28 / 03 / 2024

Filyos Vadi Projesi hayata geçirilmeyi bekliyor!

Filyos Vadi Projesi hayata geçirilmeyi bekliyor!

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in hayali olarak bilinen 100 yıllık projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Karayalçın, "Zonguldak TSO'ya 14 milyar dolarlık bir yatırım başvurusunun yapıldığını söyledi.



Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in hayali olarak bilinen Filyos Vadi Projesi hayata geçirilmeyi bekliyor.


Karadeniz Özelliklerini Koruma (KÖK) Derneği'nin Zonguldak Dedeman Otel'de düzenlenen kurultayında Filyos Vadi Projesi ele alındı. Kurutluya Tbmm eski Başkanı Köksal Toptan, Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Gazeteci Fikret Bila, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, ZTSO Başkanı Salih Demir ve davetliler katıldı. Kurultayın ev sahipliğini ise KÖK Genel Başkanı Murat Karayalçın yaptı.


Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in hayali olarak bilinen 100 yıllık projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Karayalçın, "Zonguldak TSO'ya 14 milyar dolarlık bir yatırım başvurusunun yapıldığını söyledi. Birkaç yüz hektarlık bir alanda 14 milyar dolarlık bir yatırım paketi TSO'ya sunulmuş. Biz varız diyorlar. Bu işin çok önemli bir yanıdır. Filyos akarsu havzası planı, burada barajlar var. Su kapanları var. 20 bin hektarlık bir alan. Sanayi alt yapısı, ulaşım bağlantısı var. Burada özellikle  Ankara  bağlantısının önem taşıdığına dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Ankara'nın Filyos ile bağlantısı Sincan ile doğrudan sağlanmalıdır. Bunun çok ciddi kazanımlar getireceğine inanıyorum. Karadeniz'in her yeri, her metrekaresi değerlidir. Karadeniz'in her yerine tüm yönleriyle özen göstermek durumundayız. Karadeniz'e vurulacak her kazma için mutlaka Çed raporu sormalıyız. Bu proje etrafında herkesi örgütlenmeye davet ediyorum. Bu kurultayımızın bir sonucu olacaksa en önemli sonucun bu olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.


MARMARAY'DAN SONRA FİLYOS VADİ PROJESİ


TBMM eski Başkanı ve Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ise, Filyos Vadi Projesi'nin Marmaray'dan sonra ikinci önemli ve büyük bir proje olduğuna dikkat çekti. Projenin hayata geçirilmesinde geçmişten bu güne Nasreddin Hoca hikayelerine konu olacak olaylarla karşılaştıklarını belirten Toptan, şunları kaydetti:


"1898 yılında Sultan Abdülhamid zamanında başlayan bir hayalin yavaş yavaş hayata geçirilişini beraber yaşıyoruz. Bu hafta atalarımızın hayallerini hayata geçirilmeye başlayan bir hafta olarak anılacaktır. Marmaray'dan sonra Filyos Vadi Projesi'nin konuşulması bunun özel bir örneğini teşkil etmektedir. Filyos Projesi'nin sıklıkla konuşulmaya başlandığı tarih 2002 yılında, üç sene içerisinde Ankara ve Zonguldak'ta yapılan toplantılarla hız kazandı. Zor oldu aslında, yani bu proje ile neredeyse yattık kalktık. Bürokratik engellere çok zaman ayırmak zorunda kaldık. Nasreddin Hoca hikayelerine konu olacak olaylarla karşılaştık. Şimdi kimse belki farkında bile değil. Limanın yapılacağı yerin üstünde radar vardı. Radarın kaldırılması gerekiyordu. Limanın sinyalizasyon işlerini etkileyecekti. Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmeler yapıldı. 30 trilyonluk lojman ve karakol yapımı karşılığında radar oradan taşındı. Bartın ve Ankara'ya bu radar taşındı. Söylediğim kadar kolay olmuyor."


CHP'Lİ AKDEMİR: "Marmaray MÜTHİŞ BİR PROJE"


CHP'li Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, hayata geçirilen  Marmaray  Projesi'nin önemine dikkat çekti. Hayal edilemeyecek işlerin hayata geçirildiğini ifade eden Başkan Akdemir, "Hayal kelimesi ulaşılması zor olan bir kelimedir. Açılışı yapılan Marmaray gerçekten müthiş bir proje. Düşünüldüğü zaman hayal edildiği zaman ulaşılamayacak gibi duruyor. Ama hayata geçti. Biz insanoğlu bu Güce sahibiz. Filyos Vadi Projesi'nin hayata geçirilmesi doğrultusunda alınan kararlar Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Serbest ve Endüstri Bölgesi'ne ilişkin kararlar. Böylece Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid'den itibaren 100 yılı aşkın süredir hayata geçmesi beklenen Filyos Projesi için ilk adım atılmıştır" diye konuştu.


Son An


Geri Dön