20 / 04 / 2024

Fiyatlar dibe çekilecek! Cep yakan kriz için yeni tarih verildi

Fiyatlar dibe çekilecek! Cep yakan kriz için yeni tarih verildi

31 Mayıs 2022 verilerine göre sahibinden.com'da İstanbul’da toplam 83 bin 726 kiralık konut ilanı yer alıyor. Kiralık konut fiyatları ise son dönemin en yüksek seviyelerine geldi. Peki bu derece artan konut fiyatları nasıl düşecek? İTO Başkanı Şekib Avdagiç 5 öneri sundu.



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, konutu etkileyen en önemli unsurun arsa maliyeti olduğunu belirterek, konut arzını artırarak kiraların düşmesine katkı sunacak 5 öneri paylaştı.

Avdagiç, dünyanın en büyük sanayi fuarı Hannover Messe kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul'da konut fiyatını etkileyen en önemli unsurun arsa maliyeti olduğunu vurgulayan Avdagiç, "İstanbul'da özellikle ilçe belediyeleri yeni konutlar için arsa üretilmeli. Bu, beton fiyatından da, demir fiyatından da daha önemli. İstanbul'un en uzak köşelerinde bile arsanın konut maliyeti içindeki payı yüzde 60'larda. Merkeze doğru geldiğinizde bu oran yüzde 75-80'leri buluyor. Dolayısıyla daha çok konut arsası üretebiliyor olmamız lazım." ifadelerini kullandı.

İkinci olarak, belediyelerin imar uygulamalarında daha hızlı ve etkin çalışması gerektiğini ifade eden Avdagiç, şöyle devam etti:

"Üçüncü olarak da belediyelerin maliyet artırıcı yaklaşımları gündemden kaldırması lazım. Ayrıca, şu anda ticari imarı olan parsellerin hızlı bir şekilde ticari/konuta dönüştürülmesi gerekiyor. Son önerimiz ise büyük ticari alanların önemli bir bölümü pandemiye bağlı olarak şu anda kullanım dışı kaldı. Bunların belli kısımlarının konuta çevrilmesi konusunda uygulamaların önünün açılması lazım."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön