28 / 03 / 2024

İzmir hafif raylı sistem 2. aşama tünel işleri durduruldu

İzmir hafif raylı sistem 2. aşama tünel işleri durduruldu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir hafif raylı sistem 2. aşama tünel işlerinin durdurulduğunu söyledi



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  İzmir  hafif raylı sistem 2. aşama tünel işleriyle İzmirspor ve Hatay İstasyonları İkmal İnşaatı yapım ihalesinin iptal edilmesine ilişkin Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) kararının yürütmesinin  Ankara  7. İdare Mahkemesi tarafından durdurulduğunu söyledi.

Kocaoğlu, İZFAŞ'ta yaptığı basın toplantısında KİK'in kararına karşı idare mahkemesine açtıkları davanın dün sonuçlandığını ve mahkemenin KİK'in kararının yürütmesini esastan durdurduğunu bildirdi.

Mahkemenin verdiği kararı basın mensuplarına okuyan Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"KİK'in son dönemde giderek artan bir tempoda verdiği kararlar, hem İzmir Büyükşehir Belediyesini hem İzmir halkını gerçekten zedelemiştir. Bu konuda dava açmamız ve çırpınmamızın, bir anlamda infialimizin haklılığı idare mahkemesi tarafından onaylanmıştır. Biz hiçbir kurumla, kuruluşla, şahısla problem yaşamadan ve yaşatmadan büyükşehir belediyesinin tüm yetki ve olanaklarını halkımızın yararına kullanarak hizmet üretmeye çalışan bir belediyeyiz. Diğer kurumlara diğer belediyelere gösterilen ilgi ve alakanın tutum ve davranışın kararlardaki ilkelerin prensiplerin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de uygulanmasını istiyoruz diliyoruz. Sanıyorum bundan sonra böyle uygulamalar yapılır ve biz de işimizi yürütürüz."

-BORNOVA İHALESİ-
Bornova aksındaki iki istasyonun ve sistemin devreye alınması ihalesinin de KİK tarafından iptal edildiğini, o konuyu da incelediklerini dile getiren Kocaoğlu, "Duruma göre ya tekrar ihaleye çıkacağız, ya da tekrar yargıya başvuracağız. Durumu inceliyoruz. Tabi biz KİK ya da diğer kurumlarla her aşamada davalaşmak, yahut zıtlaşmak gibi eğilim içinde değiliz" diye konuştu.

KİK'e karşı açtıkları davada yürütmeyi durdurma kararının iptaliyle birlikte müteahhit firmanın en hızlı şekilde çalışmalara başlayacağını ifade eden Kocaoğlu, Göztepe-Poligon-Fahrettin Altay istasyonlarının ihalesinde bir problem çıkmamasını dileyerek "Bornova ihalesini de bitiririz, Evka-3'ten hep birlikte metroya biner, Fahrettin Altay'da ineriz diye hayal, ümit ediyoruz onun için çabalıyoruz" dedi.

-"KİK DE BİZ DE YANLIŞ KARAR VEREBİLİRİZ"-
Aliağa-Menderes projesiyle Evka-3-Üçkuyular projesinin tamamlanmasının kentin hem ulaşımı hem geleceği hem de kalkınması açısından çok önemli olduğunu bütün hedeflerinin bunu başarmak olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"KİK de yanlış karar verebilir, biz de yanlış karar verebiliriz. Ben yargıç değilim, kimseyi yargılamıyorum, ama uzun süredir artık bizim yanlı olduğundan şüphemiz kalmadığı 1-2-3-5-10 böyle giden bir süreçte bir
feveranımızdı bu. Bu neticeye bağlandı. Umuyorum bundan sonra KİK aynı toleransı diğer kurumlara gösterdiği toleransı bize de gösterir. Tolerans dediğim oraya hangi kriter, yöntem, ne uyguluyorsa, bize de onu uygulasın onu bekliyoruz. Karara KİK elbet itiraz edecektir. Bölge idare mahkemesi karar verip bu kararı bozuncaya kadar bu karar yürürlüktedir. Ama kararı özellikle okudum. Bu karar bir yürütmeyi durdurma kararından daha çok ve esasa dair bir karardır. Alınan karar çok önemli, bariz dille, açık dille yazılmıştır. Bölge idare mahkemesinin kararının da bu tutumda, bu yönde olacağına inanıyoruz. Ama yine karar mahkemenin takdiridir."

-METRO ÇALIŞMALARI-
KİK'in, ihalenin yürütmesini durdurmasının 2.5 aylık bir zaman kaybına neden olduğunu, çalışmaların bitirilmesine 2.5 ay daha ekleyeceklerini belirten Kocaoğlu, "2010 yılı içinde bu ayak bitiyordu zaten. Şimdi bakacağız artık süre ne zaman bitiyorsa, ona 2.5 ayı ilave edeceğiz" şeklinde konuştu.

Kocaoğlu, şöyle dedi:
"Firmanın işe koyulması, işini programlaması, bazı ürünlerin malları tedarik etmesi, bunların hepsi bir zaman süreci. Biz sadece betonlama yaptık. Bizim hedefimiz şudur. Hatay'a kadar bir etabı ve Evka-3'e kadar bir etap olmak üzere 2 etabı 2010 içerisinde açmak. Diğer tarafta sistem, istasyonlar yukarıdan kazılarak yapılacağı için oradaki işi de 2011 Haziran'ın da bitirmek düşüncesindeydik. Takvim de buna göre belirlenmişti. Şimdi yine umuyoruz. Bu arada Bornova da iptal edildi KİK tarafından. Orada da bir süreç uzayacak. Zaten yeteri kadar uzadı. Yine ihale süreci başlayacak. Bunlar zamana ilave edilecek. 2010 yılı sonunda 2 ay ileri, 2 ay geri, bu iki etabı bitirmeyi planlıyoruz. 3. etaptaysa KİK tarafından bir problem yaşamazsak, Poligon-Fahrettin Altay-Göztepe istasyonlarında yine bir anormallik olmazsa, onu zaten tarihi belli. O süre içinde bitecek. 2010 sonu 2011 yılında bunları sisteme alıp biz de yıllardır çabaladığımız ışığı göreceğiz."
AA


Geri Dön