19 / 04 / 2024

Fikret Şahin: Şehir hastaneleri kamulaştırılmalı!

Fikret Şahin: Şehir hastaneleri kamulaştırılmalı!

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, kamu-özel iş birliğiyle "yap-kirala-devret" modeliyle gerçekleşen şehir hastanelerinin kamuya büyük oranda yük getirdiğini ve maliyetinin üzerinde ödemeler yapıldığını anlattı.



CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, TBMM'de basın toplantısı gerçekleştirdi.

Şahin düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığının harcamaları ve bakanlık bünyesinde göreve alınacak personelle ilgili eleştiriler yaptı. Şahin, kamu-özel iş birliğiyle "yap-kirala-devret" modeliyle gerçekleşen şehir hastanelerinin kamuya büyük oranda yük getirdiğini ve maliyetinin üzerinde ödemeler yapıldığından bahsetti.

Dünya'da yer alan habere göre; bunun bir örneğinin de geçen haftalarda Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının yayınladığı mali tablolarda görüldüğünü savunan Şahin, şehir hastanelerine Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarında gerçekleşen kira ve hizmet ödemelerinin bu tablolarda olduğundan bahsetti.

Şahin, 4 ayda şehir hastanelerine toplam 3 milyar 844 milyon lira kira, 2 milyar 201 milyon lira hizmet bedeli olmak üzere 6 milyar 46 milyon lira ödendiğinden bahsederek, şu açıklamalarda bulundu:

"2020 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesine bakacak olursak şehir hastaneleri kira ve hizmet ödemeleri için toplam ayrılan bütçe bedelinin 10 milyar 415 milyon lira olduğunu görüyoruz. Toplam bütçenin yüzde 58'i ilk 4 ayda harcanmış durumda. Bir yıl için açıklanan bütçe rakamının, şehir hastaneleri için ödenecek kira ve hizmet bedelinin yüzde 58'ini ilk 4 ayda harcamış bulunuyoruz. Sağlık Bakanına sormak istiyorum. Bu tablolardaki rakamlar ne derece doğrudur. Doğruysa bu bütçeyi nasıl denkleştireceksiniz. Tüm bütçenin yüzde 58'ini, 12 ayda harcayacağınız paranın yüzde 58'ini ilk 4 ayda harcamışsınız. Bundan sonraki 8 ay boyunca ne yapacaksınız sormak istiyorum."

Şehir hastanelerinin ödemelerinin döviz bazında yapıldığı, bunun da Türk Lirası olması gerektiğinden bahseden Şahin, bu şekilde zarar edildiğini iddia ederek bu hastanelerin bir an önce kamulaştırılması gerektiğinden bahsetti.

Şahin, Sağlık Bakanlığının yaptığı sağlık personeli atamalarının da yetersiz olduğundan bahsederek "Mümkün olduğunca, maksimum sayıda atama yapılmasını istiyoruz." dedi.
 


Geri Dön