23 / 04 / 2024

Fırtınalardan her seferinde daha da güçlenerek çıktık!

Fırtınalardan her seferinde daha da güçlenerek çıktık!

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yetişener, eylül başında açıklanan 2019 ilk yarıyıl büyüme rakamlarına göre, fırtınalı bir havanın etkisi altında olunduğunu söyledi...



Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından Tekfen Tower'da "Fırtınalı Havada Dümende Olmak" başlığı altında düzenlenen "Gündem Buluşmaları"nda Koç topluluğunun küresel büyüme vizyonunu anlattı.

Uluslararası piyasalarda pazarları çeşitlendirerek büyüdüklerini belirten Çakıroğlu, Türkiye'de de pek çok sektörde potansiyelin büyük olduğuna inandıklarını ifade etti.

"Fırtınalardan her seferinde daha da güçlenerek çıktık"

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dündar Yetişener, eylül başında açıklanan 2019 ilk yarıyıl büyüme rakamlarına göre, fırtınalı bir havanın etkisi altında olunduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti; "Ancak bugüne kadar yaşadığımız deneyimlerle, fırtınalardan her seferinde daha da güçlenerek çıktık. Yurt içi pazardaki daralmayı, yurt dışı pazarlarda artırdığımız performansımızla telafi etmeye çalışıyoruz. Kaliteli üretim yapma kapasitesine sahip tesislerimiz ve her alanda yetkin insan kaynağımız var. Teknolojik devrimin gereklerini yapıyoruz ve katma değerli üretimden de vazgeçmiyoruz" 

Yetişener, Türkiye'nin inşaat malzemesi üretiminde dünyanın en büyük 5 ülkesinden biri olduğunu söyledi. Yetişener, "Küresel Rekabet Endeksi'nde yer alan 140 ülkenin 115'ine ihracat gerçekleştiriyoruz. Ama 140 ülkenin tamamına da ihracat yapabilecek kapasitemiz var. Almanya, İngiltere, ABD’nin yanı sıra Orta Doğu'da; İsrail ve Irak en önemli pazarlarımız. Bu ülkeler ile birlikte Çin, Romanya, Fransa, Yemen ve İtalya; 2018 yılında en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülkeyi oluşturuyor.

Dış pazarda 'Türk Malı' inşaat malzemelerine çok güveniliyor. Türkiye inşaat malzemeleri sanayicileri olarak Batı’nın standartlarıyla üretip Doğu’nun fiyatlarıyla rekabet ediyoruz. 2018 yılında Türkiye’nin toplam ihracatı içinde inşaat malzemeleri sektörünün payı yüzde 12,7’ye ulaştı ve ihracatımız 21 milyar dolar seviyesini aştı" ifadelerini kullandı. 

"Dünya ekonomisinde bir yavaşlama var"

Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, dünya ve Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmeler yaptı. Gürlesel, "Ticaret savaşları, Brexit, jeopolitik riskler gibi konular dünya ekonomisinde bir yavaşlama, dünya ticaretinde bir küçülme olarak karşımıza çıktı. Muhtemelen bu önümüzdeki yıla da sirayet edecek. Fakat burada yine çok da öngörülmeyen dünya ekonomisinde genişletici bir para politikası uygulanması yeniden gündeme geldi" diye konuştu.

Gürlesel, küresel finansal sistemin yumuşadığını belirterek, bunun; Türkiye açısından da pozitif bir yumuşama olduğunu söyledi. 


Geri Dön