25 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımı 2017'den önce yapılmalı!

Gayrimenkul yatırımı 2017'den önce yapılmalı!

Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına yönelik açıklama yapan Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Deniz Karataş, mevcut hakların Ocak 2017'ye kadar geçerli olmasının önünün açıldığını söyledi.



Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 29615 sayılı Resmi Gazete 'de 5 Şubat 2016 tarihinde yayımlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Deniz Karataş, yayınlanan yönetmelik sonrası mevcut hakların Ocak 2017'ye kadar geçerli olmasının önünün açıldığını söyledi. 


RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI 


Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin 22 Mayıs 2014 tarihinde 29007 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlandığını belirten Karataş, yönetmeliğin geçici 6. Maddesinin değiştirildiğini, böylece 1 Haziran 2014 tarihinde yürürlüğe girecek uygulamanın I Ocak 2016 tarihine ertelendiğini aktardı. Yönetmeliğin son olarak Ocak 2017 tarihine ertelendiğini belirten Karataş, kararın Sayıştay tarafından bozulmasının birçok belediyenin inşaat ruhsatı servislerinde yığılmaya neden olduğunu kaydetti. Bu kararın yıl içerisinde iki kez iptal edildiğini ve iki kez de geri getirildiğini hatırlatan Karataş. "Antalya'da ada bazında yapılaşma çok büyük oranda % 50 sınırını aşmıştır, nitekim yasa gereği ada bazında yapılaşmanın % 50'yi aşması durumunda yapılaşmış kısım yapılaşmamış arsalara emsal teşkil eder demektedir. Dolasıyla mevcut imara açılmış arsalarda her sene böyle kronikleşmiş sıkıntılarla karşılaşmak hem bürokrasiyi hem de serbest piyasayı olumsuz etkilemektedir" diye konuştu. 


KONUTLARI 2017'DEN ÖNCE ALIN 


Bakanlık düzeyinde yaptıkları uzun görüşmeler neticesinde inşaat ruhsatı başvurularında Antalya Büyükşehir İmar Yönetmeliğini kullanma hakkının Ocak 2017'y uzatıldığını açıklayan Deniz Karataş," Antalya'yı ilgilendiren bu hususun Bakanlık yönetmeliklerinden ziyade kanunla netleştirilmesi daha doğru olacaktır. Mevcut uzatma Antalyalı müteahhidin sorununu 2017 yılına kadarda olsa çözmüştür. Yasa ve yönetmeliklerin sektörün ve hayatın akışına uygun ve uyumlu olması şarttır. Bu tür yasaların sektörün tüm aktörleıiyle ve bizzat uygulayıcı olan biz Müteahhitlerle değerlendirilmesinin önemi büyüktür" bilgisini verdi. 


DÜŞÜK MALİYET DÜŞÜK DAİRE 


Çıkarılan yönetmelik ve yasaların başta belediyelerin sonra da sektörün önünde engel olmaması gerektiğini vurgulayan Karataş. şöyle konuştu: "Dolayısı ile 1/1/2017 ye kadar bina inşaatı maliyetimiz aynı olmasına karşın, elde ettiğimiz toplam daire sayısı fazla olacağı için daire başına düşen bina maliyeti daha düşük olacaktır, kullanabildiğimiz satabildiğimiz bodrum ve çekme kat sayesinde düşük fiyatlı konut sahibi olunabilecektir. Düşük maliyet düşük daire fiyatı demektir. Vatandaşlarımızın daha kolay konut sahibi olabilmesi demektir. Konut ihtiyacı olan vatandaşlarımızın konutlarını 2017 den önce satın almaları kendi lehlerine olacaktır aksi halde maliyetlerin artacağı açık ve nettir." 



Müzeyyen YÜCE/Antalya Körfez 


Haber Antalya Hilal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Antalya’yı ilgilendiren bu hususun Bakanlık yönetmeliklerinden ziyade Kanunla netleştirilmesinin daha doğru olacağını belirten Karataş, “Federasyon nezlinde yaptığımız görüşmelerle yeni düzenleme Antalyalı müteahhidin sorununu 2017 yılına kadar da olsa çözmüştür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzeyinde yaptığımız uzun görüşmeler neticesinde inşaat ruhsatı başvurularında Antalya Büyükşehir İmar Yönetmeliğini kullanma hakkı 01.01.2017 tarihine kadar uzatılmıştır” dedi.


1+1 DAİRELER YASAKLANDI


İlgili yönetmeliğe göre Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, “Türk Aile Yapısına Uygun Değil” dediği stüdyo tipi daire olarak adlandırılan 1+0 dairelere yasak getirdi. Yeni yönetmeliğe göre, bir daire en az 27 metrekare olacak ve arada kapı olmasa da 1 salon ve 1 odadan oluşacak. Bakanlığın aldığı karara daha önce tepki gösteren Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, ”Otellerde 1+0 odalardan oluşuyor o zaman otelleri kapatacak mıyız?” şeklinde tepki vermişti.


Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili, Tobb Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Üyesi, Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, planlı alanlar TİP imar yönetmeliğinin geçici 6. maddesinin değiştirilmesi ile ilgili uygulamanın, tekrar 1 Ocak 2017 tarihine kadar uzatıldığını bildirdi. Başkan Karataş, “Çıkarılan yönetmelik ve yasalar başta belediyelerin sonrada sektörün önünde engel olmamalıdır” diye konuştu.


