29 / 03 / 2024

Garanti Mortgage'tan kentsel dönüşüm dersi!

Garanti Mortgage'tan kentsel dönüşüm dersi!

Garanti Mortgage, İstanbul ' un Anadolu ve Avrupa yakasındaki müteahhitlerle Kentsel Dönüşüm Sürecinde Konut İnşaatı ve Kentsel Dönüşümde Finansman Modelleri konulu toplantıda bir araya geldi...



Garanti Mortgage, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasındaki müteahhitlerle Kentsel Dönüşüm Sürecinde Konut İnşaatı ve Kentsel Dönüşümde Finansman Modelleri konulu toplantıda bir araya geldi. Mortgage ve gayrimenkul sektörüne ilişkin uzmanlığını paylaştığı toplantıda sektör temsilcileriyle kentsel dönüşümün finansmanı konusu tartışıldı. 




Türkiye'nin son yıllardaki en önemli gündem maddelerinin başında kentsel dönüşüm süreci yer alıyor. Çürük yapıların yıkılıp yerine yenilerinin yapılmasının hedeflendiği bu süreçte, müteahhitten kat maliklerine kadar hemen herkesin bilgilenmeye gereksinimi var. 

Kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması ve bu süreçte yapılacak çalışmaların kolaylaşması konusunda çalışmalar yapan Mortgage Uzmanı Garanti, yapılan çalışmaları paylaşmak üzere İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasındaki müteahhitlerle bir araya geldi. 

'Kentsel Dönüşüm Sürecinde Konut İnşaatı ve Kentsel Dönüşümde Finansman Modelleri' konulu toplantı düzenleyen Garanti Mortgage, uzman ekibi ile yapılan çalışmalar ve kentsel dönüşüm süreci hakkında toplantıya katılan müteahhitleri bilgilendirdi. 

Mortgage ve gayrimenkul sektörüne ilişkin uzmanlığını paylaştığı toplantılarda, Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak, Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Kerem Ömer Oı bay ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. 

Asaf Savaş Akat konuşmacı olarak yer aldı. 



Yeni finansman modelleri 


Katılımcılar, Garanti Mortgage'ın konut inşaatı finansman modelleri ve kentsel dönüşüm sürecindeki son gelişmeler hakkında bilgilenirken, Türkiye ekonomisinin genel görünümünü dinleme fırsatı da buldu. 

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, kentsel dönüşüm kapsamında ülkemizde yaklaşık 6,5 milyon konut yenileneceğine dikkat çekti. 


Kentsel dönüşüm konusuna büyük önem verdiklerini belirten Atay şunları söyledi: "Mortgage Uzmanı Garanti olarak; hem ülkemizdeki riskli yapıların yenilenmesi, hem de vatandaşlarımızın güvenli, modern, insan odaklı yaşam alanlarına kavuşması açısından kentsel dönüşümü önemsiyoruz. www.kentseldonusumcevaplari.com adresindeki sitemizde uzmanlığımızı tüketicilerle paylaşıyor, merak ettikleri soruları yanıtlıyoruz. 


Kat maliklerine ve müteahhitlere bire bir hizmet veren kentsel dönüşüm uzman ekibimiz, bankamıza gelen taleplere uygun finansman modellerini oluşturuyor. 

Mortgage sektörünün lideri olarak, rekabetçi gücümüz ve tecrübemizle, kentsel dönüşüm konusundaki projeleri desteklemeye devam edeceğiz." Türkiye'de evlenmenin sadece birisiyle hayatını birleştirmek anlamını taşımadığını aynı zamanda 'ev almak', 'ev sahibi olmak' anlamına da geldiğine vurgu yapan Atay, "Bildiğim kadarıyla dünyanın hiçbir ülkesinde bu iki kavram aynı kelimeyle ifade edilmiyor" dedi. 

