28 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektörünün 2016'dan beklentileri ve öngörüleri!

Gayrimenkul sektörünün 2016'dan beklentileri ve öngörüleri!

Gayrimenkul sektörü 2016 yılında hareket kazanacak. 2015’i durgun geçiren sektör bu yıl hem iç piyasa ve yabancıya satışta hem de kentsel dönüşümde atağa kalkacak.



Gayrimenkul sektörü, 2015 yılını durgun geçirip satış rekoruyla kapattı. 2016 yılında beklentiler daha büyük. Geçen yıl atlatılan iki seçim süreci nedeniyle ertelenen talebin bu yıl harekete geçeceğini bekleyen sektör, 1 milyon 250 binin üzerinde satış hedefliyor. Yabancı açısından hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılara açılmayı ve daha fazla talep görmeyi bekleyen sektör, 2016’da fuarlarda göz dolduracak. Özellikle Cityscape’in İstanbul ayağının düzenlenmesi sektörü heyecanlandıran unsurlardan biri olacak. Bu yıl kentsel dönüşüme yönelik çalışmalar da hız kazanıyor. Gayrimenkul sektörünü temsil eden kuruluş ve şirketlere 2016’ya yönelik beklentilerini sorduk. 


Sektör yüzde 5-6 büyür

 

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), 2016’ya ilişkin öngörülerini açıkladı. Gayrimenkul sektörünün 2016 yılında büyümesini sürdüreceği, özellikle yabancı yatırımcıların ilgisinin artarak devam edeceği öngörüsünü paylaşan GYODER, kentsel dönüşüm projelerinin hız kazanması ve yeni yerleşim merkezlerinin oluşturulmasıyla sektörün yüzde 5-6 büyümesini bekliyor. 



Gayrimenkul sektörünün 2016 dan beklentileri ve öngörüleri!


 

Mega projelerin etkisi

 

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2016’nın geçen yıldan daha iyi olacağını ifade ederek, “Eğer Rusya krizi gibi bir kriz yaşanmazsa, Fed kararları piyasayı germezse, hükümet genel ekonomiyi birinci plana alırsa, gerilimden çok büyüme senaryoları ele alınırsa çok iyi bir yıl olur. Ancak gerilimler devam ederse 2015’ten farklı bir yıl olmaz ki bu da kötü değil. Sektörün genelinde yüzde 3-5 büyüme bekliyoruz ancak kentsel dönüşüme ağırlık verilirse büyüme yüzde 10’u bulur” diye konuştu.



Gayrimenkul sektörünün 2016 dan beklentileri ve öngörüleri!

 


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2016 yılında olumlu gelişmelerin yaşanacağını belirterek, şunları söyledi: “Gayrimenkul sektörünün uzun vadeli yurt içi dinamikleri sektörü her zaman canlı tutmaya devam edecek. Bu dinamiklere ilave olarak yurt dışı kaynaklı ilginin de artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. 2016 yılından başlayarak ülkemizin önemli projelerinin birer birer tamamlanmaya başlayacağı bir döneme giriyoruz. Yavuz Sultan Selim köprüsünün tamamlanması ve bağlantı yollarının bitirilmesi, Avrasya Tünelinin, İzmit Körfez geçiş köprüsünün tamamlanması; sonrasında da 3.Havalimanında yaşanacak ilerlemeler inşaat sektörü adına çok önemli gelişmeler olacak.”



Gayrimenkul sektörünün 2016 dan beklentileri ve öngörüleri!

 


Faiz belirleyici olur

 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2016 yılının belirleyicisinin faiz oranları olacağını dile getirdi. 2015’in aylık yüzde 1- 1.2 seviyelerinde kapatıldığını söyleyen Durbakayım, “Eğer mortgage yasası tam işlerliğe kavuşursa konut kredilerindeki faiz oranı aylık bazda yüzde 0.60- 0.70 seviyelerine inebilir. Dolayısıyla konut alıcılarının üzerindeki yük büyük ölçüde kalkar” dedi. Durbakayım, yeni ekonomi yönetiminden kentsel dönüşüm, KDV, harçlar, imar mevzuatı, mütekabiliyet gibi sektördeki ana çarkların gözden geçirilmesini beklediklerini de belirtti.

 

BEKLENTİLER

 

- Kentsel dönüşümün hız kazanması

 

- Sektörün portföyünü zenginleştirmesi

 

- Yabancıya satış yapan şirketlere teşvik

 

- İmar mevzuatında düzenleme

 

- Bazı harç ve vergilerden muafiyet

 

ÖNGÖRÜLER

 

- Büyüme yüzde 5’i bulacak

 

- Yabancı yatırımcı iştahı artacak

 

- Uluslararası iş birlikleri devam edecek

 

- Marka projeler sektörün trendlerini belirleyecek

 

- Konut alımını erteleyenler harekete geçecek



Gayrimenkul sektörünün 2016 dan beklentileri ve öngörüleri!


