28 / 03 / 2024

Filistinliler'e ait 10 ev yıkıldı!

Filistinliler'e ait 10 ev yıkıldı!

İsrail güçleri, Batı Şeria'nın El Halil ve Beytullahim kentlerinde Filistinlilere ait 10 evi 'ruhsatsız olduğu' gerekçesiyle yıktı.



Filistin Vatani Haber Ajansı'nın haberine göre, İsrail'e ait buldozerler askerler eşliğinde gelerek El Halil'in kentinin kuzeyindeki Asfar Yahudi yerleşim birimi yakınlarında 8, Beytullahim'de de 2 evi yıktı. Yıkıma taş ve sopalarla direnmeye çalışan evlerin sakinlerinden bazılarının gözaltına alındığı bildirildi.


Habere göre yıkımın nedeni ise "Yahudi yerleşim yerleri yakınındaki bu evlerin oluşturduğu güvenlik sorunu ve inşaat ruhsatlarının bulunmaması" olarak açıklandı. Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı. İsrail yönetimi Filistinlilerin C bölgesinde inşaat yapmasını neredeyse imkansız kılıyor. İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te yaklaşık 200 bin, Batı Şeria'da da 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası toplum, İsrail'in işgalindeki bu topraklarda bulunan Yahudi yerleşim birimlerini illegal kabul ediyor.



Yeni Şafak


Geri Dön