29 / 03 / 2024

Gayrimenkul vergileri 2017 2. taksiti 5 gün sonra bitiyor!

Gayrimenkul vergileri 2017 2. taksiti 5 gün sonra bitiyor!

Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ile veraset ve intikal vergisinde 2. taksit dönemi 30 Kasım'da sonra bitiyor. Ödemelerin 5 gün içinde yapılması gerekiyor..



Kasım ayı içerisinde ödenen vergiler arasında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ve veraset intikal vergisi bulunuyor. İkinci taksitleri ödenen bu vergiler için ödeme dönemi 5 gün sonra son buluyor. Ödeme yapmayan mükelleflerin 30 Kasım tarihine kadar ödemelerini yapmaları gerekiyor. 

1- Emlak vergisi 2. taksiti 2017
 

1319 sayılı kanun gereğince her sene gayrimenkuller için ödenmesi gereken emlak vergisi ikinci taksit dönemi 5 gün sonra sona eriyor.

 

Mükellefler ödemelerini 30 Kasım mesai bitimine kadar ilgili ilçe belediyesine giderek, online bir şekilde ya da herhangi bir ilçe belediyesine müracaat ederek yapmalar gerekiyor. 

 

Verginin ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanıyor. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. 

 

Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanacak.

 

Emlak Vergisi 2017 oranları 
 

Gayrimenkul vergileri 2017 2. taksiti 5 gün sonra bitiyor!

 
2- Çevre temizlik vergisi 2.taksiti 2017
 


Yalnız mesken ve işyerleri için kullanıcıları tarafından ödenen çevre temizlik vergisi 2.taksit ödemeleri 5 gün sonra 30 Kasım'da ödeniyor.

 

Vergiyi belediyeye işyeri kullanıcıları ödüyor.Mesken kullanıcılarının vergi borcu su faturasına yanısıtıldığı için faturanın ödenmesi ile birlikte vergi de ödenmiş oluyor. İşyeri kullanıcıları (sahibi veya kiracısı) vergi ödemeler yine e-belediyesi sistemi üzerinden online bir şekilde yapılabiliyor.

 

Konut çevre ve temizlik vergisi 2.taksiti ne kadar?
 
(1) Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanacaktır.

(2) Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.
 
İşyeri çevre ve temizlik vergisi 2.taksiti ne kadar?

 

MADDE 4 – (1) İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde aşağıdaki tarifelere göre uygulanacaktır.
 
(a) Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:
Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer almaktadır.
 Gayrimenkul vergileri 2017 2. taksiti 5 gün sonra bitiyor!

(b) Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:
2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre, büyükşehir belediyelerinde çevre temizlik vergisi, diğer belediyelerde uygulanan çevre temizlik vergisi tutarları %25 artırılarak hesaplanacaktır. Buna göre büyükşehir belediyelerinde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer almaktadır.

Gayrimenkul vergileri 2017 2. taksiti 5 gün sonra bitiyor!

 

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması
MADDE 5 – (1) 2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin on ikinci fıkrasında, “Bakanlar Kurulu; beşinci fıkradaki tarifede yer alan bina gruplarını belirlemeye ve bu maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan tutarları yöreler, belediyelerin nüfusları ve bina grupları itibarıyla ayrı ayrı dörtte birine kadar indirmeye veya yarısına kadar artırmaya yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.
 
(2) Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak yürürlüğe konulan 13/12/2005 tarihli ve 2005/9817 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekindeki Kararın 7 nci maddesine göre; konut, işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar için belirlenen tutarlar, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5.000’den az olan belediyelerde %50 indirimli olarak uygulanacaktır.
 
(3) Buna göre, kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5.000’den az olan belediyelerde bulunan konutlara ait çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına 10 kuruş olarak hesaplanacak; işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi tutarları ise aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır.
 

Gayrimenkul vergileri 2017 2. taksiti 5 gün sonra bitiyor!

 
3 - Veraset ve intikal vergisi 2.taksiti 2017
 


Kendisine miras kalan kimseler tarafından ödenen veraset ve intikal vergisi 2.taksit ödemeleri 5 gün sonra 30 Kasım'da sona eriyor. 

 

Halk arasında miras vergisi olarak da bilinen veraset vergisi, intikal gerçekleştikten sonra belli bir dönem için tahsil ediliyor.
 

Vergi, malların karşılıksız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde de ödenen bu vergi tahakkukundan itibaren üç yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor.

Gayrimenkul vergileri 2017 2. taksiti 5 gün sonra bitiyor!


Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com 


 


Geri Dön