25 / 04 / 2024

Fiskobirlik Trabzon'daki gayrimenkullerini satacak!

Fiskobirlik Trabzon'daki gayrimenkullerini satacak!

Lütfi Bayraktar TMO'ya olan borçlarını gayrimenkullerini satarak kapatmayı planladıklarını söyledi



Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, FİSKOBİRLİK ile TMO arasındaki işbirliğinin, fındık piyasasını olumsuz etkilediği ve fiyatları düşürdüğü söylentilerinin, Birliği ayağa kaldırma mücadelelerini zora sokarak çözümü geciktirdiğini söyledi.

Bayraktar, Giresun Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, fındıkla ilgili FİSKOBİRLİK’in piyasada olması gerektiğini belirterek, "FİSKOBİRLİK bu piyasanın olmazsa olmaz bir unsurudur.

Borçlarımızdan kurtulup yeniden piyasaya girebilmemiz için geçtiğimiz günlerde sayın Başbakana bir dosya sunduk. Bu dosyada, Trabzon’daki gayrimenkullerimizi TMO’ya satarak bu kuruma olan borcu kapatmayı ve kalan para tutarında da fındık alarak piyasaya girmeyi teklif ettik. Başka bir alternatif olarak ise Trabzon’daki gayrimenkullerimizi teminat göstererek TMO’nun deposundaki fındığın bir bölümünü almak ve bunu işleyip satma önerilerinde bulunduk" dedi.

Yaptıkları görüşmelerden olumlu karşılık aldıklarını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu:
"Başbakanımız, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bürokratlarına taleplerimizin incelenmesi ve FİSKOBİRLİK’in sorunlarının çözümü için talimat verdi. Konuyla ilgili görüşme ve çalışmalarımız devam ediyor. Konunun önümüzdeki hafta içinde netleşmesini bekliyoruz. FİSKOBİRLİK’in yeniden ayağa kalkma imkanı doğdu. Hükümet bize destek olacağını söylüyor. Bu duruma destek olmak yerine köstek olmak isteyenler var."

Bayraktar, bazı kesimlerin hükümetin Birliğe desteğini engellemeye ve kendilerinden kaynaklanan fiyat düşüşünü birliğe mal etmek istediklerini savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "FİSKOBİRLİK ile TMO arasındaki işbirliğinin fındık piyasasının olumsuz etkilediği ve fiyatları 5 lira 20 kuruştan 3 lira 50 kuruşa kadar düşürdüğü söylentileri var. Böyle bir işbirliği henüz söz konusu değil. Fındık piyasası sanayicilerin eline kaldı. Onlar da istediği gibi at koşturuyor. Asıl mesele, fındığın FİSKOBİRLİK tarafından alınıp işlenmesi değil. Bir kısım insanlar FİSKOBİRLİK’in piyasaya girmesini istemiyor. Asıl mesele bu. FİSKOBİRLİK’in yapmasından korkulan üretimi TMO zaten yapıyor. Serbest piyasadaki sanayiciler suyu bulandırarak büyük balık avlamanın peşindeler. FİSKOBİRLİK ile TMO arasındaki işbirliğinin, fındık piyasasını olumsuz etkilediği ve fiyatları düşürdüğü söylentileri, Birliği ayağa kaldırma mücadelemizi zora sokarak çözümü geciktiriyor."

Borçsuz bir FİSKOBİRLİK’in başka hiçbir şeye ihtiyacı olmadığını ifade eden Bayraktar, "27 milyonu TMO’ya olmak üzere, SGK, Maliye ve üreticiye toplam 85 milyon lira dolayında borcumuz var. Bu borçlarımızı ödediğimiz takdirde başka bir şeye ihtiyacımız kalmıyor. TMO’dan alacağımız 20 bin ton fındığı işleyip sattığımız zaman borç sıkıntımız çözülmüş olacak. Böylece borçsuz bir FİSKOBİRLİK’in başka bir sıkıntısı kalmayacak. Birliği, zor zamanda daha fazla zora sokmanın bir anlamı yoktur. Sanayicinin laf oyunlarına bir kısım insanlar da alet oluyor. Bölge insanının ve üreticinin bu konuda laf oyunlarına anmamalarını ve FİSKOBİRLİK’i ayağa kaldırma mücadelemizde bize destek olmalarını istiyoruz" diye konuştu.
AA


Geri Dön