25 / 04 / 2024

Fikri Işık: Yatırımlarda önemli reformlar gerçekleşecek!

Fikri Işık: Yatırımlarda önemli reformlar gerçekleşecek!

İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOSBİ) faaliyete başlayan 9 yeni fabrikanın toplu açılış törenine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yatırılarda yeni ve önemli reformlar gerçekleşeceğini belirtti.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hükümet olarak sanayi üretimini desteklemek için önemli reformlar yaptıklarını belirterek, "Şimdi yeni bir çalışma yapıyoruz inşallah önümüzdeki hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na 'Ar-Ge Reform Paketi'ni sunacağız" dedi. 


İzmir programı kapsamında Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde  (KOSBİ) faaliyete başlayan 9 yeni fabrikanın toplu açılış törenine katılan Işık, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana sanayiye ciddi yatırımlar yaptığını, 2008 yılındaki küresel ekonomik krizi bu sanayi yatırımları sayesinde az hasarla atlattığını söyledi. 


- "Türkiye sanayisi sayesinde yüzde 4 büyüdü"


Işık, sanayiciye verilen destekler sayesinde bu sektörü güçlendirdiklerini, güçlü sanayisi ile Türkiye'nin 2015 gibi siyasi ve ekonomik belirsizlikle geçen bir yılda yüzde 4 büyüme kaydettiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: 


"Yatırımın önündeki engelleri kaldırıyoruz, yenilikçi üretime katkı sağlıyoruz. OSB'lerin yapılarını güçlendireceğiz. Devrim niteliğinde bir karar aldık ve fabrikalarda kaks sınırlamasını kaldırdık. Bu sanayiciye ek yük getiriyordu. Sanayiciyi boş işlerle uğraştırmıyoruz. Bu sayede ne oldu birçok fabrikamız kendi alanında üretimini büyüttü. Türkiye bu sayede yüzde 4 büyüdü. Bu kadar belirsiz ortama rağmen üretime dayalı ekonomi bu büyümeyi sağladı."


- Ar-Ge ve üretim reform paketi hazırlıkları


Sanayiciyi destekleyecek yeni çalışmalara hazırlandıklarını aktaran Işık, şunları kaydetti:


"Şimdi yeni bir çalışma yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na Ar-Ge Reform Paketi'ni sunacağız. Hemen sonra 16-17 Ocak'taki çalışmada Üretim Reform Paketi'ni de orada olgunlaştıracağız. OSB'lerimizin daha güçlü ve verimli çalışması için küçük sanayi sitelerinden, yeşil ve büyük sanayi sitelerine geçişle, üretimin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili üretim reform paketini de hazırlıyoruz. Hedefimiz üreten insanın önünde engel bırakmamak.'


Bakan Işık, bugünün ekonomik şatlarında sanayi sektörü girişimcisinin bir kahraman olduğunu savunarak, "Gayrimenkul fiyatlarının bu kadar hızlı arttığı bir ortamda insanlar kısıtlı sermayesiyle üretime katılıyorsa bu insanlar kahramandır. Bu kahramanların yanında olmak bizim görevimizdir" diye konuştu. 


- "İzmir orta yüksek teknolojide de desteklenecek"


İzmir'de yüksek teknoloji üretim yapan sanayicileri en yüksek teşvik uygulaması olan 5. bölge teşvik sistemi ile desteklediklerini dile getiren Işık, şöyle devam etti:


"Geçen yıl geldiğimizde 'Biz İzmir'i nitelikli üretimin merkezi haline getirmek istiyoruz' demiştik. O nedenle teşvik sistemini de İzmir'in faydalanacağı bir şekile getirdik. Bu nedenle ileri teknoloji üretimi yatırımlarında İzmir'i Hakkari ile aynı teşvik sistemine getirdik. Bu nedenle İzmir, yüksek teknoloji üretim merkezi haline gelecek. Artık yabancı yatırımcılarda İzmir'de yatırım yapmaya başladı."


İzmir'deki yatırımların teşvik sisteminde yeni bir çalışma yaptıklarını belirten Işık, "İzmir'de seçici olmak kaydı ile orta yüksek teknoloji üretimini de 5. bölge teşviklerini uygulamaya koyuyoruz. O zaman  İzmir  yeşil üretimde Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olacak. Sizler çalıştıkça bizim görevimiz sizin önünüzü açmak" ifadelerini kullandı.  


Bakan Işık, konuşmasının ardından KOSBİ'de faaliyete başlayan, toplam 165 milyon liralık yatırımla bin 500 kişiye istihdam sağlayan 9 fabrikanın açılışını yaptı. 


