20 / 04 / 2024

Galata Kulesi'nin tahliye işlemi durduruldu! 

Galata Kulesi'nin tahliye işlemi durduruldu! 

Tarihi Galata Kulesi’ni, İBB'nin bünyesinden almak için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından başlatılan tahliye işleminin yürütmesi, mahkeme tarafından durduruldu... 



Şubat'ta Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İBB'den geri alınacağını açıkladığı mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait olan ve uzun süredir İBB iştirak şirketi Beltur tarafından işletilen tarihi Galata Kulesi için mahkeme yeni bir karar verdi.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Beyoğlu Kaymakamlığı, "işgalci" durumda olan İBB’nin Galata Kulesi’ni 14 Nisan 2020 tarihine kadar tahliye ederek Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’ne teslim etmesi yönünde işlem başlatımıştı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün geçtiğimiz yıl başlattığı işlem sonucunda 13 Mayıs 2019'da yani İBB'nin kayyum ile yönetildiği dönemde tarihi kule, İBB'nin uhdesinden çıkarılarak Kule-i Zemin Vakfı adına tescillenmişti. 

İMAMOĞLU, HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATMIŞTI

Ekrem İmamoğlu, İBB Başkanı seçildikten sonra bu işleme karşı hukuki süreç başlamıştı. İBB Hukuk Müşavirliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne karşı dava açmış, Galata Kulesi için vakıf adına yapılan tapu tescilinin iptali ve İBB adına tescil edilmesi talebinde bulunulmuştu.

Dava sürecinde İBB'nin talebi üzerine üçüncü kişilere devredilmemesi için Galata Kulesi'ne 7 Şubat 2020'de ihtiyati tedbir konulmuştu.

OYBİRLİĞİ İLE DURDURULDU

Beyoğlu Kaymakamlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne karşı açılan davada, hukuka aykırı tahliye işleminin iptali talep edildi. Davaya bakan İstanbul 7. İdare Mahkemesi, 10 Nisan 2020 tarihinde oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı aldı. 

DAVA KONUSU İŞLEMİN HUKUKİ DAYANAĞININ AÇIKLANMASI İSTENDİ

Kararda, uyuşmazlığın çözümü ve davacıların istemi hakkında karar verilebilmek için davalı idarelerden; dava konusu işlemin hukuki gerekçesinin açıklanarak, işlem dayanağını oluşturan tüm bilgi ve belgeleri bulunduran işlem dosyasının onaylı ve okunaklı bir örneğinin mahkemeye gönderilmesi belirtildi. 

Tahliye kararı niteliğindeki uyuşmazlığın hukuki durumu göz önüne alınarak; işlemin uygulanması halinde verilecek kararın etkisi tükeneceğinden İBB'nin yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin birinci savunması alındıktan sonra yeniden bir karar verilinceye kadar kabulüne karar verildi. 

Ara karara cevap verme süresinin 15 gün olarak belirlenmesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere teminat aranmaksızın dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması yönündeki karar oy birliği ile kabul edildi. 

Mehmet Nuri Ersoy: Galata Kulesi işletme projesi değil!

Galata Kulesi’ne ihtiyati tedbir konuldu!

Galata Kulesi'nin el değiştirme hikayesi!

Galata Kulesi'nin işletmesi İBB'den alınacak! 

 


Geri Dön