Konut Kredisi ve Mortgage Kanunu'nun ülkemizde yürürlüğe girdiği 2007 yılında, Garanti Bankası'ııın yüzde 100 iştiraki olarak Garanti Mortgage kurulduğunu hatırlatan Atay, Garanti Mortgage'ın konusundaki uzmanlığıyla, kısa sürede sektörün lideri olduğunu vurguladı. 

25 mortgage ürünü Atay, sektördeki en geniş ürün yelpazesine sahip olduklarını belirterek yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi: "Bugün, tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerine uygun, 25 mortgage ürünü sunuyoruz. Müşterilerimizin mortgage hakkında doğru ve kapsamlı bilgi alabileceği iletişim kanallarına yoğun yatırım yapıyoruz. Gün geçtikçe sayısı artan ve daha da etkin kullandığımız iletişim kanalları, bize; müşterilerimizi yakından tanıma ve ihtiyaçlarına uygun kredi sunma imkânı sağlıyor." Türkiye'de son zamanlarda, sektörde Amerika'daki gibi bir balon oluşup oluşmadığının sorgulandığına değinen Atay, Türkiye'de bir balon olmadığını düşündüğünü belirterek bunun sebeplerini şöyle anlattı: "76 milyon olan nüfusumuzun yüzde 50'si 30 yaşın altında, her yıl bu rakama 1 milyon kişi ekleniyor. Avrupa ise her geçen yıl daha da yaşlanıyor, nüfusu artmıyor. 30 yıl önce kentleşme yüzde 50'nin altındayken, şimdi yüzde 77 ve bu oran giderek artıyor. Yine 30 yıl önce, hane halkı sayısı 5,7 iken şu anda 3,8 seviyesinde, azalmaya da devam ediyor. Bu da kültürün değiştiğini gösteriyor. Türkiye'de toplam konut kredilerinin GSMH'ye oranı yüzde 7'nin altında... Bu rakam MORTGAGE UZMANI Avrupa'da yüzde 50, ABD'de ise yüzde 75'in üzerinde. Öte yandan, 2009'da inşaat sektörüyle ilgili yapılan uluslararası bir çalışmada, dünyada en yüksek büyüme beklentisi Türkiye ve Asya Pasifik ülkelerinde tespit edilmiş. 

Tüm bu nedenlerle, bir balon riskinden bahsedenleyiz." 2014'te yüzde 10 büyüme bekleniyor "Yakın geçmişe baktığımızda, 2013, mortgage sektörü açısından çok ciddi büyümenin yaşandığı bir yıl oldu. 2012'de sektör yüzde 14 büyürken, 2013'te bu oran yüzde 28,5'lere vardı" diyen Atay, 2014 yılının ise geçen yıla kıyasla daha düşük büyümeyle, yüzde 10'ların üzerinde olacağını öngördüklerini söyledi. 

1999 yılında yaşanılan depremde on binlerce vatandaşın çürük yapılar nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Atay şöyle devam etti: "Üstelik deprem kuşağında olduğumuz gerçeğini bilerek... Ülkemizin büyük kısmının deprem riski taşıması, kentsel dönüşümün Türkiye'nin en önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu gözler önüne seriyor. Kentsel dönüşüm kapsamında ülkemizde yaklaşık 6,5 milyon konut yenilenecek. Kentsel dönüşüm kapsamındaki projeler, ömrünü tamamlamış yapıların yerine, depreme dayanıklı ve altyapısı güçlü modern binaların yapılmasını gerektiriyor. İşte bu noktada sizler çok önemli bir görevi üstleniyorsunuz. Ortaya çıkacak projeler sonunda, insanlar hayatlarını sizlere emanet ediyor." İnsan hayatının değerinin hiçbir şekilde ölçülemeyeceğinin bilinciyle sektör temsilcilerinin de işin bu yönüne ağırlık vermesini beklediklerini vurgulayan Atay, kamuya, tüketicileri bilgilendirmek üzere büyük iş düştüğünü, belediyelerin özellikle bu işin olmazsa olmazları olduğunu da söyledi. 


