24 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahipleri ve mirasçılar dikkat!

Gayrimenkul sahipleri ve mirasçılar dikkat!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı duyura göre, gayrimenkul sahipleri ve mirasçılar koronavirüs kapsamında alınan tedbirler sebebiyle ödemelerini kredi kartıyla yapabilecek.



Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) vergi mükelleflerini ilgilendiren önemli bir duyuru yaptı. GİB'in internet sitesinde yaptığı duyuruya göre; vergi dairelerince tahsil edilen tüm vergi, harç ve idari para cezaları, anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabiliyor. Bu kapsamda, gayrimenkul-menkul sermaye iradı, veraset ve intikal vergisi gibi ödemeler internetten yapılabilecek.

Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belirtiliyor ve gelir vergisi kapsamından alınıyor.

Kira geliri olan vergi ödeyecek

Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belirtiliyor ve gelir vergisi kapsamından alınıyor. 2019 gelirleri için 40 bin lira olan bu tutar, 2020 gelirleri için 49 bin liraya ulaştı. Herhangi bir tevkifat veya istisna uygulamasına tabi olmayan gayrimenkul ve menkul sermaye iratlarında (yurtdışı banka faiz geliri gibi) ise 2 bin 200 lira olan beyan sınırı 2020 yılında 2 bin 600 lira olarak açıklandı.

Mirasçılar da vergi mükellefi

Türkiye'de bulunan malların veya gayrimenkullerin veraset halinde ya da ivazsız olarak bir kişiden diğer kişiye geçmesi halinde her yıl düzenli olarak miras vergisi ödeniyor. Malların karşılıksız olarak bir şahıstan diğer şahsa intikal etmesi durumunda miras vergisi ödeniyor. 

Türk vatandaşlığı bulunan bir kişinin yurt içi ya da yurt dışı olduğuna bakılmadan aynı yollar ile mal edinmesi bu vergiye tabi tutuluyor. Mirasçıların her yıl düzenli olarak yılda iki kere vergi ödeniyor. Veraset ve İntikal Vergisi'ni ödemeyenlere cezai işlem uygulanıyor.

2020 miras vergisi oranları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği'ne göre belirlendi. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren istisna tutarları şu şekilde;

- Evlatlıklar dahil füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 306.603 TL
- Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinde 613.582 TL
- İvasız suretle meydana gelen intikallerde 7.060 TL

1/1/2020 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacak.
 

Mirasçılar dikkat! Verginizi kredi kartıyla ödeyebilirsiniz!

Kira geliri olanlar dikkat! Kredi kartıyla ödeme kolaylığı!


Geri Dön