25 / 04 / 2024

Gayrimenkul fiyatlarındaki artış devam edecek mi?

Gayrimenkul fiyatlarındaki artış devam edecek mi?

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan artmaya devam eden konut fiyatlarını kaleme aldı. İşte Hızalan'ın o yazısı...



Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan dövize bağlı maliyetler nedeniyle artan ve artmaya devam eden konut fiyatlarını kaleme aldı. İşte Hızalan'ın o yazısı...

Son aylarda dövize bağlı maliyetler nedeniyle artan ve artmaya devam eden konut fiyatlarının, döviz kurlarındaki yükselişin ardından daha da yükseleceği öngörüsü ile konut sahipleri mevcut satışta olan evlerini satmıyorlar.
Merkez bankası faiz indiriminden öncede yaşanan arz problemi, inşaat maliyetlerinde ki artış, dövizdeki yükseliş sebebi ile daha da çıkmaz bir hal aldı. Bu yaşanan arz sorunu mülk sahiplerinin de elini daha fazla güçlendirdi.
Dövizden çıkan yatırımcılar, yıllarca yatırımcısını üzmeyen gayrimenkule yöneldi. Mülk sahiplerinde ise satınca yerine alamam korkusu da oluştu.

Gayrimenkul fiyatlarındaki artış devam edecek mi?

TCMB dövize müdahalesi piyasalarda olumlu tepki gösterir mi ? Bilmiyoruz fakat 2 bin kaleme doğrudan etkisi olan inşaat sektörüne bir müdahale gerekiyor.

Gayrimenkul fiyatlarını durdurmak önümüzdeki dönemlerde pek mümkün görünmüyor. Hatta gayrimenkul önümüzdeki dönemde güvenli bir araç haline gelebilir. Fiyat artışlarının duracağını sanmıyorum. Erişilebilir fiyattan konut üretimi de yok. Konut ediniminin daha zorlaşacağını, konut krizinin de daha büyüyeceğini düşünüyorum

Gayrimenkul fiyatlarındaki artış devam edecek mi?

Makul seviyelerde sorunun çözümü için arz talep dengesinin yakalamamız gerekir. Yılın 10 ayında 500 bin civarında inşaat ruhsatı alındı, yalnız bu rakam, denge için 800 – 900 bin ortalamasını yakalaması gerekir.
Öyle ki konutlarda ortalama pazarlık marjı 2019 yılında yüzde 7.7 iken bu oran 2021 yılında yüzde 4.7 lere geriledi.

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1.29’a kadar çekmesi ile birlikte, piyasada konut alıcısı çok, satıcısı yok diyebiliriz. Tren yola çıktı duracak gibi görünmüyor Sonradan da olsa trene binmekte fayda var. 

 

Konut fiyatları 2022'de katlanacak!


Geri Dön