19 / 03 / 2024

Garanti'nin 2016'da proje finansman hedefi 3 milyar dolar!

Garanti'nin 2016'da proje finansman hedefi 3 milyar dolar!

İstanbul'da inşaatı devam eden 3.havalimanı ve Gebze-İzmir Otoyolu projesi gibi büyük projelerin finansmanında yer alan Garanti Bankası, 2016'da 3 milyar dolarlık taahhüt sağlamayı öngörüyor.



İstanbul'da inşaatı devam eden üçüncü havalimanı ve Gebze-İzmir Otoyolu projesi gibi büyük projelerin finansmanında yer alan Garanti Bankası, 2016'da yeni projelerle 3 milyar dolarlık taahhüt sağlamayı öngörürken, sektörde artan rekabetin de etkisiyle yüzde 18 olan pazar payında gelecek birkaç yıl için bir miktar gerileme bekliyor.


Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, bankanın 2015'i yaklaşık 4 milyar dolarlık proje finansman taahhüdü ile tamamlayacağını belirterek, "Proje finansmanında önümüzdeki sene 3 milyar dolarlık yeni taahhüt sağlamayı planlıyoruz" dedi. 


Türkiye'de proje finansmanı son yıllarda gerçekleşen büyük altyapı yatırımlarının etkisiyle hızlı bir büyüme sürecine girerken, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, bu alanda bankalarca bugüne kadar sağlanan toplam taahhüt yaklaşık 100 milyar dolar, risk bakiyesi de 70 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. 

Mevcut kredi bakiyesi olarak Garanti Bankası'nın proje finansmanında pazar payının yüzde 18 ile yaklaşık 13 milyar dolar olduğunu belirten Edin, "Ancak sektörde rekabet bu alanda kamu bankalarının artan iştahıyla birlikte çok artmış durumda. Bu yüzden payımız iki üç sene içinde yüzde 15'lere doğru gerileyebilir" dedi. 


Gelecek sene Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında mart ayında yapılacak iki büyük otoyol ihalesi olduğunu ifade eden Edin, bu projeler için sağlanacak toplam kredi büyüklüğünün kaba tahminlerle yaklaşık 4 milyar dolar olmasını öngördüklerini belirterek, bu projelerin finansmanında yer almayı hedeflediklerini kaydetti. Son dönemde sağlık alanında önemli sayıda kamu-özel işbirliği (PPP) projesinin gerçekleştiğine dikkat çeken Edin, şu ana kadar toplam yedi hastane projesi finansmanının tamamlandığını belirterek, "Bu projeler için taahhüt edilen kredi rakamı 3.1 milyar euro seviyesinde. Ancak bunların haricinde 14 projenin ihalesi yapılmış durumda ve daha ihale edilecek çok sayıda proje var. Önüırfüzdeki 4-5 yıllık dönemde sağlık PPP'lerinde şu ana kadar sağlanan taahhüdünün üç katı kadar daha iş yapılıyor olacak" diye konuştu. 


Enerjide el değiştirmeler hızlanabilir


Bankanın toplam proje finansmanında yüzde 50 paya sahip olan enerji sektöründe ise, düşük elektrik fiyatlarından dolayı marjların çok daraldığını kaydeden Edin, bu yüzden sektörde bazı el değiştirmelerin olabileceğini, bazı kredilerin yeniden yapılandırılabileceğini söyledi. 


Yabancılar refinansmana girebilir


Edin, önümüzdeki dönemde bazı yabancı bankaların, Türk bankalarının katıldığı, üçüncü köprü ya da üçüncü havalimanı gibi bazı büyük projelerde refinansmanlar için istekli olabileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Önümüzdeki dönemde bazı büyükjmontanlı refinansmanlar görebiliriz diye düşünüyoruz. Özellikle PPP modelli altyapı projelerinde Türk bankalarınca sağlanan kredileri refinanse etmek üzere yabancı bankaların iştahı yüksek olacaktır"


Dünya



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul'da inşaatı devam eden üçüncü havalimanı ve Gebze-İzmir Otoyolu projesi gibi büyük projelerin finansmanında yer alan Garanti Bankası 2016'da yeni projelerle 3 milyar dolarlık taahhüt sağlamayı öngörüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, bankanın bu yılı yaklaşık 4 milyar dolarlık projenin finansman taahhüdü ile tamamlayacağını belirterek, "Proje finansmanında önümüzdeki sene 3 milyar dolarlık yeni taahhüt sağlamayı planlıyoruz" dedi. 


Bugün


Geri Dön