18 / 04 / 2024

Galata Bankerleri'nin yeni mekanı Galata!

Galata Bankerleri'nin yeni mekanı Galata!

Osmanlı'ya borç verecek kadar güçlenen Galata Bankerleri'nin mekanı Galata, yeniden revaçta. Holding patronları ve CEO'lar bu bölgede gayrimenkul sahibi olmaya başlayınca kendilerine yeni 'Paper Moon'lar yaratmaya başladılar



Bu restoranların başında da tam bir yıl önce hizmete açılan Bird geliyor. Bir masada Ferit Şahenk, diğerinde Süreyya Ciliv, ötede Sabancılar... Nasıl oluyor da bu kadar işadamı, bu 10 masalı restoranı, evi belliyor İstanbul Şişhane'de bulunan 200 metrekarelik mekânın müdavim patron ve üst düzey yöneticileri arasında Ferit Şahenk, Mustafa Koç, Murat Özyeğin, Ergun Özen, Süreyya Ciliv, Ali Sabancı, Ahmet Ünüvar, Murat Dural, Önder Öztarhan, Kaan Boyner, Coşkun Ulusoy, Numan Ceyhan vs. var. Girişindeki çiçekleri, Manhattan tarzındaki pembe-eflatun uzun barı, sıcakkanlı personeliyle Bird, bu yıl da en çok konuşulan mekânlar arasında. Bird'ün patron/CEO müdavimleri garson seçiyor, her geldiklerinde aynı garsonun kendisiyle ilgilenmesini istiyor. Peki neden bu mekânı tercih ediyorlar Çünkü hem yiyor, hem sohbet ediyorlar, hem de tanıdıklarını görüyorlar... Özellikle dim sum'ları, ördeği, ton tartarı, kereviz salatası, green curry etli, karidesli guacamol'u ve Tai usulü bonfilesi ile ünlü olan mekân, sadece geçen ay masalara 420 ördek servis etti. Restoranın sahibi Aliye Turagay ve Joost Rooijmans çifti, 6 yıldır yeme-içme sektöründe. Aliye Turagay aslında reklam filmleri prodüktörü. Haftada ortalama 800 kişinin yemek yediği Bird'de, bara gelenlerle birlikte yaklaşık bin 200 kişi hesap ödüyor. Bir kişinin ortalama 150 lira hesap ödediği mekânın açıldığı günden bu yana yaklaşık 65 bin müşterisi olmuş. Bu da bir yılda 9 milyon 750 bin lira ciro demek...

Burası nasıl oldu da patronlar kulübü oldu

Çok özenliyiz. Hiçbir şeyi boş vermiyoruz. Kendimiz de çok zor müşteriyiz. Minik detaylarda ne kadar çıldırdığımızı biliyoruz. Bir insanın oraya kadar zahmet edip gelmiş olmasının karşılığını görmesi lazım.

Patronlar bir mekândan ne bekler Olmazsa olmazları nedir

Bu kişiler her yerde yemek yiyorlar. Yurtiçinde yurtdışında gittikleri her yerin en iyi mekânlarında ağırlanıyorlar. Kaliteli bir şekilde ağırlanacaklarından yüzde 100 emin olmak istiyorlar. Sabahtan akşama kadar birileri onlara hizmet ediyor. Şirketlerinde yaşadığı o hizmet kalitesini, gittiği yerde yaşamıyorsa tedirgin oluyorlar. Önemli bir kısmı menüden bir şey bakmak istemiyor. 'Siz seçin' diyorlar. İşte bunu da iyi yapmak gerekiyor...

İşadamlarının gecenin sonunda memnun olup, olmadığını anlıyor musunuz

Memnun kaldıklarını verdikleri tipten (bahşiş) anlıyorum. Eğer tipi iyiyse o adam mutlu ayrıldı demektir.

CEO'lar bir mekândan ne bekliyorlar

Yedikleri ve içtiklerinde lüksü arıyorlar. Dekor falan hikâye. 5-10 milyon dolar harcıyorlar. Ben onlara çok gülüyorum. İşletmeler personeline bin lira veriyor, onu öldürüyor. Gecekonduda yaşatıyor ama mekâna 10 milyon dolar harcıyor. Mekânı yaşatacak olan o ekip mi dekor mu

Bugünlerde iş dünyasının keyfi nasıl

Genel anlamda Türkiye'de işadamları çok keyifli. Herkeste ekonomiye karşı bir güven var. "8 İstanbul" adlı ilk mekânımız varken Türkiye krizin ortasındaydı. Masalardaki kişiler mutlu değildi. Herkes para konuşuyordu. Eğlenenlerde bile bir huzursuzluk vardı. Şimdi vücut dillerinde ve tarzlarında müthiş bir rahatlama hissediyorum.

