24 / 04 / 2024

Gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri için son 15 gün!

Gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri için son 15 gün!

Temmuz 2016 vergi takvimine göre, bu ay içerisinde gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken 2 ayrı vergi bulunuyor. Bu vergilerin ödemeleri için son 15 gün kaldı..



Temmuz 2016 vergi takvimine göre, bu ay içerisinde gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken 2 ayrı vergi bulunuyor.


Vergi mükellefleri bu ay, vergi borçlarının 2. taksitini ödemek ile mükellef oluyor. 31 Temmuz'da sona erecek gayrimenkul gelir vergileri için son 15 gün kaldı.


Mükelleflerin kalan taksitlerini bu süre içinde ödemeleri gerekiyor. Aksi durumda mükellefler vergi cezası ile karşılaşabiliyor.

 

Peki kimler vergi mükellefiydi? İlk taksit döneminde ödeme yapmayıp bu ay verginin tamamı ödenebilir mi?


Gayrimenkul gelir vergileri olan kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisinin mükellefleri, Mart ayında belirlenmişti.


Kanunen ev veya işyerini kiraya vererek istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimseler, kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Bu oran meskenler için 3 bin 600 TL, işyerleri için ise 29 bin TL olarak belirlendi.


Bu ay ödenen bir diğer vergi değer artış kazancı vergisi ise, taşınmaz malların 5 sene içerisinde satılması halinde ödeniyor. Bu vergi için ise belirlenen istisna sınırı 10 bin 600 TL.


İlk taksit dönemi içerisinde hiç ödeme yapmayan kimseler, 4 aylık vergi cezasını ödemek ile mükellef oluyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön