19 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımında yeni trend fonlar olacak!

Gayrimenkul yatırımında yeni trend fonlar olacak!

Yatırımcı artık gayrimenkul sektörüne yatırım fonları üzerinden de yatırım yapabilecek. Birkaç yılda 10 milyar TL büyüklüğe ulaşması beklenen gayrimenkul yatırım fonları, iki sektör yatırımcısını birleştirecek



Sermaye piyasaları yeni bir ürün ile tanışıyor; gayrimenkul yatırım fonları. Dünyada büyük piyasalarda yaygın olarak kullanılan gayrimenkul yatırım fonları (GYF), gayrimenkul ve borsa yatırımcısını birleştirecek. Bu fonları portföy yönetim şirketleri ve sadece bu işi yapacak olan gayrimenkul portföy yönetim şirketleri kuracak. AK Portföy’ün düzenlediği “Bir Yıldız Doğuyor” başlıklı toplantıda, Türkiye sermaye piyasasının yeni yatırım enstrümanı “gayrimenkul yatırım fonları” her yönüyle ele alındı.


Türkiye'nin ilk GYF'sini çıkartmak için SPK'ya başvuran Ak Portföy'ün Genel Müdürü Dr. Alp Keler, son dönemde Sermaye Piyasası regülasyonundaki yeniliklerin, gayrimenkul yatırım fonu kurulmasının önünü açtığını belirterek, gayrimenkulün bir varlık sınıfı olarak Türkiye’de oldukça talep görmesine karşın, buna dayalı finansal ürünlerin yeterli olmadığına dikkat çekti. Uluslararası uygulamalarda önemli bir yeri bulunan bu varlık sınıfına artık kurumsal ve bireysel tasarruf sahiplerinin yatırım yapma imkanı doğduğuna değinen Keler, “Türkiye’de portföy yönetimi sektörünün yönettiği 90 milyar TL’lik yatırım fonları, emeklilik fonları ve diğer fonlar var; gayrimenkul yatırımı, GYO hissesi ise yok. Oysa gayrimenkul, tıpkı “altın” gibi insanımızın deyim yerindeyse “genlerinde var olan” bir araç. Ancak her enstrümanda olduğu gibi gayrimenkul yatırımı da ciddi bir uzmanlık gerektiriyor” diye konuştu. 


Cazip bir yatırım alternatifi olacak 


SPK Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık, Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesi sonrası dönemde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi kapsamında dünya piyasalarında yer alan finansal enstrümanların ülkemizde de yatırımcıların ve ihraççıların kullanımına sunulduğunu, gayrimenkul yatırım fonlarının uluslararası yatırımcılar da dahil birçok farklı kesimden yatırımcılar için cazip bir yatırım alternatifi olduğunu belirterek, portföy yönetim sektöründe yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesi sonrası yakalanan ivmenin artarak sermaye piyasalarının büyümesine önemli katkı sağlayacağını vurguladı. 


Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Bekir Yener Yıldırım de Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın gayrimenkul piyasasında profesyonelliği artıracağını vurguladı. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu fonlarla kurumsal yatırımcılar riski dağıtabileceği alternatif bir araca sahip olacaklar. Bireysel yatırımcılar ise vergi avantajından da yararlanarak çok büyük gayrimenkullere küçük tutarlarla yatırım yapabilecek. Gayrimenkul yatırım fonlarının gelişmeye ve portföylerinin artmasıyla birlikte değerleme sektörü ile gayrimenkul yönetimi ve diğer hizmetleri alanlarında da önemli gelir ve iş hacmi beklenmesi olağandır.” 


Pazar yeniden şekilleniyor 


JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, ‘’Gayrimenkul pazarı yeniden şekilleniyor. Ticari gayrimenkul piyasası baktığımızda Türkiye son 10 yılda 110 milyar dolardın üzerinde doğrudan yabancı yatırımcı çekmeyi başardı. Yatırım yapılan sektörler içinde gayrimenkulün payının arttığını görüyoruz” dedi. AMSTAR Türkiye Kıdemli Başkan Yardımcısı Zafer Baysal ise, Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan fonların sayısının artmasının daha fazla yatırımcı çekmeyi sağlayacağını belirtti.


Şehir, arsa fonları kurulabilecek


Alp Keler, gayrimenkul fonlarının, portföy yönetim şirketlerinin varlık seçimindeki uzmanlığı ile gayrimenkul sektörünün fırsatlarını birleştiren yepyeni bir varlık sınıfı olduğunu kaydederek, konuya yönelik şunları söyledi: “Gayrimekul yatırım fonlarının birkaç yılda 10 milyar liraya ulaşması beklediğimiz bir olasılık. Şehir/ Kentsel Dönüşüm/Arsa Fonları kurulabilecek. Ölçeği ne olursa olsun tasarruf sahipleri gayrimenkul yatırım fonu üzerinden konut, alışveriş merkezi, otel, hastane gibi farklı segmentlerdeki gayrimenkullere yatırım yapabilme imkanı bulacak.” 


Hem kurumsal hem bireysel yatırımcılar için avantajlı


PwC Türkiye Varlık Yönetimi Sektöründen Sorumlu Şirket Ortağı Umurcan Gago, “Gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin mevzuatımızı uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde, yatırımcı sözleşmesinde yatırımcıların farklı ihtiyaçlarına göre ürünü şekillendirme özgürlüğü sağlandığı için oldukça başarılı buluyorum. Sanırım tam bu nedenle, mevzuatın çıktığı bu ilk 11 aylık sürede özellikle uluslararası yatırımcılara bu ürünü tanıtmakta zorlanmadık” diye konuştu.



Dünya





Geri Dön