28 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektörüne pandemi ayarı!

Gayrimenkul sektörüne pandemi ayarı!

Gayrimenkul sektörü Kovid-19 salgınının damgasını vurduğu 2020’de Ağustos sonuna kadar uygulanan faizlerdeki düşüş trendiyle avantajlı çıktı. Sektör temsilcileri, 2021'de daha büyük metrekareli evlere, butik projelere ve villalara ilginin daha az artacağına dikkat çekiyor.



Gayrimenkul sektörü Kovid-19 salgınının damgasını vurduğu 2020’de Ağustos sonuna kadar uygulanan faizlerdeki düşüş trendiyle avantajlı çıktı. 

2020 yılı Ağustos ayı başında yüzde 0,75 seviyesinde olan konut kredisi faiz oranı, 2020 yılı Ekim ayında yüzde 1,17 seviyesine yükseldi. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; Eylül ayı sonunda konut kredisi hacmi 277 milyar TL'ye çıkarken kamu bankalarının toplam konut kredisi hacmi içindeki payı Eylül 2019’da yüzde 54,7 seviyesinde iken rakam Eylül 2020’de yüzde 63,3 olarak gerçekleşti. Bunların etkisiyle gayrimenkul satışı ilk 11 ayda 456 milyar TL ile rekora imza attı.

Gayrimenkul sektörüne pandemi ayarı!

Kovid-19 salgını ile birlikte yeni bir yaşam standardı da gündeme geldi. İnsanlar artık merkezde ve kalabalıkta olmak istemiyor ve bahçe içinde evler talep ediyor, bu sebeple 3,5 milyon - 4 milyon rakam aralığındaki konutlara ilgi arttı.

Gayrimenkul sektörüne pandemi ayarı!

EVDE METREKARE TALEBİ BÜYÜDÜ

2 oda 1 salon ev isteyenler 3oda 1 salon, 3oda 1 salon isteyen 4oda 1 salon istemeye başladı. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yazlık bölgelere de rekor talep geldi. Ocak-Kasım döneminde ülke genelinde sıfır konutlar da dahil 2 milyon 464 bin adet gayrimenkul satışı gerçekleşti. 

Uzmanlar 2021'de yeni yapılacak projelerde de genel eğilimin daha büyük metrekareli evlere yönelik olacağına vurgu yapıyor. Müteahhitlerin de 2021 model projelerde bu ayrıntıya önem vereceğine dikkat çeken uzmanlar, “Stokların erimesi ve yenilerinin yapılamaması önemli bir etken. Yeni yapılacak gayrimenkullerde de inşaat maliyetlerinin çok yükselmesi sebebiyle fiyatlar da yüksek olacak. Müteahhitlerin bir daha bu fiyatlarla böyle gayrimenkul üretmeleri mümkün görünmüyor” diye konuşuyor. 

Gayrimenkul sektörüne pandemi ayarı!

VİLLA İNŞAATI ARTAR

Sektör temsilcileri 2021'de butik projelerin öne çıkacağının altını çiziyor. Kovid-19 salgını ile aileye bağlılığın arttığını belirten emlakçılar, şehir dışında geniş arsalara talebin arttığını, bu arsalar üzerine 5-6 villalık geniş ailelerin yaşayacakları mülkler yapılmak istendiğini dile getiriyor. Müteahhitler de 2021'de inşa edilecek projelerde villa konseptinin ağırlık kazanacağını söylüyor. Villa hareketliliğinin daha çok şehirlerin çeperlerinde ve yazlık bölgelerde yaşanacağını vurgulayan müteahhitler, “Şehrin merkezinde inşa edilecek projelerde ise yaşam alanları balkon ve kat bahçeleriyle nefes alınabilir mekanlar olarak dizayn edilecek” diye konuştu.

İnşaat sektöründe 'yeni yıl' umudu!

Gayrimenkul sektörü 2020'yi nasıl geçirdi?

Gayrimenkul sektörü 2021’i nasıl geçirecek?


Geri Dön