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre; Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Deniz Karataş, yasa ve yönetmeliklerin sektörün ve hayatın akışına uygun ve uyumlu olması gerektiğini söyledi. Tüm yasaların sektörün tüm aktörleriyle ve bizzat uygulayıcı olan müteahhitlerle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Karataş, “Çıkarılan yönetmelik ve yasalar başta belediyelerin sonrada sektörün önünde engel olmamalıdır” diye konuştu.


Konut ihtiyacı olan vatandaşların 2017 yılından önce konutlarını satın almalarının kendi lehlerine olacağını belirten Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Karataş, “1/1/2017 ye kadar bina inşaatı maliyetimiz aynı olmasına karşın, elde ettiğimiz toplam daire sayısı fazla olacağı için daire başına düşen bina maliyeti daha düşük olacaktır. Kullanabildiğimiz, satabildiğimiz bodrum ve çekme kat sayesinde düşük fiyatlı konut sahibi olunabilir. Düşük maliyet düşük daire fiyatı demektir. Vatandaşlarımızın daha kolay konut sahibi olabilmesi demektir. 2017’den önce satın almaları kendi lehlerine olacaktır. Aksi halde maliyetlerin artacağı açık ve nettir” dedi.


Karataş sözlerini şöyle sürdürdü: “5 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik sonrası mevcut hakların 01.01.2017 tarihine kadar geçerli olmasının önü açılmıştır. Yıl içerisinde iki kere bu karar iptal edilmiş iki kere de tekrar geri getirilmiştir. Antalya’da ada bazında yapılaşma çok büyük oranda % 50 sınırını aşmıştır, nitekim yasa gereği ada bazında yapılaşmanın % 50’yi aşması durumunda yapılaşmış kısım yapılaşmamış arsalara emsal teşkil eder demektedir.


“Dolasıyla mevcut imara açılmış arsalarda her sene böyle kronikleşmiş sıkıntılarla karşılaşmak hem bürokrasiyi hem de serbest piyasayı  olumsuz etkilemektedir. Bakanlık düzeyinde yaptığımız uzun görüşmeler neticesinde inşaat ruhsatı başvurularında Antalya Büyükşehir İmar Yönetmeliğini kullanma hakkı 01.01.2017 tarihine kadar uzatılmıştır. Antalya’yı ilgilendiren bu hususun Bakanlık yönetmelikleri nden ziyade Kanunla netleştirilmesi  daha doğru olacaktır, mevcut uzatma  Antalyalı müteahhidin sorununu 2017 yılına kadar da olsa çözmüştür. Yasa ve yönetmeliklerin sektörün ve hayatın akışına uygun ve uyumlu olması şarttır. Bu tür yasaların sektörün tüm aktörleriyle ve bizzat uygulayıcı olan biz müteahhitlerle değerlendirilmesinin önemi büyüktür.


YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Deniz Karataş, TİP İmar yönetmeliğinin geçici 6. Maddesinin değiştirilmesi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi.


“01.06.2014 tarihine kadar inşaat ruhsatı alanlar için ya da bu tarihe kadar müracaatını tamamlayanlar için bodruma iskan verilebilecek, asma katlar toplam inşaat alanına dahil edilmeyecek, dubleks katlarda da çatı araları toplam inşaata dahil edilmeyecekti. 01.06.2014 tarihinden sonra müracaat edenlere ise bodruma iskan verilmeyecek, asma katlar ve dublex binalarda çatı altları inşaat alanına dahil edilecekti. Şimdi bu yönetmelik değişikliği müracaat tarihini ya da yürürlük tarihini 01.06.2014’ten 01.01.2017’ye kadar uzatmış durumdadır. Yani biraz daha yalın ifade ile 01.01.2017’ye kadar bodrum katlar iskan için inşaat ruhsatı alabilecek. Asma katlar ve çatı araları toplam inşaat alanından sayılmayacak.”


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınladığı yönetmelik şu şekilde:


PLANLI ALANLAR TİP İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK


MADDE 1-2/11/1985 tarihli ve 18916 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.


“Geçici Madde 10-22/5/2014 tarihinden önce yapı ruhsatı almaya yönelik olarak işlemlere başlanılmış olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları, 1/1/2017 tarihine kadar sonuçlandırılmak kaydıyla başvuru sahibinin talebine bağlı olarak, ilgili işlem tarihinde yürürlükte olan Yönetmeliğin 30/5/2013 tarihi ve sonrasında yürürlükte olan hükümlerine göre neticelendirilir. Ancak, bu madde hiçbir şekilde bu Yönetmelik hükümlerinin karma kullanımı ve yapının planla belirlenen kat adedini artırmak amacıyla uygulanamaz ve bu amaçla yapı ruhsatı düzenlenemez.”


Yeni yönetmeliğe göre, bir daire en az 27 metrekare olacak ve arada kapı olmasa da 1 salon ve 1 odadan oluşacak. Bakanlığın aldığı karara daha önce tepki gösteren Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, ”Otellerde 1+0 odalardan oluşuyor o zaman otelleri kapatacak mıyız?” şeklinde tepki vermişti.


Antalya Hilal/ Murat ŞENTÜRK


Geri Dön