 

Kentsel dönüşüm projeleri geliyor

 

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, ertelenen yatırımların canlanacağını, konut alımını erteleyen tüketicinin konut satın alacağını ifade etti. Proje geliştirme evrelerini tamamladıkları kentsel dönüşüm projelerini 2016 yılında inşa etmeye başlayacaklarını anlatan Dumankaya, şunları söyledi: “Sultanbeyli’nin en işlek noktası Fatih Caddesi üzerinde cadde mağazaları, konut ve ofislerin yer alacağı karma bir projemiz olacak. Çeliktepe’de Büyükdere Caddesi’ne 300 metre mesafede yeni bir konut projesi inşa edeceğiz. Kartal’da yer alan adalar manzaralı aile konsepti ile yapacağımız ‘DKY Ada’ ile Sahil yolu üzerinde Marmara Denizi ve Adalar manzaralı ‘DKY Sahil’ projelerimiz ve Kadıköy bölgesinde Bağdat Caddesi çevresinde yapacağımız 3 ayrı DKY Cadde projemiz ile 2016 yılına güçlü bir şekilde hazırlanıyoruz.”

 


Gayrimenkul sektörünün 2016 dan beklentileri ve öngörüleri!



Yatırıma ara vermeden devam

 

AVRUPA Konutları markasıyla tanınan Artaş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 2016 yılının 2015’e kıyasla çok daha hareketli bir yıl olacağını belirtti. 2015’in seçim beklentileri nedeniyle bazı yatırımcılarının yatırım kararlarını ertelediği bir yıl olduğunu kaydeden Çetinsaya, “Bizim öncelikli temennimiz ülke ekonomisinin başarılı bir trend yakalayarak istikrarını sürdürmesi yönünde. Türkiye’nin ciddi bir potansiyeli var. Bu potansiyele ve güce inanıyoruz. Aktif şekilde faaliyet gösterdiğimiz inşaat, turizm ve perakende sektörlerindeki yatırımlarımıza 2016 yılında da ara vermeden devam edeceğiz. Yıl içinde Avrupa Konutları Başakşehir projemiz ile Avrupa Konutları Atakent 4 projelerimizi hayata geçireceğiz” dedi.



Gayrimenkul sektörünün 2016 dan beklentileri ve öngörüleri!


 

Talepte yükselme var

 

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Türk inşaat sektörünün geleceğinin en önemli belirleyicisinin ülkenin içinde bulunduğu ortam olacağını söyledi. “Bu ortam eğer istikrarlıysa sektör hızlı büyüyecektir” diyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Siyasi istikrar ülkemizde sürebilir, hatta kalıcı biçime kavuşturulabilirse bunun ekonomik istikrara da çok ciddi katkısı olacak. İstikrar ortamı sağlandığı takdirde inşaat sektörünün geleceği parlak olacak. Çünkü inşaat, uzun vadeli iyimser beklentilerle başlatılan fabrika, altyapı ya da sosyal yapılar demektir. Şu anda güçlü bir iktidar ve hükümet var. En azından insanlar dört yıl seçim olmayacağından dolayı net olarak önünü görebiliyorlar. Bu da direkt olarak piyasayı hareketlendiriyor ve canlandırıyor; alım içgüdüsünü tetikliyor. Son zamanlarda talepte yükselme var, bunu görebiliyoruz.”



Gayrimenkul sektörünün 2016 dan beklentileri ve öngörüleri!


 

Enerjik strateji hazırlanıyor

 

DUMANKAYA Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, 2015 yılında beklemeyi tercih eden iç yatırımcının kararlarını etkilemek üzere enerjik bir strateji kurguladıklarını vurguladı. “Hedefimiz bu kitlenin satın alım kararını hızlandırmak. Öte yandan potansiyelini artıran yabancıya satışlar pastasından da aldığımız payı büyütmek istiyoruz” diyen Dumankaya, 2016 yılının istikrar ile sektör için kazanımlar elde etme yılı olacağını kaydetti. Dumankaya, 2016’da Fikirtepe ve Gebze projelerini satışa çıkaracaklarını ifade etti.

 


Gayrimenkul sektörünün 2016 dan beklentileri ve öngörüleri!



Fuarlar sektöre can verecek

 

KUZU Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, “İnşaat sektörü, siyasi istikrarın sağlanmasıyla birlikte yeniden canlanacak. Türkiye gayrimenkul sektörünü, küresel yatırımcılarla buluşturacak Cityscape Turkey’in İstanbul’da yapılması de sektöre büyük katkı sağlayacaktır” dedi.


Vatan/ Meltem KARA


Geri Dön