu açıkça söyleyebilirim ki 10 yıldır inşa edilen yapıların çok büyük bir kısmı deprem açısından doğru ve sağlıklı. Artık eskisi gibi uyduruk kaydırık yapılar görmüyoruz. Bu da önemli bir yol kat ettiğimizi gösteriyor. 


"HEDEFİMİZ POLONYA'YI GEÇMEK"

Fethi Hinginar, 50'nci yıl hedeflerini de açıkladı. Dünyanın bir numarası olmak istediklerini söyleyen Hinginar, "Polonya'yı geçmeyi planlıyoruz. Bunun için kapasite artırımı yapıyoruz" dedi. İnşaat sektöründeki canlılıkla bağlantılı olarak yapı malzemeleri satışlarının da büyüdüğünü belirten Hinginar şöyle konuştu: "Geçen yıla oranla yüzde 15'in üzerinde büyüdük. Bu, sektörün çok üzerinde bir oran. Şu anda bir ekonomik kriz var diyemeyiz. Riskler elbette var ama inşaat sektöründe birçok yatırım da söz konusu. Belki kısa süreli kesintiler veya yavaşlamalar olabilir ama ben henüz öyle bir ortam görmüyorum. 


2020'DE SIFIR ENERJİ TÜKETEN EVLER GELİYOR

Haziranda Brüksel'deki Avrupa Gaz Beton Birliği ve Yapı Malzemeleri Konseyi'nin konferanslarına katılan Hinginar, bu toplantılarda enerji verimliliğinde 2020 sonrasının konuşulduğunu söyledi. Hinginar, "AB, 2020'den itibaren sıfıra yakın enerji tüketen evler yapılması konusunda yönetmelikler yayımladı. Biz de bunu Türkiye'de anlatmak istiyoruz" dedi. Türkiye'de enerji verimliliğinin ekonomi ve doğal hayatın devamlılığı için önemini anlatmak istediklerini belirten Hinginar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa 2030 planlarını yapıyor, yönetmelikler hazırlıyor. Yani son 10- 15 yılda yükselen yalıtım seviyelerini yeterli görmeyerek daha da ileri götürüyor. Dolayısıyla Türkiye'de de yapı sektöründe çok ciddi adımlar atılması şart." 


Sabah


Geri Dön