27 / 04 / 2024

Fikirtepe'de röntgen çekildi! 

Fikirtepe'de röntgen çekildi! 

Fikirtepe’yi devlet eliyle dönüştürmek için çalışmalara başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgenin röntgenini çekti ve yol haritasını çizdi. Bakanlık bu hafta içinde bölgede 2 ofis açacak.



Kentsel dönüşümüm simge projesi olarak 2012’de başlatılan ve ardından yüksek emsal tartışmalarıyla dikkat çeken Fikirtepe’de kangren olan dönüşüme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el attı.

Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın direktifiyle adım atan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, projenin hızlanması için tüm imkânları kullanıyor. Bölgenin yıllardır çözülemeyen sorunlarının röntgenini çeken bakanlık ilk etapta Fikirtepe’ye bu hafta içinde 2 tane kentsel dönüşüm ofisi açacak. Proje bilgilendirme ofisleri 7 gün hizmet sunacak. Bu ofisler kanalıyla dönüşüm tek elden sürdürülecek. Müteahhitler ve hak sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar da hızla çözülecek. Çözümün olmadığı yerde ise devreye  TOKİ  ve iştiraki Emlak Konut GYO girecek. Bu iki kurum yarım kalan veya hiç başlamayan inşaatları tamamlayacak. 

MÜTEAHHİTLERE ÇAĞRI YAPILACAK

Kurulan ofislerler kanalıyla bölgede sözleşme imzalamış müteahhitlere çağrılar yapılacak. Müteahhitlerden anlaşma yaptıkları projelere biran önce başlamaları talep edilecek. Aynı istek inşaata başlanmış ama uzun bir süredir bir çivi dahi çakılmayan yarım bırakılmış projelerin müteahhitlerine de yapılacak. Söz konusu süre içerisinde projelere başlanmaması halinde ise sözleşmeler iptal olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, mevzuatta devrim niteliğinde adımlar attıklarını vurguladı. Bakan Kurum, “Fikirtepe’nin tüm geçmişini yakından biliyoruz. Ülkemizde tıkanan tüm dönüşüm süreçlerini aşmak adına vatandaşımıza, işini yapmayan müteahhitle arasındaki sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih hakkı verdik. Bakanlığımızın aciliyet arz eden yerlere re’sen uygulama yapmasının önünü açtık” diye konuştu. 2012'den bu yana bir krize dönüşen sürece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el attı. TOKİ ve iştiraki Emlak Konut GYO yarım kalan veya hiç başlamayan inşaatların yapımını üstlenecek.

PLANLAR DEĞİŞİYOR

1 milyon 350 bin metrekare büyüklüğünde alanda hayata geçirilen Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde hiç başlamamış, herhangi bir anlaşma yapmamış, sözleşme imzalamamış, yıkılmamış adaların planlarında da değişiklikler yapılacak. Yeni planlar Aralık ayında askıya çıkarılacak. Eski plana göre Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi tamamlandığında bölgede 35 bin yeni konut ve 2 bin 500 ticari alan bulunacaktı. Fakat Fikirtepe’deki 60 yapı adasının bir bölümünde inşaatlar başlarken, büyük bir alanda ise yıkılmayı bekleyen evler yer alıyordu. Yeni planlarda bakanlığın nüfus yoğunluğuna geçit vermeyeceği tahmin ediliyor. Mevcut emsalle yola devam edilmesi de masadaki konular arasında bulunuyor.

BÖLGE HALKINA MORAL OLDU

Bölge halkı Cumhurbaşkanı talimatıyla dönüşümün devlet eliyle gerçekleşmesinden memnun olduklarını belirtti. Birçoğu 7-8 sene önce yapılan sözleşmelerle bekleyip durduklarını ve çok mağdur durumda olduklarını söyledi. Binalarının riskli olduğunu dile getiren vatandaşlar, “Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bakanımız Murat Kurum ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Şu anda oturduğumuz evler riskli. Evini müteahhide verenlerin ise birçoğu perişan. Biten binalarda da iskan problemleri yaşanıyor. Ama artık devlet güvencesindeyiz. Evlerimiz yenilenecek. Müteahhitlerin keyfi uygulamalarına mahkum bırakılmayacağız” diye konuştular. 

YIKIMLAR OCAKTA BAŞLIYOR

Yeni planların askı süresinin bitiminin hemen ardından yıkım ve inşa işlemlerine başlanacak. Bakan Kurum, yıkım sürecine başlayacaklarını, Ocak ayı itibarıyla ihaleleri yapıp, şubat, en geç mart ayında inşaata fiilen sahada başlamış olacaklarını da açıkladı. Yeni Fikirtepe altyapısıyla, sosyal donatısıyla, tüm ihtiyaçlarıyla birlikte inşa edilip vatandaşlara 3 yılda teslim edilecek. Toplam 1,5 milyon metrekare inşaat alanını kapsayacak proje 3 etap olarak yapılacak. Toplam 5 milyar TL'ye mal olacak. 

KAOSUN SEBEBİ 4,14 EMSAL

Bölge 2007’de ‘kentsel dönüşüm alanı’ olarak belirlendi. ‘Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı onaylandı. Emsal önce 2,7’den 2013’te 4,14’e çıkarıldı. 2017’de ise yeni bir düzenleme ile kademeli emsal uygulaması yapıldı ve en yüksek emsal 4,14’ten 4’e düşürüldü. Bina yükseklikleri de önce sınırsızken daha sonra 80 metre olarak sınır getirildi. Yaşanan teknik, hukuki ve finansal sorunlar nedeniyle zaman içinde dönüşüm sağlıklı ilerleyemedi. Sayısı az da olsa bir grubun, hakkından fazla konut veya iş yeri istemesi, bazı yüklenicilerin aynı alan için birbirleriyle yarışa girmeleri sebebiyle fiyat artışlarının yaşanması, vatandaşların birden fazla yükleniciyle aynı ada, parsel içerisinde sözleşme imzalaması gibi birçok problemle de sorunu içinden çıkılmaz bir hale getirdi. 

İSKAN YOK SORUN ÇOK

Fikirtepe’de tamamlanan ve yaşam başlayan 18 proje bulunuyor. Bu projelerin çoğunda ise iskan yok. Kaba inşaatı süren ve 5-12 ay içerisinde teslim edilecek 2, 12-24 ay içerisinde teslim edilmesi öngörülen 2 proje bulunuyor. Kaba inşaatı başlayıp mevcutta faaliyeti olmayan proje sayısı da 4. Harfiyatı bitmiş, temel atma aşamasına gelmiş ama faal olmayan ve ruhsat almamış toplam 2, hafriyat ve fore kazık aşamasına gelmiş ama faal olmayan ve ruhsat almamış 1, yıkımı bitmiş hiçbir engel olmayan ve müteahhidin insiyatifinde kalmış faal olmayan 4 proje bulunuyor. İmzası bitmiş boşaltılmayı bekleyen veya davalık olan 8 proje adası ve imzası bitmemiş, bir veya birden fazla firma girmiş ve diğer sorunlu tüm proje alanlarının toplam sayısı da 20 olarak ön plana çıkıyor. 

İşte 10 adımda Fikirtepe Kentsel dönüşüm projesi!


Geri Dön