25 / 04 / 2024

Fikri Işık: 2023 yılına kadar 110 hızlı tren!

 Fikri Işık: 2023 yılına kadar 110 hızlı tren!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; 2023 yılına kadar yurt içinde 70 manevra lokomotifi ve 110 hızlı treni hizmete almayı planladıklarını dile getirdi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık; 2023 yılına kadar yurt içinde 70 manevra lokomotifi ve 110 hızlı treni hizmete almayı planladıklarını bildirdi. 


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2023 hedeflerine göre, raylı taşıma sektörüne yapılması planlanan yatırım miktarının 45 milyar dolar olduğunu kaydeden Bakan Işık; milli trenin de kasım ayında raylarda olacağını müjdeledi. Hızlı tren ve yüksek hızlı trenlere hareket kabiliyeti veren “cer sistemi”nin (lokomotifin) yerli imkânlarla tamamlandığını belirten Bakan Işık, şöyle devam etti: “Proje sayesinde demiryolu taşımacılığının en kritik bileşeni olan ve tamamıyla yurt dışına bağımlı olduğumuz çekiş ve tren kontrol sistemi ilk defa Türkiye'de tasarlanmış olacak. Elektrikli lokomotifi ürettik, test sürüşleri tamamlandı. Lokomotif üzeri entegrasyonları da yapılarak, kasımda TCDD'ye teslim edilecek. Proje, cari açığın azaltılması ve ihracatın artması noktasında çok önemli bir adım. Türkiye, belli süre sonra raylı sistemlerde dünya otoritelerinden birisi olacak.”


Türkiye Gazetesi


Geri Dön