18 / 04 / 2024

Dubai Cityscape Global, Türkiye’ye moral oldu!

Dubai Cityscape Global, Türkiye’ye moral oldu!

6-8 Eylül’de Dubai’de düzenlenen uluslararası gayrimenkul fuarı Cityscape Global, Türkiye’ye moral oldu. Körfez yatırımcısı, darbe girişimi sonrası fuarda sergilenen projelerden toplam 1.2 milyar liralık konut ve ofis rezerve etti.



Bu yıl 15’inci kez düzenlenen Ortadoğu’nun en büyük gayrimenkul fuarı Cityscape Global, Türk gayrimenkul sektörüne moral verdi. 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası yabancı yatırımcıyla ilk buluşma olan fuarda Körfez’in ilgisi, katılımcı firmalara ve tüm sektöre moral aşıladı. 6-8 Eylül tarihleri arasında 3 gün boyunca fuarda yabancı yatırımcılarla bir araya gelen şirketler, yaklaşık 1.2 milyar liralık talep aldı, ayrıca yatırım görüşmeleri için sözleşildi. Körfez yatırımcısının gösterdiği bu ilgi, Türkiye’de yatırım ortamına olan güveni ortaya koydu.


1,2 milyarlık satış

Fuara katılan şirketler, ‘Türkiye yatırım için doğru adres’ mesajını verirken, bu yıl kendi projelerini tanıtmaktan çok Türkiye’nin tanıtımına ağırlık verdi. Stantlarda Türk bayrakları dalgalanırken, yabancılarla yapılan görüşmelerde Türkiye’deki normalleşme süreci anlatıldı. Körfez ilgisi ile moral bulduklarını anlatan sektör temsilcileri, şunları söyledi: “Biz fuara ev satmaya gitmedik. Türkiye ile ilgili oluşan algıyı düzeltmek için fuarda yerimizi aldık. Türkiye’nin önü artık daha açık ve yabancıya bunu anlatmalıyız diye düşündük. 3 gün süren fuarda gördük ki onlar bizi zaten yakından takip ediyor. Darbe girişimi Körfez yatırımcısını etkilemedi. Hatta onlar bize ‘Politika ve siyaseti bırakın bize proje atlatın’ dediler.” Fuarda yatırım talebi yine de azalmadı. Fuara katılan 26 Türk firması, projelerine büyük talep aldı. Projelere 410 milyon dolar yani 1.2 milyar liralık talep geldi. Cityscape Global’de ülke tanıtımına önem veren çalışmalar da ön plana çıktı. Darbe girişimi sonrasında Cityscape Global’de gelen 1.2 milyar lirayı geçen satış ve talep sektöre de moral oldu. Körfez yatırımcısı yaptığı alımlar ve rezer vasyonlarla Türkiye’ye güven mesajını yinelemiş oldu.


Yabancıya satış oranını arttırmak isteyen sektör için bu tip yurt dışı fuarları büyük önem taşıyor. Geçen yıl ülke genelinde yabancıya yaklaşık 23 bin konut satılırken, 4.5-5 milyar dolar gelir edildi. Sektör temsilcileri ise 10 milyar doların üzerine çıkmanın planlarını yapıyor. Bu nedenle fuarlarda toplanan talepler de sektörün bu hedefine ulaşmasında büyük rol oynuyor.


Kimler katıldı?

CITYSCAPE Global’de bu yıl Türkiye’den 26 katılımcı yerini aldı. 41 bin metrekarelik fuar alanında toplam katılımcı sayısı 272 oldu. Fuara 100’ü aşkın ülkeden 45 binin üzerinde kişi katıldı. Türkiye’den Emlak Konut, Ağaoğlu, Garanti Koza, Sinpaş GYO, Tahincioğlu, Kuzu Grup, İş GYO, Eroğlu Gayrimenkul, Gap İnşaat, Artaş İnşaat, Emay İnşaat, Özak GYO, Metal Yapı Konut, Tabanlıoğlu Mimarlık, Sabri Paşayiğit Mimarlık, Efekta Mimarlık, Emaar Türkiye gibi gayrimenkul ile mimarlık şirketleri  fuarda yer aldı. Cityscape Global’i Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dubai Başkonsolosu Erdem Ozan ve Abu Dabi Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Erdinç Erbay da beraberlerindeki heyetler ile ziyaret ederek, Türk firmalarına destek verdiler. 


Cityscape Turkey için kolları sıvadı

CItyscape fuarlarının Türkiye temsilcisi ISTexpo Genel Müdürü İsmail Sezen ‘Cityscape Turkey’ fuarı için hazırlıklara başladıklarını söyledi. Sezen, “Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenmiş olmasına rağmen oldukça önemli bir başarı sergileyen Cityscape Turkey fuarı da 2017 yılında yine Mart ayında İstanbul Kongre Merkezi’nde yerli ve yabancı yatırımcı ve konut alıcılarını Türk gayrimenkul sektörünün önemli firmaları ile bir araya getirecek. Bu kapsamda hem yurt içi, hem de yurt dışında çok geniş tanıtım çalışmaları hızla devam ediyor. Fuarda projelerini sergileyecek firmalar yine özel indirim ve diğer çeşitli kampanyalarını ziyaretçilere sunacaklar” dedi. Dubai fuarını da değerlendiren Sezen, şunları söyledi: “Körfez yatırımcısı son zamanlarda yaşadığımız gelişmelere rağmen, Türkiye’ye inançlarını pekiştirdi.”


Körfez’de tura devam

TÜRKİYE’YE yabancı yatırımcı çekmek için yurtdışı tanıtım turuna hız kazandıran gayrimenkul şirketleri bu çalışmalara devam edecek. Eylül ayında Dubai’deki fuarda yerini alan şirketler, Ekim ayında Kuveyt ve Kasım ayında da Cidde Cityscape fuarlarına gidilecek.


Vatan 


Geri Dön