Dönüşümün önemi 



Kentsel dönüşüm projelerinin daha geniş yeşil alanlar, sokaklar ve yaşam olanakları sunan kentler yarattığını hatırlatan Atay, "Mortgage Uzmanı Garanti olarak, kentsel dönüşümü, hem ülkemizdeki riskli yapıların yenilenmesi, hem de vatandaşlarımızın güvenli, modern, insan odaklı yaşam alanlarına kavuşması açısından önemsiyoruz. Bu noktada, evlerini yeniden yaptırmak isteyen vatandaşlarımıza uygun koşullarda finansman sağlanması, ekonomik ve sosyal güvence verilmesi büyük önem taşıyor" dedi. 


Finansman ihtiyacının yanı sıra, tüketicileri bilgilendirmenin önemine de çok inandıklarını söyleyen Atay, şöyle devam etti: "Örneğin 100 m2 lik bir yapıda ne olacağını, nasıl olacağını bilemiyorlar. Kimi daha büyük m2'ye sahip olacağını düşünüyor, kim değer artışı düşünüyor, kimi kira yardımını bilemiyor, ya da arsa payını düşünüyor. En önemlisi, sağlam ve yaşanılabilir bir yapıya sahip olacağını aktarmak, ardından da diğer bilgileri paylaşmamız gerekmektedir. Biz, hazırladığımız kentseldonusumcevaplari.com sitesinde uzmanlığımızı tüketicilerle paylaşıyor, kentsel dönüşümle ilgili merak ettikleri sorulan yanıtlıyoruz." Projelere destek sürecek Atay, kat maliklerine ve müteahhitlere yönelik bire bir hizmet vermek üzere kurdukları Kentsel Garanti  Başka bir arzunuz? 



Dönüşüm Uzman Ekibi'nin bankalarına gelen taleplere uygun finansman modellerini oluşturduğunu da belirtti. 

"Kentsel dönüşüm asla şablon işi değildir, ince elenip sık dokunarak, terzi gibi her biri farklı kurgulanmalıdır" diyerek kentsel dönüşümün önemini hatırlatan Atay, mortgage sektörünün lideri olarak, rekabetçi güçleri ve tecrübeleriyle kentsel dönüşüm konusundaki projelere destek vermeye devam edeceklerini de vurguladı. 

Türkiye'de sürekli büyüyen bir inşaat sektörü olduğuna dikkat çeken Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak, 2012'de bu yana müteahhitlere arsa alımından konut satışına kadar tüm süreçleri içeren yapsatçı destek paketini sunduklarını söyledi. 


Kentsel dönüşüm yasası, uygulamaları ve bankanın finansman modelleri konusunda bilgi veren Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Kerem Ömer Orbay, kentsel dönüşüm çalışmalarına destek vermek üzere 5 farklı model oluşturduklarını söyledi. 


Oluşturulan modeller ise şunlardan oluşuyor: 1 Konut iş yeri edindirme yoluyla kentsel dönüşüm, 2 Konut-iş yeri yapım yoluyla kentsel dönüşüm, 3 Konut-iş yeri yapım yoluyla yüklenici firma ile kat maliklerin anlaşması halinde kentsel dönüşüm, 4 Hak sahibi ve yüklenici firmanın aynı kişi olması durumunda kentsel dönüşüm, 5 Güçlendirme yoluyla kentsel dönüşüm. 



"Zor bir yıldayız" 


İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat da, konut sektörü ve ekonomisi, kentsel dönüşümün ülke ekonomisine katkılarından bahseden bir konuşma ile seminere katıldı. 

2011 yılından bu yana dünya ekonomilerinde model değiştirme yönünde bir gidişat olduğuna işaret eden Akat, "2012 yılında ekonomik büyüme yavaşladı. 2014'te ise zor bir yıla girildi. Uzun dönemde ise Türkiye'nin büyümesi vasat" dedi. 



EKONOMİST


Geri Dön