18 / 04 / 2024

Gayrimenkul haczinin limiti var mıdır?

Gayrimenkul haczinin limiti var mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Gayrimenkul haczinin limiti var mıdır?'' sorunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...



Her konuya değiniyorsunuz da bir tek şu icra konularına değinmiyorsunuz. Oysa köşenizden çok istifade ediyoruz. 

Benim borcum var ama kendi evim yok.  Annemle oturuyorum. Benim borcum için annemin evine haciz gelir mi? Hacze gelmek için belirlenmiş bir limit var mı? Kendi evime taşınsam ve benim adresimi bulamasalar yine annemin evine giderler mi?




Bu yaptığınız bana haksızlık, bana sorarsanız icra konulannda o kadar çok yazdım ki okuyuculanmı sıkmaktan korkar oldum. Ancak bu sözünüz bende bir his uyandırdı, siz benim yazılanmı günü gününe takip etmiyorsunuz, anladııım. Hem günü gününe takip etme hem de soru sor, var mı böyle bir şey? 



Neyse didişmeyi bir yana bırakalım, evet sizin borcunuz için annenizin evine gelebilirler ama annenize ait eşyayı haczetmek için değil size ait eşya bulup haczetmek için. Şayet size ait eşya bulamazlarsa haciz yapmazlar. Tereddütlü bir eşya olur da haciz tatbik ederlerse anneniz de istihkak talebi dediğimiz "Bu eşya benimdir" itirazında bulunabilir, konu icra hukuk mahkemesine yansıyabilir. Bunun dışında hacze gelmek için belli bir limit yoktur. Şayet kendi evinize taşınırsanız sizi bulamadıklan için bir başkasının mesela annenizin evine gidilmez. Borçlar şahsidir, herkes kendi borcundan sorumludur. Bir tek kefiller başkasının borcundan sorumludur o kadar. 



Tamer HEPER/Posta













Geri Dön