ZENGİN TURİST ŞART

İstanbul diğer metropollere göre nasıl, sizce Londra çok pahalı. New York'ta her şey çok normal. Karşılığını alıyorsun. İstanbul'da ise çok kaliteli, yemeğe içmeye meraklı turist eksiği var. Onlar da olsa işletmeler coşar. Türkiye'ye çok fazla turist geliyor ama para harcamıyorlar. Mesela biz hafta sonu turist rezervasyonu alamıyoruz ama buraya hafta içinde turistler geliyor. Adam 'Bira kaç para' diye soruyor. Hiç istisnasız hepsi bunu soruyor. Bira kaç para olabilir ki

Patronlar Kulübü neden hoşlanıyor

Ferit-Diana Şahenk Sağlıklı yemeklerden hoşlanıyorlar, sportif ve çok güler yüzlüler. Bazen yemeğe bazen de bara gelirler. Bar kültürleri çok gelişmiş, 'masamız olsun' diye talepte bulunmazlar. Gerekirse barda atıştırırlar.

Ergun Özen Gece kültürü gelişmiş, pozitif enerjisi çok yüksek, sevgi dolu bir insandır. Sade ve sağlıklı yemekler sever. Çok meraklı ve kültürlüdür. Sohbeti müthiştir. Hiçbir şey onu yormaz.
 
Coşkun Ulusoy Bara gelir en ufak bir yer talebinde bulunmaz. Mutlaka mekânın en kaliteli şarabından açtırır, akşam yemek yemez. Çok şık gelir. Özel ilgi istemez, "Biz iyiyiz sen başkalarına bak" der.

Murat Özyeğin Kalabalık gelir keyifle yer, eşi Edvina ile dans ederler. Uzun saatler sohbet ederler. Masaları her zaman çok zariftir. Hiçbir özel talepte bulunmazlar. Her şeyden biraz tatmayı severler.

Ali Sabancı Hayatta karşılaşılabilecek en yüksek yaşam enerjisine sahip insanlardan biri olduğunu düşünüyorum. Neşelidir, kibardır, etrafına büyük keyif verir. Rahatlığı tüm salonu etkiler. Yemek olarak da ızgara ve Tai yemeklerini tercih eder.
Füsun - Faruk Eczacıbaşı Onlar dünyanın en şeker insanlarıdır. Kapıdaki görevli arkadaşlar tanımadıkları için kaç kere kapılardan çevirdiler. Ben yolda yakaladım. Yer yoksa, "Tamam peki" deyip giderler.

Süreyya Ciliv Sakin bir yapıya sahiptir. Kendi halinde biridir. Gece insanı gibi değildir. Son derece utangaç ve kendi dünyasını çok bozmak istemeyen bir insan gibi gelir bana. Sessiz sedasız yer-içer gider...

Neşet Yalçın Bir arkadaşı ile bir masaya geçer, şarap açtırır, sonra mutlaka misafirleri gelir ve 10 kişi olurlar. Başka bir masaya geçtikleri zaman yeni şişe açtırır. Asla eski oturdukları yerdeki şişeden devam etmez.

Önder Öztarhan Kibar, mutlu eşiyle harika bir uyumu olan dans edip coşmayı çok seven biri. Yediklerine çok dikkat eden, teşekkür etmeden gitmeyen bir misafirimiz.

Numan Ceyhan Üç kişinin enerjisine sahiptir, yer, içer, sohbete bayılır. Az yer, dikkatlidir. Masaları gezer, tanımadığı yoktur. Herkesi kucaklar. Sürekli yanında garson dolaşsın ister. Başkasının masasına gidip baksın istemez. Her cuma mutlaka gelir.

Kaan Boyner Neşeli, mutlu, zevkli bir insandır. Etrafına karşı son derece özenlidir.

Melkan-Murat Tabanlıoğlu Yerlerinde duramayan, enerji dolu, meraklı insanlardır. Her şeyi tadarlar, güler yüzlü ve kıpır kıpırdırlar. 3-4 kişi başlarlar gecenin sonunda 10-15 kişi olurlar. Her ortama uyarlar.
Sabah/SİNAN ÖZEDİNCİK


Geri Dön