23 / 04 / 2024

Firuzköy Mahallesi'nde yapılan bir imar değişikliği TBMM'de!

Firuzköy Mahallesi'nde yapılan bir imar değişikliği TBMM'de!

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, İstanbul'un Avcılar ilçesi Firuzköy Mahallesi'nde yapılan bir imar değişikliğine ilişkin soru önergesi hazırladı.



CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, İstanbul'un Avcılar ilçesi Firuzköy Mahallesi'nde yapılan bir imar değişikliğine ilişkin soru önergesi hazırladı. Hamzaçebi sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Hamzaçebi önergesinde "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul İli Avcılar İlçesi Firuzköy Mahallesi, 4434, 4435, 5955 ve 6339 (eski 5951 parselden ifraz) numaralı, toplamda yaklaşık 200 hektar yüzölçümüne sahip alanın imar plan değişikliği yapılmıştır. Söz konusu planlar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8/b maddesi gereğince 09.07.2018 tarihinden itibaren bir ay süreyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan panosu ile internet sitesinde askıya çıkarılmıştır." dedi.

"Bakanlığınız tarafından yapılan bu planın, Küçükçekmece Gölü’nün doğal yapısına zarar verme ihtimali bulunduğu gibi, bölgedeki derelerin ve korunması gereken SİT alanlarının tahrip olması sonucunu doğurma potansiyeli de vardır. Küçükçekmece Gölü’nün çevresi mevcut 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planında kentin bütününe hizmet eden, halkın eğlenme ve dinlenme gereksinimlerini karşılayan yeşil koridorlar halinde tasarlanmıştır. Küçükçekmece Gölü ve çevresinin ekolojik sürdürülebilirliğinin ve çevredeki akarsuların denize açılımların sağlanması için göl kıyısı kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanı olarak gösterilmiştir. 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı hükümlerine göre kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanları kentin bütününe hizmet eden, halkın eğlenme ve dinlenme gereksinimlerini karşılamaya yönelik aktif ve pasif yeşil alanlar ile spor alanlarıdır. Ayrıca olası afet ve buna bağlı kriz durumlarında toplanma ihtiyacının karşılanması amacıyla da kullanılabilir şekilde tasarlanarak bölge parklarının yer alabileceği şekilde düzenlenmiştir." diyen Hamzaçebi 3 soru sordu.

Hamzaçebi'nin soruları

1. Söz konusu yeşil alana yaklaşık 7 km mesafede bulunan Atatürk Havalimanının yeşil alana dönüştürülmesi planlanırken bu bölgenin imara açılması Atatürk Havalimanı arazisinden elde edilemeyecek rantın bu bölgeden karşılanması amacını mı taşımaktadır?

2. Sizden önceki sayın bakanlar döneminde itiraf edilen İstanbul’a ihanet anlayışına uygun uygulamalar sizin döneminizde devam edecek midir? Yeşil alanlar, parklar, spor alanları, su havzaları ve deprem toplanma alanları imara açılmaya devam edecek midir?

3. İmar ilkelerine aykırı olarak yapılan ve kamu yararı taşımayan söz konusu imar plan değişikliklerinin iptal edilmesi düşünülmekte midir?

 


Geri Dön