19 / 04 / 2024

Fiber internet akıllı evlerin altyapısı oluyor!

Fiber internet akıllı evlerin altyapısı oluyor!

Türk Telekom'un, 2013 2. çeyrek itibarıyla döşediği fiber kablo uzunluğu yurtiçinde yaklaşık 171 bin kilometreye ulaştı. Fiberkent olarak adlandırılan dönüşüm, uzaktan erişilebilen akıllı evler ve sayısal şehirler için en büyük altyapı anlamına geliyor...




Türk Telekom, İnsan Kaynakları, Destek ve Regülasyon Başkanı Şükrü Kutlu, Türkiye'deki yasal düzenlemelerin, işletmecilerin yatırımlarının devamını sağlayabilecek,  tüketici haklarını gözetecek, esnek ve bürokrasiden arındırılmış bir hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu sadece ulusal değil, uluslararası alanda da rekabet edebilirliğimizi sağlamak açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.


Türk Telekom açıklamasına göre, İnterpromedya tarafından bu yıl 13.'sü düzenlenen Bilişim Zirvesinde "Rekabet ve İşbirliği, Yasal Düzenlemeler, Yeni Bakış Açıları" panelinde konuşma yapan Kutlu sektörün sorunlarına değinerek çözüm önerilerini sundu.  


Türkiye'deki ses trafiğinin yüzde 9'unun sabit, yüzde 91'inin mobilden oluştuğunu kaydeden Kutlu, şu değerlendirmelerde bulundu: 


"Türk Telekom olarak, ses pazarında mobilin sabiti ikame ettiğini ve artık mobil- sabit ayrımının fiilen ortadan kalktığını pek çok kez ifade ettik. Bu durumun düzeltilmesi için pazar yapısına uygun regülasyonların çıkarılması gerekmektedir. Sabit tarafta yapılacak regülasyonlarla işlemecilerin yeni yatırım alanlarına yönelmesine fırsat tanınmalıdır. Böylelikle rekabet adil olacaktır. İletişimin bilgi teknolojileri ile yakınsandığı bu süreçte, hiçbir şirket sadece ses taşıyarak varlığını sürdüremez.


Düzenlemelerin, teknoloji ve hizmetlerdeki yakınsama ve sabit-mobil ikamesinde yaşanan gelişmeler çerçevesinde dikkate alınması gerekir. Türk Telekom olarak, evinde internet hizmeti olmayan müşterilerimize günlük ve saatlik olarak internete bağlanma imkanı sunmak istedik. Düzenleyici otoriteler bu hizmete izin verdi ancak uygulama, yüksek mahkeme kararı ile durduruldu. Türk Telekom’un bu hizmeti, aslında sürekli internete ihtiyacı olmayan zaman zaman internet kullanmak isteyen tüketicilere çok büyük bir avantaj sağlıyordu."


Kutlu, insanların birden çok faturayı takip etmekte zorlandığını ve gereksiz kağıt ve posta masrafı oluşturduğunu aktararak, "Bunları tek faturada birleştirmek istiyoruz ancak, yasalar henüz buna uygun değil. Tüketici ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetler geliştirilmesinin önündeki bu yasal engellerin düzeltilmesiyle, gelişimimizi ve tüketiciye fayda sağlama işlevimizi sürdürebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.


Sadece büyükşehirlerde değil, Türkiye'nin 81 ilinde, alt yapıyı fibere dönüştürerek, tüm vatandaşlara hızlı erişimin yolunu açacak bilgi otobanları inşa etmeye başladıklarını ve saatte 9 kilometre fiber kablo çektiklerini dile getiren Kutlu, şunları kaydetti:


"Bu dönüşümün son iki yılda ivme kazanmasında düzenleyici otoritenin 2011 yılı ekim ayında aldığı fibere erişim kararının büyük etkisi oldu. Otorite bu kararıyla fibere yatırım yapan tüm işletmeciler için elverişli ve öngörülebilir bir düzenleyici ortam sağladı. Türkiye’nin 2023 hedeflerinde yer alan bilgi toplumuna ulaşmak için önemli olan bu karar için düzenleyici otoritelere huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Kararın olumlu etkisini fiber internet abone sayısındaki artışa bakarak rahatça görebiliriz.


Düzenleyici otoritenin pazar verileri raporuna göre 2011 3.çeyrekte 220 bin olan pazardaki toplam fiber internet abone sayısı, 2013 2.çeyrek sonu itibariyle 860 bin oldu. Türk Telekom olarak 2013 2. çeyrek itibarıyla yalnızca bizim döşediğimiz fiber kablo uzunluğu yurtiçinde yaklaşık 171 bin kilometreye ulaştı. Fiberkent olarak adlandırdığımız bu dönüşüm, uzaktan erişilebilen akıllı evler ve sayısal şehirler için en büyük ve temel altyapı anlamına geliyor."


Kutlu, söz konusu sorunların çözümü için Türkiye'de yasal düzenlemelerin, yatırımların devamını sağlayabilecek, tüketici haklarını gözetecek, esnek ve bürokrasiden arındırılmış bir hale getirilmesi önerisinde bulundu.


AA


Geri Dön