27 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektöründe görünmeyen emlakçılık zırhı!

Gayrimenkul sektöründe görünmeyen emlakçılık zırhı!

GDR Danışmanlık Genel Müdürü Cüneyt Güder, "Piyasada  faaliyet gösteren emlak pazarlama firmalarının yüzde 90’a yakını, satış pazarlama sistem eksikliği, yönetimsel eksiklik, koçluk ruhu eksikliği nedeniyle çok ciddi sıkıntı içindeler." diyor...



Bugün, bana göre sektörümüzün en önemli konusundan bahsedeceğim sizlere…

Gayrimenkul sektöründeki görünmeyen EMLAKÇILIK ZIRHI..

Sektörümüze yapışmış kalmış olan bu zırh olmasaydı ne olurdu biliyor musunuz?

Anlatayım..

Her önüne gelen bu sektöre girmeye cesaret edemezdi ..

Emlak pazarlama firması açmak isteyen adaylar, öncelikle kendilerinde yeterlilik arar ve birçoğu kendini yeterli görmeyerek atılım yapmazdı bu sektöre.

Aynı şekilde satıcı adayları da öyle…

Görünmezlik zırhını kaldırdığınızda,

Pazarladığınız ürünün, pazardaki en büyük değere sahip ürün olduğunu anlarsınız…

İnsanların birçoğunun ev sahibi olamadığı ülkemizde, yine bir çoğununda hayatlarında ancak bir defa sahip olabildikleri en değerli şeyi pazarlamaya talip oluyorsunuz!

Bu güne kadar çalışma hayatının hiçbir aşamasında, doğrudan satış pazarlama işinde bulunmamış,  işin iç dinamiğini bilmeyen, satış koçluğu yapmamış birinin emlak pazarlama ofisi açması düşündürücü doğrusunu isterseniz…

Yine aynı şekilde gayrimenkul danışmanlığına soyunulması….

Sizce tüm bu cesareti nereden buluyoruz dersiniz? … Tabi ki görünmeyen EMLAKÇILIK ZIRHINDAN….

Peki dışarıdan bakıldığında nasıl görünüyor EMLAKÇILIK? ONA BİR BAKALIM İSTERSENİZ..

En ucuz ve en kolay pazarlama sektörlerinden biri olarak görünüyor. Cebinde 30 bin ile, maksimum 300.00.TL (üçyüzbin)  lirası olan herkes emlak ofisi açabiliyor. Bulunduğu bölgede bu paralara bakkal dükkanı dahi açamazken…

Milyonlarca lira değerinde ürün hacmini pazarlamaya talip oluyor. Böylesine küçük yatırımlar yaparak vatandaşın malına resmi  % 4 oranında, ortak olabiliyorlar.

Ne kadar cazip değil mi? ...

Malum, fazla bir yeterlilik de aranmıyor …

Hiç bir profesyonel satış ve pazarlama sektörü yoktur ki, bu kadar emekli insanı bir arada istihdam etsin… Bunu fazlasıyla düşündürücü bulmalısınız bence.

Velhasıl, herkes emlakçı, o yapıyorsa bunu bende yaparım diyerek atılıyor sektöre…

Maalesef işin iç yüzü hiç de öyle değil;

Piyasada  faaliyet gösteren emlak pazarlama firmalarının %90’a yakını, satış pazarlama sistem eksikliği, yönetimsel eksiklik, koçluk ruhu eksikliği nedeniyle çok ciddi sıkıntı içindeler. Düzenli bir saha prensibiyle çalışan satıcı kadroları yok maalesef, satıcısından rapor alamıyor, hemen hiçbir verisini datalayamıyor. Tekel yönetimden, dolayısıyla kurumsallıktan tamamen uzaklar.  Yani zirvede konuşlanmış satış pazarlama sektörü içerisinde AKREDİTE değiller.  Rapor ve data eksikliği yüzünden piyasa ve rakip analizi, müşteri analizi ve en başta risk analizi yapamıyorlar.  Yani sizin anlayacağınız, böylesine dalgalı piyasalarda, belirli bir rotaları olmaması sebebiyle, yönlerini bulmak konusunda sıkıntı içerisindeler.

İşin komik ve düşündürücü yanı ne biliyor musunuz? Satış pazarlamanın iç dinamiğinin bilinmemesi sebebiyle, neyin eksik olduğunu, nerede yanlış yaptıklarını dahi bilemiyorlar.  Ofisler, piyasadan eleman devşirme yarışına girmiş ve ne kadar eleman, o kadar çok para mantığıyla, piyasadaki olumsuz satıcı ve ofis algısını da, her geçen gün kötüye sürüklüyorlar.                                        

BU GİDİŞE BİR DUR DİYELİM! HADİ GELİN, ŞU EMLAKÇILIK ZIRHINDAN KURTULALIM…

İyi günler dilerim.

GDR DANIŞMANLIK

C. Cüneyt GÜDER

 

Gayrimenkul sektöründe satış koçluğu!
 


Geri Dön