16 / 04 / 2024

Gayrimenkul piyasası yeniden şekilleniyor!

Gayrimenkul piyasası yeniden şekilleniyor!

Altyapı ve ulaşım projeleri hem İstanbul'da hem de Anadolu'da gayrimenkul piyasasını yeniden şekillendiriyor. Reidin'in açıkladığı verilerine göre, konut tercihi, fiyat artışı, yatırım geri dönüş süresi ve yabancı algısında ezberler bozuluyor.



Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan nisan ayı raporunda markalı konut projelerine dair veriler yer aldı. Buna göre Yeni Konut Fiyat Endeksi, geçtiğimiz ay bir önceki aya göre yüzde 0.12 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.53 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 69.90 oranında değer artış gösterdi.


EN ÇOK 1+1’LER DEĞERLENDİ

Yeni Konut Fiyat Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde yüzde yüzde 0.36, 2+1 dairelerde yüzde 0.17, 4+1 dairelerde yüzde 0.33 oranında arttı. 3+1 konut tipinde ise yüzde 0.12 oranında azaldı.


ASYA PRİMDE AVRUPA’YI GEÇTİ

Yeni Konut Fiyat Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.23 oranında; İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.42 oranında arttı. Endeksin başlangıç dönemine göre ise Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 8.8 puan fazla artış gösterdi.


Gayrimenkul piyasası yeniden şekilleniyor!


SENET VE KREDİ KULLANIMI EŞİT

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, geçen ay peşinat kullanım oranı yüzde 32, banka kredisi kullanım oranı yüzde 34 ve senet kullanım oranı yüzde 34 olarak gerçekleşti.


VATANDAŞ KDV’DEN KAÇIYOR

Nisan ayında markalı projeler kapsamındaki konutların yüzde 96.9 oranlık kısmı YÜZDE 1 KDV oranı üzerinden, yüzde 3.1 oranlık kısmı ise yüzde 18 KDV oranı üzerinden satışı gerçekleştirildi.


DÖRT DAİREDEN BİRİ YABANCIYA

Nisan ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 23’lük kısmı yabancı yatırımcılara yapıldı. Yabancılarının ağırlıklı olarak 1+1 konut tipleri ile ortalama 130 metrekare büyüklüğe sahip konutları tercih ettiği gözlendi.


Ev en hızlı Van'da kazandırıyor 

NİSAN ayında evler en çok Yalova'da değerlendi, kira bedelleri en çok Ordu'da yükseldi. Konut yatırımında en hızlı kazandıranı Van, en yavaşı ise Aksaray oldu. Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle hazırlanan, 62 il, 221 ilçe ve 1083 mahalleyi kapsayan Reidin Emlak Endekslerine göre Nisan ayına göre satılık konut fiyatları en çok yükselen il yüzde 32.64 ile Yalova olurken onu Çanakkale ve Antalya takip etti. Kir alarm en çok yükseldiği şehir ise yüzde 29.09 ile Ordu olurken onu izleyen iller Çanakkale ve İstanbul oldu. Amortisman süresi bakımından, satın alman evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatım en kısa sürede çıkarabildiği illerin başında 15 yıl ile Van gelirken, amortisman süresinin en uzun olduğu şehir 24.3 yıl ile Aksaray olarak gerçekleşti. 


REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış Mayıs Raporu yayınlandı!


Sözcü/ İsmail Şahin


Geri Dön