24 / 04 / 2024

Fransa'da yükselen Avrupa'nın en büyük camisi için yardım kampanyası başlatıldı!

Fransa'da yükselen Avrupa'nın en büyük camisi için yardım kampanyası başlatıldı!

Fransa'nın Strazburg şehrinde 2018'de yapımına başlanan Eyüp Sultan Camisi'nin inşaatı için yardım kampanyası başlatıldı.



Fransa'nın Strazburg kentinde 2018 yılında inşaatına başlanan Eyüp Sultan Camisi'nin inşaatının tamamlanabilmesi için yardım kampanyası başlatıldı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İslam Toplumu Milli Görüşe (IGMG) bağlı caminin inşatının tamamlanması amacıyla başlatılan yardım kampanyası yarın sona erecek. Camide gerçekleştirilen etkinliğe canlı yayınla, aralarında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren'in de bulunduğu 8 konuk katılım gösterdi.

Eren, yaptığı konuşmada, geçen sene Strazburg'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Strazburg Şubesini ve Eyüp Sultan Camisi'ni görme fırsatı bulduğunu dile getirerek "YTB olarak bu çalışmalarla gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Milli Görüş teşkilatının Avrupa'daki çalışmalarıyla önemli görevler yerine getirdiğini belirten Eren, çok farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir toplum olarak bilinen Batı Avrupa'da Türklerin ve Müslümanların temsil edildiği dernekleşme faaliyetlerinin 20. yüzyılın ortasında başladığını dile getirdi.

Eren, dolayısıyla binlerce senelik Avrupa'nın tarihinde çok yeni bir deneyim yaşadıklarını söyleyerek "İnşallah bu tecrübenin olumlu seyredeceğini ve devam edeceğini düşünüyoruz. Dünyanın son 300 yıldır siyasi, iktisadi, kültürel ve toplumsal oluşumunda Batı Avrupa medeniyetinin büyük oranda katkısı ve etkisinin olduğunu biliyoruz. Bu medeniyetin ve kültürün kendi içerisinde yaşayan farklı topluluklarla ilişkilerinde zaman zaman başarılı ve zaman zaman başarısız imtihanlar verdiğini biliyoruz." dedi.

- "Türk toplumu çok güzel bir başarı örneği"

"60 yıllık varlığımız Avrupa'daki Müslüman Türklerin barışın ve istikrarın sembolü olarak bulundukların ülkelerde katkı veriyorlar ve fayda sağlıyorlar." şeklinde konuşan Eren, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Fransa'nın Strazburg ve Colmar şehirlerinde faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşların maske ve tıbbı elbise üreterek Fransız toplumuna katkı sağladıklarını belirtti.

Eren, "Türk toplumu çok güzel bir başarı örneği ve katkılar sağlıyor. Bunu koronavirüs salgınında gördük." şeklinde konuştu.

Milli Görüş teşkilatının da Avrupa'da önemli katkılar sağladığını dile getiren Eren, "Zaman zaman belli ülkelerde haketmediği bir takım baskılara maruz kalmış olsa da bugün yetiştirdiği insan kaynağıyla toplumsal dayanışmaya farklı alanlarda sağladığı katkılarla istikrar unsuru omaya devam ediyor." diye konuştu.

Eren, Avrupa'nın en büyük camisi olacak olan Eyüp Sultan Camisi'nin inşası için YTB adına IGMG'ye gönülden teşekkürlerini sundu.

Herkesi buna katkı sağlamayaçağıran Eren, YTB'nin maddi ve manevi yanlarında olduğunu dile getirdi.

Eren, Fransız yetkililerin de bu caminin inşası konusunda olumlu kanaatlerini görmesi kendisini memun ettiğini de söyledi.

Caminin ve külliyenin inşasının en kısa sürede tamamlanmasını umut ettiğini dile getiren Eren, Avrupa'da Müslümanların ibadetlerini yerine getirebilmesi amacoyla bu camilerin inşasının önemli olduğunu söyledi.

Eren, Türkiye'nin kurumlarıya her zaman Avrupa'daki vatandaşların yanında olduğunu dile getirdi.

Strazburg'da bu caminin inşasına izin veren ve onaylayan Fransız yetkililere de teşekkürlerini sunan  Eren, "Caminin temel atma törenine (eski Başbakan Yardımcısı) Bekir Bozdağ gelmişti. İnşallah inşaat tamamlandığında Fransız yetkilileri dahil herkesin orada olabileceği şekilde güzel, örnek ve kardeşliğin sembolize edilecek bir açılış yapılır diye ümit ediyorum." diye konuştu.

Eren, Türkiye'nin koronavirüs salgınına karşı ilk andan itibaren tüm gerekli tedbirleri aldığını belirtti

Eren, Türklerin Avrupa'da verdiği mücadelenin önemiyle ilgili de konuştu.

- Osmanlı mimarisinde yapılacak

2022 yılında ibadete açılması planlanan ve 32 milyon avroya mal olması beklenen caminin inşaatının yüzde 60'lık kısmı tamamlanmış durumda.

Osmanlı mimarisine göre hayata geçirilecek, 15 dönüm arazi üzerinde, 3 bin kişilik mescit, konferans salonları, okul, kütüphane, öğretmenler odası, restoran ve butiklerin yer alacağı külliyenin ayrıca 600 araç kapasiteli otoparkı ve bisiklet parkı da yer alacak.

44 metre yüksekliğinde çifte minaresiyle Strazburg'un dini, mimari ve kültürel çeşitliliğine renk katacak caminin ana kubbesi etrafında 27 küçük çapta kubbe de bulunuyor.
 


Geri Dön