25 / 04 / 2024

Fuar İzmir'e raylı sistem geliyor!

Fuar İzmir'e raylı sistem geliyor!

İzmir Banliyö Esbaş İstasyonu ile Gaziemir Yeni Fuar Alanı arasında yapılacak olan monoray çift hatlı, iki istasyonlu, 3 vagonlu 3 tren setinden oluşacak. İhale kapsımda ayrıca atölye binası da yapılacak.




İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir'de hizmete giren uluslararası fuar alanı olan "Fuarizmir"e toplu ulaşımı sağlayacak en önemli adımı attı. Tahsis ve izin alınamaması nedeniyle sürekli ertelenen 2,2 kilometre uzunluğundaki monoray projesinin uygulama projelerinin hazırlanması ve danışmanlık hizmet alımı işi ihalesi yapıldı.  İzmir  Banliyö Esbaş İstasyonu ile Gaziemir Yeni Fuar Alanı arasında yapılacak olan monoray çift hatlı, iki istasyonlu, 3 vagonlu 3 tren setinden oluşacak. İhale kapsımda ayrıca atölye binası da yapılacak.


Ön yeterlilik ihalesine 8 başvuru gerçekleşti. Erka-As Proje ve Araştırma İnş. Tur. ve Tiç. Ltd. Şti, Su-Yapı Müh. ve Müş. Aş- KMG Proje İş Ortaklığı, Prota Mühendislik Proje Dan. Hizm. A.Ş., Proyapı Mühendislik Müşavirlik A.Ş., Emay Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş.,Arup Mühendislik ve Müşavirlik Ltd. Şti-Boğaziçi Proje Mühen. Plan. ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı, Tekfen Mühendislik A.Ş., Aral Yapı İnşaat Turizm Reklamcılık Gıda San. ve Tic. A.Ş. firmaları ön yeterlilik incelemesine girecek. Yeterlilik alan firmalardan ikinci aşamada teklifleri alınacak.


MODERN KONFORLU


Yükseltilmiş kolonlara yerleştirilecek kirişler üzerinde çalışacak monoray sistemi, İZBAN'ın ESBAŞ istasyonundan başlayacak ve Akçay Caddesi'ni keserek çevreyolu-Gaziemir Kavşağı-çevreyolu paralelinden devam ederek Fuar İzmir'e ulaşacak. Monoray 2.2 kilometrelik gidiş-geliş çift hatlık güzergahta İZBAN ve yeni fuar alanı arasında kesintisiz ulaşım sağlayarak yolcu taşıyacak. Banliyö ve İzmir dışından hava yolu ile Yeni fuar kompleksine gelmek isteyen yolcular, İZBAN ile ESBAŞ istasyonuna geldikten sonra monoray sistemi ile Fuara ulaşabilecek. Ziyaretçiler, fuar dönüşünde de yine aynı sistemi kullanabilecek. Dünyanın gelişmiş kentlerinde örnekleri görülen monoray, Türkiye'de ilk kez İzmir'de kurulmuş olacak.


MONORAY


Kent içi ulaşım türlerinden biri olan monorayda vagonlar, mono yani tek bir ray üzerinde veya altında asılı şekilde hareket ederler. Toplu taşımacılıkta kullanılan ray sistemi, bir kolon üstüne oturtulan kirişler ve bu kirişlerin üzerinde bulunan raylar ile gidiş ve geliş aynı anda gerçekleştirilebilir. Bu sayede sefer sıklığı yolcu yoğunluğu dikkate alınarak işletilebilmekte ve sistemin verimliliği yolculuk talebine bağlı olarak arttırılabilmektedir.


Yeni Asır


Geri Dön