- Sıraya girdi, işçilerle yemek yedi


Açılışı yapılan fabrikalardan Volt Elektrikli Motorları'nın yönetim kurulu başkanı Mesut Sancak, açılışın anısına, firmanın ürettiği ve Avrupa'ya ihraç ettiği "Super Premium" enerji seviyesindeki İE4 elektrikli motoru Bakan Işık'a hediye etti. 


Bakan Işık, daha sonra açılışı yapılan tesisleri gezdi. Ardından öğle yemeği için fabrikanın yemekhanesinde yemek sırasına giren Bakan Işık, işçilerle yemek yiyip, sohbet etti. 



AA


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Kemalpaşa'da 9 sanayi tesisinin açılışını yapan Bakan Fikri Işık, İzmir'e teşvik müjdesi verdi. Bakan Işık, İzmir'in yüksek teknolojiye dayalı üretimin merkezi haline getirileceğini söyledi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde 165 milyon lira değerindeki bin 500 kişiye istihdam sağlayacak 9 tesisi açılışını yaptı. Bakan Işık, seçici olmak kaydıyla, orta yüksek teknolojide İzmir'i teşvik kapsamına alacakları müjdesini verdi. İzmir'in Türkiye'nin en dinamik şehirlerinden birisi olduğunu söyleyen Işık, "Biz İzmir'i nitelikli üretimin merkezi haline getirmek istiyoruz. Onun için teşvik sisteminde İzmir'in çok faydalanacağı düzenlemeler yapacağız. İzmir'in nitelikli ürünlerde, katma değeri yüksek ürünlerde, orta ve yüksek teknolojik ürünlerde merkez haline gelmesini sağlayacak en önemli adımlardan biri. Biraz önce EBSO Başkanı ile görüştük. Artık yabancılar İzmir'de yatırım yapmaya başladılar. Neden? Çünkü 5. yüksek teknolojik ürünlerde İzmir'e 5. bölge teşviğini veren kararnameyi yürürlüğe koyduk" dedi. Bakan Işık, gazetecilerin yerli otomobil üretimine İzmir'den bir işadamının talip olup olmadığını sorması üzerine "İçinde bulunduğumuz fabrika (Volt Motor) yerli arabanın elektrik motorlarını üretecek kapasiteye sahip. Yerli arabanın elektrik motorlarının İzmir'de üretilmesinden bundan büyük mutluluk duyarız" dedi. 


DEVRİM NİTELİĞİNDE KARAR 

Devrim niteliğinde bir karar alarak kat sınırlamasını kaldırdıklarını, bodrumun bir kısmını emsalden çıkardıklarını anlatan Bakan Işık, "Sanayiciyi boş işlerle uğraştırmayacağız. Bu sayede ne oldu biliyor musunuz? Birçok fabrika kendi alanında büyüdü. Türkiye'de ilk 3 çeyrekte siyasi belirsizlikte bile yüzde 4 büyüme yakaladı. Küçük sanayi sitelerimizden yeşil sanayi sitelerine geçiş için üretim önündeki engellerin kaldırılması için üretim reform paketi hazırlıyoruz. Bu çağda sanayici kahraman. Gayrimenkul fiyatlarının bu kadar hızlı değer kazandığı dönemde insanlar kısıtlı sermayesini sanayiye yatırıyorsa insanlarımıza iş, aş sağlıyorsa bu ancak kahramanlıktır. Bu anlayışla yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Başkanı Kamil Porsuk, "165 milyon liralık yatırım yapan 9 tesisin açılışı 2023 hedeflerine ulaşmak için iyi bir örnek" diye konuştu. Saya Grup Yönetim Kurulu üyesi Mesut Sancak'a Bakan Işık'a Volt Motor'un Avrupa'ya ihraç ettiği süper premium enerji seviyesindeki IE4 elektrik motoru hediye etti. Bakan Işık, sıraya girerek, Volt Motor'un işçileriyle birlikte tabldotta öğle yemeği yedi. 


SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM 

Kemalpaşa'daki açılışlar öncesinde Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki "Sürdürülebilir Üretim Sempozyumu"na katılan Bakan Işık, "Bundan sonra İzmir'e daha sık gelmeye gayret edeceğiz. Dünya yüzyılın sonunda 4 derece daha fazla ısınacak. 4 derecelik artışı 2 derecede tutabilme hedefi var. O zaman ekolojik denge biraz daha az bozulacak. Hedefimiz taşın altına elini en çok koyan ülkelerden biri olmak" dedi. Bakan Işık, Türkiye enerji yoğunluğunu azaltmak zorunda olduğunu dile getirereke, "1 birim üretim yapmak için 2 birim enerji kullanıyorsanız olmaz" diye konuştu. Bakan Fikri Işık, DEÜ'nün ülkenin en gelişmiş üniversitelerinden biri olduğunu da sözlerine ekledi. 


Geri Dön