24 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörünü canlandırmak için çözüm önerileri!

Gayrimenkul sektörünü canlandırmak için çözüm önerileri!

Gayrimenkul sektörünün 2018’de yüzde 2.3 oranında büyüme kaydettiğini ve umut verici bir tablo ortaya koyduğunu söyleyen GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, sektörü canlandırmak için çözüm önerilerini sıraladı.



GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektörünün 2018’de yüzde 2.3 oranında büyüme kaydettiğini ve umut verici bir tablo ortaya koyduğunu söyledi. Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, canlanmanın yeni yılda da süreceğini belirten Yetgin “Bu yıl canlanmanın en yoğun olduğu alan yabancı yatırımcıya yapılan satışlar oldu. Bu ciddi artışın 2019’da da sürmesini bekliyoruz. Sektör olarak, 2019 yılında ılımlı bir dengelenme süreci yaşanacağını düşünüyoruz. Gayrimenkul, her daim gelişme potansiyeli olan bir sektör ve Türk ekonomisine önemli destek sağladığı da bir gerçek. Sektörümüzün hızla gelişen dünyaya uyum sağlaması için güncel düzenlemelerle önünün açılması gerekiyor” dedi.

KONUT POLİTİKASI LAZIM

Sektörü canlandırmak için çözüm önerilerini sıralayan Yetgin, şunları söyledi: “Birinci el konut satışlarının cazip hale getirilmesi, sektöre yönelik vergi indiriminin kalıcı olması, çalışan kesimin konut alımında ödediği faizin gelir vergisinden mahsup edilmesi gibi düzenlemeler, kamudan öncelikli beklentilerimiz arasında yer alıyor. Yeni düzenlemelerle birlikte birinci el konut satışının, toplam satışın içinde yüzde 65’e çıkarılması gerektiğini savunuyoruz. Yıllık yaklaşık 900 bin adet konut satışına ulaşılmasıyla, bitmiş konut stoku 1 yılda, inşa halindeki konut stoku da 2 yılda eritilmiş olacaktır. Böylece orta vadede konut sahiplik oranının yükselmesi ve yapı kalitesinin artması da sağlanacaktır. Bu kapsamda, konut kredi piyasasının menkulleştirilmesi ve derinleştirilmesinin sağlıklı bir konut politikası için elzem olduğuna inanıyoruz.”

KENTSEL DÖNÜŞÜME AĞIRLIK

Kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğini anlatan Yetgin “İlk 6 yıllık uygulamasında ortaya çıkan; imar, proje planlaması, mahalle bazlı dönüşüm eksikliği, finansman yapısı ve bina odaklı dönüşümün sınırlandırılması gibi konularda yeni düzenlemeler yapılarak, ‘İkinci Kentsel Dönüşüm Dönemi’ başlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Şehirlerimizi, ülkemize yakışır bir şekilde planlamak için kentsel dönüşüm sürecini fırsata çevireceğimiz konusunda son derece iyimserim” dedi.

2018’i kampanyalarla geçirdiklerini anlatan Yetgin “Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul firmalarının üyesi olduğu GYODER, İNDER ve KONUTDER olarak ‘Güç Birliği’ne gittik. Bu önemli ‘Güç Birliği’ ile önemli satış rakamlarına ulaşarak sektörü hareketlendirdik” diye konuştu.


Geri Dön