18 / 04 / 2024

Fikirtepeli kentsel dönüşüm mağdurları için müjdeli haber!

Fikirtepeli kentsel dönüşüm mağdurları için müjdeli haber!

Fikirtepe kentsel dönüşüm uygulamalarında karşılaşılan sorunların tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge TBMM'ye sunuldu.



İstanbul'un değil tüm ülkemizin büyük bir sorunu hali gelen çarpık kentselleşme özellikle İstanbul'un gözde semti Kadıköy'ün Fikirtepe bölgesinde hızla artıyor. 2005 yılında İBB tarfından özel proje alanı ilan edilmişti.

PROJELER YARIM  KALDI

Bölgede hayata geçirilen projelerin ardından ciddi sorunlar da beraberinde yaşandı. Fikirte kentsel dönüşümünde yaşanan en önemli sorun yarım kalan projeler oldu. Kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirmek isteyen müteahhitlerin yeterliliği gözetlenmediği için dönüşüm sözleşmeleriyle müteahhitlere devredilen, vatandaşların özel mülkiyetindeki arsalarda inşaatların çoğu ya hiç başlamamış ya da yarım kalmıştır. Tamamlanan projelerde ise ciddi eksiklikler tespit edildiği için çok az bir kısmına oturma izni verilmiştir. Bu süreçte evleri yıkılan, yenişine de kavuşamayan çok sayıda vatandaş evsiz kalmıştır.

Fikirtepeli kentsel dönüşüm mağdurları için müjdeli haber!

SADECE 18'Sİ TAMAMLANDI

Fikirtepe’de tamamlanan ve yaşam başlayan 18 proje bulunuyor. Bu projelerin çoğunda ise iskan bulunmuyor. Kaba inşaatı devam eden  ve 5-12 ay içerisinde teslim edilecek 2, 12-24 ay içerisinde teslim edilmesi planlanan 2 proje bulunuyor. Kaba inşaatı başlayıp mevcutta faaliyeti olmayan proje sayısı da 4. Harfiyatı bitmiş, temel atma aşamasına gelmiş ama faal olmayan ve ruhsat almamış toplam 2, hafriyat ve fore kazık aşamasına gelmiş ama faal olmayan ve ruhsat almamış 1, yıkımı bitmiş hiçbir engel olmayan ve müteahhidin insiyatifinde kalmış faal olmayan 4 proje bulunuyor. İmzası bitmiş boşaltılmayı bekleyen veya davalık olan 8 proje adası ve imzası bitmemiş, bir veya birden fazla firma girmiş ve diğer sorunlu tüm proje alanlarının toplam sayısı da 20 olarak ön plana çıkıyor.

Fikirtepeli kentsel dönüşüm mağdurları için müjdeli haber!

KONUT FİYATLARI DÜŞTÜ

Fikirtepe kentsel dönüşümü kapsamında yıkılan ancak projesine hiç başlanılmayan veya yarım bırakılan inşaatların yıkıntıları ve etrafında bulunan gecekondular nedeniyle ortaya çıkan güvenlik sorunları ise bölgeye olan talebin azalmasına ve konut fiyatlarının düşmesine yol açtı.

Fikirtepeli kentsel dönüşüm mağdurları için müjdeli haber!

ÖNERGE VERİLDİ

Bu nedenlerle, Fikirtepe'de kentsel dönüşüm projelerinde oluşan sorunların  çözülüp, vatandaşların güvenli evlerine kavuşmasının sağlanması için TBMM tarafından araştırılması ve çözümüne yönelik gerekli tedbirlerin alınması için önerge verildi.

Fikirtepe kentsel dönüşüm uygulamalarında karşılaşılan sorunların tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi ve 22 Milletvekili tarafından TBMM'ye sunuldu.

Fikirtepeli kentsel dönüşüm mağdurları için müjdeli haber!

Fikirtepe'de röntgen çekildi! 

İstanbul'da 100 bin kişi mağdur!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön