20 / 04 / 2024

Gayrimenkul temsilcileri: Körfez, Türkiye’ye güveniyor!

Gayrimenkul temsilcileri: Körfez, Türkiye’ye güveniyor!

Dubai Cityscape Global’e bu yıl 26’sı Türk 272 firma katıldı. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasındaki ilk yurtdışı organizasyon olan fuarda, Türk şirketleri birlik ve beraberlik mesajı verdi. Körfez yatırımcısı da Türkiye’ye güven duyduğunu belirtti.



Dünyanın en önemli gayrimenkul fuarlarından biri olan Dubai Cityscape Global 2016, bu yıl 41 bin metrekare alan üzerinde toplam 272 firmanın katılımıyla yapıldı. 6-8 Eylül tarihlerinde gerçekleşen fuarda 2 bin 700 metrekarelik alanda 26 Türk firması yer aldı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin ardından yapılan ilk yurtdışı organizasyon olma özelliğini de taşıyan fuara, yabancı yatırımcının Türkiye'ye duyduğu güven damgasını vurdu. Türk gayrimenkul sektörünün dev firmalarının temsilcileri, her yıl katıldıkları organizasyona bu kez sıcak satış yapmak için değil, normalleşme sürecini anlatmak amacıyla katıldıklarını belirtti. "Yatırıma tam gaz devam ediyoruz. Türkiye'nin gücünü dünyaya gösteriyoruz" mesajını veren sektör temsilcileri, standlarına Türk bayrağı asarak adeta gövde gösterisi yaptı.


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI GİBİ ÇALIŞIYORUZ

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Cityscape'e satış yapmak için değil, Türkiye'de yaşananları anlatmaya geldiklerini vurguladı. Dubai Emiri Şeyh El Maktum ve Abu Dabi Kraliyetinden Nahyan ailesiyle görüştüğünü anlatan Ali Ağaoğlu, "Dışişleri Bakanlığı gibi çalışıyoruz. Herkese Türkiye'yi anlatıyoruz. Buradaki yatırımcı Türkiye'ye yatırım yapmaya çok hevesli" dedi.


BİZİ ORTADOĞU 'NUN KALESİ GÖRÜYORL AR

Yabancı yatırımcının hain darbe girişiminin başarısız olmasına çok sevindiklerini anlatan Ağaoğlu, "Körfez yatırımcıları Türkiye'yi Ortadoğu'nun kalesi olarak görüyor. Darbenin başarısız olmasına bizden daha çok sevinmişler. 'Darbe olsaydı, domino etkisiyle Ortadoğu'yu da bitirirdi' diyorlar" şeklinde konuştu.


EL ELE OLDUĞU MUZU GÖSTERDİK

Fuarda umduklarından fazla ilgiyle karşılaştıklarını anlatan Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu da bu yıl sıcak satışı hedeflemediklerini belirterek, "Bu sene amacımız hain darbe girişiminden sonra hep beraber burada elele olduğumuzu göstermek. Yabancı yatırımcılara normalleşme sürecini, ekonomimizin gücünü ve Türkiye'ye olan inancımızı anlatıyoruz. Onlar da zaten bunu biliyor. 'Biz Türkiye'yi biliyoruz, bunu geçin projelerinizi anlatın' diyorlar. Batı'daki olumsuz algıdan daha farklı bir algı var. Bu da bizim adımıza sevindirici" dedi.


KAYGI YERİNİ GÜVENE BIRAKTI

Cityscape Global'e Türkiye Cumhuriyeti Dubai Başkonsolosu Erdem Ozan da katıldı. 15 Temmuz sonrası Körfez yatırımcısının Türkiye'ye bakışını anlatan Ozan, şunları söyledi: "Birleşik Arap Emirlikleri tüm dost ülkeler gibi Türkiye'ye desteğini açıkladı. Yatırımcı açısından bakıldığında ise 16 Temmuz sabahı tabii ki Türkiye'ye kaygılı bir bakış vardı. Ancak, zaman geçip, alınan önlemler, atılan adımlar görülünce o kaygı yerini güvene bıraktı. Darbe girişiminin hemen sonrasında 15 gün içinde Abraaj Grubu Türkiye'ye 500 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Bu Körfez'in Türkiye'ye güveninin göstergesi. 3. Köprü'nün açılması, yatırım teşvik paketinin açılması da Körfez'in Türkiye'ye güvenini perçinledi" dedi.


STANTTA TÜRK BAYRAĞI DALGALANDI

Fuara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 15 Temmuz hain darbe girişiminin moralleri bozduğunu belirterek "Yabancılar Türkiye'de ne oluyor diye endişeleniyor. Birinci derecede amacımız Türkiye'yi, İstanbul'u, daha iyi durumda olduğumuzu yabancı yatırımcıya anlatmak" diye konuştu. Fuar alanındaki standa bu yıl ilk kez bayrak astıklarını ifade eden Çetinsaya, "Bizim amacımız bir şey satmak değil, Türkiye'yi tanıtmak" dedi.


SEKTÖR HİÇBİR ZAMAN KAYBETMEZ

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, "Gayrimenkul sektörü hiçbir zaman kaybetmez. Mevcut konjonktürü yabancı için fırsat olarak değerlendiriyorum. Bu tip gelişmeler benzeri olmasa da geçmişte de yaşandı. Dışarıdaki algıyı düzeltmek için devlet ciddi yapılanma içerisinde. Bizim burada olmamız Türkiye'ye güveniyor olmamızı gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.


TİM TANITIM ATAĞINA KALKTI

Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yabancı yatırımcıyı ortak olarak gördüklerini ve Türkiye'ye güvenmelerini istediklerini belirterek, "Türkiye'ye yatırım açısından kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli bakmak gerekiyor. Biz Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı ile birlikte 26 ülkeye gidip Türkiye'yi anlatacağız. 6 ülkeye gittik. Bayramdan sonra da Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan'a gideceğiz. Burada amacımız 15 Temmuz sonrası Türkiye'de herşeyin daha iyi olacağını anlatmak" diye konuştu. Büyükekşi, 17 ülkede tanıtım kampanyasına da başlayacaklarını belirterek, Türkiye'deki yabancı yöneticilerin buradaki deneyimlerini anlatacağını ve bunların yurtdışında yayınlanacağını söyledi.


FETÖ AYAK BAĞIYDI

PARALEL Yapı meselesi halledilirse Türkiye'nin önünün açık olduğunu vurgulayan Süleyman Çetinsaya, "FETÖ ayak bağıydı. Çözülmesi gerekiyordu, çözüldü. 2014- 2015'te yabancıya satış daha iyiydi. 2016'da azaldı ama inşallah bundan sonra daha iyi olacağını düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı. Ortadoğu insanının İstanbul'u sevdiğini söyleyen Çetinsaya, "İstanbul'u daha iyi pozisyona getirmemiz, müşteriyi çeşitlendirmemiş gerekiyor" ifadelerini kullandı.


KİMLER KATILDI?

Citycape Global 2016'ya bu yıl, Ağaoğlu Şirketler Grubu, Artaş İnşaat, Garanti Koza, Sinpaş GYO, Tahincioğlu Gayrimenkul, Kuzu Grup, Mar Yapı, İş GYO, Gap İnşaat, Fazlıoğlu Group, Tarakçıoğlu Grup, A And J Yatırım, Emay İnşat, Öztekler İnşaat, Aremas Gayrimenkul, Metal Yapı, Tabanlıoğlu Mimarlık, Efekta Mimarlık, Emaar Türkiye gibi gayrimenkul ve mimarlık şirketleri katıldı.



Sabah /Seda Tabak


Geri Dön