25 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahipleri dikkat! İşte emlak vergisi muafiyetleri!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! İşte emlak vergisi muafiyetleri!

Emlak Vergisi’nden muaf olunan bazı durumlar bulunuyor. Ev hanımları, hiç geliri olmayanlar, emekli maaşıyla geçinenler, engelliler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri tek eve sahipse bu vergiden muaf tutuluyor. Ödeyenler ise geri alabiliyor.



Arsa, arazi, ev, işyeri gibi gayrimenkul sahipleri, bu ayın sonuna kadar Emlak Vergisi’nin bu yıla ait ikinci taksidini ödeyecek. Fakat bu vergiden muaf olunan bazı durumlar bulunuyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; ev hanımları, hiç geliri olmayanlar, emekli maaşıyla geçinenler, engelliler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri bazı şartlarla bu vergiden muaf tutuluyor. Ödeyen de iade alabiliyor. 

Tek ev şartı

Brüt yüzölçümü 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan ve geliri olmadığını belgeleyenler, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığından ibaret olan kişiler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlar gerekli koşulları yerine getirdikleri takdirde Emlak Vergisi’nden muaf sayılıyor. 

40 bin TL sınırı

Bu kişilerin sıfır oranlı vergiden faydalanabilmesi için hizmet karşılığı kazanılan ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri bir gelirinin olmaması gerekli. 2020 için 40 bin TL’yi geçmeyen faiz geliri olanların bu gelirleri dahil edilmiyor.

İadesini isteyin

Bu hakkını bilmeden vergi ödeyen çok kişi bulunuyor. Vergi muafiyetinden yararlanmak için mutlaka belediyeye başvurup ‘vergi muafiyeti formu’ doldurmak gerrekiyor. Muaf olduğu halde Emlak Vergisi ödeyenler, ödemenin iadesi için belediyelere itirazda bulunarak geriye dönük 5 yıllık Emlak Vergisi’ni isteyebiliyor. Bunun için belediyeye ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi gerekmekte.

Kiraya çıktıysa

Emlak Vergisi’nden muafiyet yalnızca konutlar için geçerli oluyor. Sahip olduğu tek evi kiraya verip, başka bir evde kirada oturanlar da vergiden muaf tutuluyor. Fakat tek evini kiraya verip başka bir evde kira ödemeden oturanlar vergiden muaf tutulmuyor. 

Yazlık ev

Yılın sadece belirli zamanlarında oturulan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi evler için Emlak Vergisi ödenmesi gerekiyor. Fakat bu kişiler o evde yılın tamamında oturuyorsa ve diğer şartları da tutuyorsa muafiyetten faydalanabiliyor.

Mahalle olan köy 2022'ye kadar muaf

Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Emlak Vergisi tahsili 2022 yılı sonuna kadar ötelenmişti. Yani, bu köylerde yaşayanlar bu yıl da Emlak Vergisi’nden muaf olacak. 

Yeni emekli ödeyecek

2020’de emekli olanların, bu yılın Emlak Vergisi’ni ödemesi gerekiyor. Gerekli koşulları taşıyıp da belediyelere bildirim yapanlar emekli olduğu tarihi izleyen yıldan (2021) itibaren sahip olduğu tek konut için vergi ödemeyecek. 2019’da emekli olanlar bu yıldan itibaren vergi ödemiyor. Emekli olup, başka bir işte çalışanlar sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamaz.

Engelli kimliği yeterli

Engelliler tek meskenleri için engelli olduklarını belgelediklerinde emlak vergisi ödemiyor. Bunun için engelli kimlik kartının fotokopisiyle dolduracakları formu belediyeye vermeleri gerekmekte.

Emlak vergisi avantajından kimler yararlanabilir?


Geri Dön