19 / 04 / 2024

Fonunu 5 yıl sermaye olarak tutana vergi indirimi geliyor!

Fonunu 5 yıl sermaye olarak tutana vergi indirimi geliyor!

Şirketlere sermaye azaltımında avantaj veren bir hüküm torba yasaya eklendi. İşletmeler, beş sene boyunca sermayeye ilave edilen enflasyon farkları ve bununla birlikte özel fonların bünyede tutulması durumunda, sermaye azaltımını vergisiz gerçekleştirebilecekler.



AK Parti, bu hafta Meclis’e ekonomi ile ilgili bir torba yasa sunmaya hazırlığı içinde. Torba yasa teklifi ile bireysel katılımcı indirimi uygulamasının süresi de uzatılıyor. Hala melek yatırımcılar hisselerini en az iki tam sene elde tutmaları şartı ile hisselerinin yüzde 75’ini senelik beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından yani gelir vergisine tabi kazançlarından düşürebiliyorlar. Torba teklif ile 31 Aralık 2022 tarihinde sona ermiş olacak olan bu vergi teşvikinin süresi 31 Aralık 2027 gününe kadar uzatılıyor. Mevcut yasada senelik 1 milyon TL’ye kadar olan indirim tutarı yasa teklifinin kanunlaşması ile birlikte 2 milyon 500 bin TL’ye çıkarılacak. Melek yatırımcılar 2022 senesinde verilen beyannameler çerçevesinde 225 milyon TL tutarında istisnadan yararlandılar.

Dünya’dan Canan Sakarya’nın haberine göre; hazırlanacak yasa teklifinde bulunan diğer bir madde ile uluslararası deniz taşımacılığı ile ilgili vergi desteğini içeren düzenleme yapılmakta. Teklifte yer alan maddeye göre de; gerçek kişilerce, kanuni iş merkezi Türkiye’de yer almayan anonim ve limited şirket ismindeki münhasıran uluslararası deniz taşımacılığı yapıyor olan yabancı ulaştırma kurumlarının, ödenmiş sermayesinin en az şekilde yüzde 50’sine sahip olması durumunda elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna edilmiş olacak.

ENGELLİ VE YAŞLI KİŞİYE YAPILAN ÖDEME GERİ İSTENMEYECEK

65 Yaşının Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamı bütününde yapılmış olan aylık ödemelerden, ölüm, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği gibi nedenler ile durumunda değişlik olduğu tespit edilen kişilere yapılan yersiz ödemelerin ilgililerinden tahsil edilmesi haricinde bu alacaklar silinecek.

Teklifteki bu düzenleme ile birlikte borç ödeme gücü olmayan 163 bin 572 kişinin 566 milyon 262 bin 916 TL borcu silinecek.

Fonunu 5 yıl sermaye olarak tutana vergi indirimi geliyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön