27 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektöründe 3'lü açmaz!

Gayrimenkul sektöründe 3'lü açmaz!

Vergi Müfettişi Ahmet Bahçeci, Dünya Gazetesi'ndeki köşesinde gayrimenkul sektöründeki açmazları kaleme aldı. İşte Ahmet Bahçeci'nin 'Gayrimenkul sektöründe üçlü açmaz' başlıklı yazısı...



Vergi Müfettişi Ahmet Bahçeci, bugün kaleme aldığı Dünya Gazetesi'ndeki köşesinde gayrimenkul sektöründeki açmazları yazdı. 

Vergi Müfettişi Ahmet Bahçeci, yazısına "İktisadi teorik kavramlar arasında yer alan üçlü açmaz; “tam sermaye hareketliliği, sabit döviz kuru, bağımsız bir para politikası aynı anda var olamaz” şeklinde tanımlanıyor. Ülkemizin her dönem lokomotif sektörü konumunda olan gayrimenkul sektöründe de yaygın yoğun bir şekilde benzer açmazlar bulunuyor. Vergide adaletin sağlanması, sektörün karlılığı, hazinenin gelir kaybının yaşamaması olarak adlandıracağımız üç temel unsurun kamu ve sektör adına çıkmaza girdiği aşikâr" ifadelerini kullanarak başladı.

Gayrimenkul sektöründe 3 lü açmaz!

Arsa Payı Karşılığı İnşaat İşleri ve Değer Artış Kazancı

"Öncelikle sektör temsilcileri gibi biz de yazımıza temelden başlayalım" diye konuşan Ahmet Bahçeci, şunları kaydetti: 

"Yapım aşamasında arsanın şirket bünyesinde olması halinde maliyet değerlemesi yapılır ve durum vergisel anlamda herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak, olağan şekilde gözlemlenen, arsa sahiplerinin üçüncü kişiler olmasıdır. Üçüncü kişi olarak belirtilen başka bir ticari şirket ise, bilanço ve defterlerde bu kayıtlar görüleceğinden, risk payı daha azdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, öncelikle Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-e maddesinde yer alan istisnanın dikkate alınıp alınmadığı hususudur (Taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların kazancının kapsam dışı olduğunu belirtmekte fayda var.)."


Geri Dön