24 / 04 / 2024

Gayrimenkul rant vergisi nedir?

Gayrimenkul rant vergisi nedir?

Gayrimenkul değer artışlarında uygulanacak vergilere rant vergisi de ekleniyor. 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında da resmi olarak yer verilen gayrimenkul rant vergisi nedir?



Gayrimenkul rant vergisi nedir?

Gayrimenkul değer artışlarında uygulanacak vergilere rant vergisi de ekleniyor. Gayrimenkul rant vergisinde, imar değişikliği nedeniyle değeri artan bir gayrimenkul için artan değerin bir kısmı vergi olarak ödenmesi hedefleniyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İmar Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle yürürlüğe girmesi için çalışmaları devam eden gayrimenkul rant vergisi resmi olarak 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında yer aldı.


2015-2017 OVP

"Gayrimenkul değer artışlarının yeterince vergilendirilmemesi, imar düzenlemeleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın önemli ölçüde üretken olmayan alanlara kaymasına neden oluyor. Bu durum, büyüme potansiyelinin artmasına bir kısıt oluşturuyor."


Gayrimenkul değerinin artması halinde, gayrimenkul rant vergisi kapsamında artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ödenecek.


Kentsel rant vergisi olarak hesaplanan tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılacak.  


Değer artışına yol açan plan değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek.



Rant nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön