20 / 04 / 2024

Cumalıkızık Köyü’nde yapılan restorasyon uygulamaları anlatılıyor!

Cumalıkızık Köyü’nde yapılan restorasyon uygulamaları anlatılıyor!

Bursa Yıldırım Belediyesi'nin Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Akademi tarafından 3.Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü Cumalıkızık Köyü’nde yapılan restorasyon uygulamaları konulu eğitim programı başladı...




Türkiye’nin çeşitli illerinden eğitim programına katılan belediyelerde görevli teknik çalışanlara, İTÜ Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, İTÜ Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Aydın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilge Işık, Ziraat Yüksek Mühendisi Hayrettin Selçuk ile çok sayıda öğretim üyesi 3 gün boyunca Cumalıkızık ile ilgili çeşitli bilgiler aktaracak. 


Yıldırım Belediyesi Cumalıkızık Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitim programına katılan ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu’nun açılış konuşmasının ardından 3. Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü Cumalıkızık ile Zaman Tünelinde Kaybolmayan Tarih Bekçileri projelerini sunum ile anlatan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, konuşmasında Cumalıkızık’ın tarihi geçmişini anlattı. Osmanlı zamanında kurulan 7 kızık köyünden tarihi dokusu bozulmayan Cumalıkızık Köyü’ne özen gösterdiklerini anlatan Başkan Keskin, “Ecdadımızın mührü olan tarihi eserlerimizi 3. bin yılda da yaşatmak istiyoruz. 291 binadan 178’i tescilli. Gözümüz gibi baktığımız tarihi evlerimizi geleceğe taşımak için büyük çaba gösteriyoruz” dedi. 


Yıldırım Belediyesi’nin kardeş şehri olan Azerbaycan’ın Abşeron Valisi Zakir Faraçov ve heyetinin de katıldığı eğitim seminerinde, ayrıca 8-10 Kasım tarihlerinde Şanlıurfa’da gerçekleştirilen ödül töreninde Tarihi Kentler Birliği tarafından Cumalıkızık’ta yapılan restorasyon çalışmaları nedeniyle verilen “En İyi Uygulama” ödülü de Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’e teslim edildi. 


Yıldırım Belediyesi Fen İşleri Müdürü Tarık Ayrancılar Cumalıkızık Köy Camisi restorasyonu uygulamalarını Yıldırım Belediyesi Kontrol Mühendisi Asuman Kızılkan Polat ise Cumalıkızık Köyü restorasyon ve rekonstrüksiyon uygulamalarını anlattı. 


İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim üyesi olarak uzun yıllar görev yapan ve aynı zamanda Yıldırım Belediyesi’nin 3. Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü Projesi Danışmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Cumalıkızık’ta yürütülen koruma uygulamalarını yönlendiren temel ilkeleri anlattı. Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Bursa ve Cumalıkızık’ın UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık sürecinde yönetim planı hakkında konuşurken Prof. Dr. Bilge Işık kerpicin yapı fiziği özelikleri ve çağdaş üretim teknikleri hakkında bilgi verdi. Tarihi objelere zarar veren biyolojik etmenler ve bunlarla mücadelede bazı uygulamaları anlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Hayrettin Selçuk’un ardından ise Dr. Kerem Koramaz ile Dr. Umut Almaç tarihi yapılarda ahşap çatılar ile koruma ve onarım deneyimlerini anlattı. 


3 gün sürecek olan eğitim programının ikinci ve üçüncü gününde ise Cumalıkızık’ta restorasyon uygulaması yapılan anıt eserler incelenecek.


Cihan



Geri Dön