16 / 04 / 2024

Finike Mermer Ocağı için 'ÇED gerekli değildir' raporu iptal!

Finike Mermer Ocağı için 'ÇED gerekli değildir' raporu iptal!

Antalya’nın Finike İlçesi’nde sedir ve kızılçam ormanlarıyla kaplı Kızılcık Yaylası’ndaki bir mermer ocağına valilikçe verilen ’ÇED Gerekli Değildir’ raporunu iptal etti, Finike’de taş ocağı yapılacak alandaki sedir ağaçları kurtuldu.



Antalya’nın Finike İlçesi’nde sedir ve kızılçam ormanlarıyla kaplı Kızılcık Yaylası’ndaki bir mermer ocağına valilikçe verilen ’ÇED Gerekli Değildir’ raporu ve maden arama izin belgesi, mahkemece iptal edildi. Bu dava, çevreyi korumanın anayasal bir hak olduğu gerekçesiyle bilirkişi ücretinin Hazine’den tahsil edilmesi ve yürütmeyi durdurma vermeksizin direkt iptal kararının çıktığı ilk dava oldu. Mahkeme kararının iki yönüyle Türkiye’de ilk niteliği taşıdığını belirten Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Derneği Taş Ocaklarıyla Mücadele Platformu Sözcüsü Ali Ulvi Büyüknohutçu şunları söyledi:


Yeni bir dönem

“İlk defa yürütmeyi durdurma kararı verilmeden direkt iptal verilen ilk dava oldu. İkinci önemi de, bilirkişi ücretlerinin Hazine tarafından karşılanmasının sağlandığı ilk dava olması. Bu anlamda bundan sonra çevre mevzuatına dayanılarak açılan davaların artık köylüler adına daha kolay yürütüleceği ve çevre korunmasına yönelik daha kesin kararlar çıkacağı düşüncesiyle bu kararı çok önemsiyoruz. Artık Türkiye’de çevre katliamı eskisi kadar kolay yapılamayacak.”


Vatan



Geri Dön