20 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımları kazandırmaya devam ediyor!

Gayrimenkul yatırımları kazandırmaya devam ediyor!

Haziran 2015-Haziran 2016 dönemini kapsayan son bir yılda Türkiye genelinde yaklaşık 1,3 milyon adet konut satıldı. Aynı dönemde 28 ilde satılan konut sayısı 10 bini aştı. 28 ilde gerçekleşen bu satışlar Türkiye'deki bütün satışların yüzde 82,3'üne denk geliyor.




FORBES Türkiye'nin her yıl yayınladığı "Emlak Raporu" araştırmasına verileriyle kaynaklık eden REIDIN, gelişmekte olan ülkeler ile ilgilenen profesyonellerin ihtiyaç duyduğu bilgi, analiz ve araştırma bilgilerini sağlamak amacıyla tasarlanan dünyanın ilk ve tek küresel online bilgi servisi. REIDIN şirket ve bireylere yatırım, satın alma, satış, kiralama, mortgage, finansman, geliştirme ve yönetim konularında ihtiyaç duyduğu gayrimenkul bilgi ve verilerine kolayca ulaşmalarına yardımcı oluyor. "Reidin Gayrimenkul Bilgi Servisi"nde, gayrimenkul fiyatları ve endeksleri, proje ve bina bilgileri, gelişmiş coğrafi bilgi sistemleri araçları, otomatik değerleme modülü, arz-talep verisi, pazar trend analizi, araştırma raporları, yerel, ülke ve internet medyası dahil tüm sektör haberleri, makroekonomik veriler ve şirket profilleri dahil birçok veri seti bulunuyor. Şirket, her ay düzeni olarak yayımladığı 62 ili kapsayan"REIDIN Emlak Endeks"i iş Bankası'nın desteğiyle hazırlıyor. 


Gayrimenkul yatırımları kazandırmaya devam ediyor!



Geri Dönüş Süresi 


Grafik, satın alınan konutların geri dönüş sürelerini gösteriyor. Buna göre Türkiye'deki birçok kentte 

konutlar kendilerini 16 ile 20 yıl arasında amorti edebiliyor. Yedi ilde ise bu süre 22 yılın üzerinde. 



Tek Rakip Altın 


Son bir yıllık getiri oranları karşılaştırıldığında emlak yatırımının baş edemediği tek yatırım aracı altın. 




Prim Yapan Kentler 


Haziran 2015-Haziran 2016 aralığında 13 ilde konut fiyatları yüzde 20'nin üzerinde arttı. Sakarya ve Aydın, emlak yatırımcılarına yüzde 30'un üzerinde kazandırdı. 



İkinci El Yoğunluğu 


2016'nın ilk yarısında Türkiye genelinde satılan 630 bin konutun yüzde 53,6'sı ikinci el satışlardan oluştu. Toplam satışların 10 bini aştığı 18 kent arasında sadece Van'da birinci el konut satışları açık ara daha fazlaydı. Bu durum ise deprem sonrasında kentte girişilen yeniden imarın bir sonucu. Van dışında Sakarya, Eskişehir ve Manisa'da ise birincil piyasa, kıl payıyla olsa da önde. 



Yabancı İlgisi 


2013-2016 Haziran döneminde Türkiye'de 63 bin konut yabancılar tarafından satın alındı. Yabancılara konut satışının önünün açıldığı 2013'ten sonra iki yıl boyunca yabancıların en gözde bölgesi Antalya'ydı. Ancak sonraki iki yılda (2015 ve 2016'nın ilk yarısı) yabancı alımın en yoğunluklu olduğu il İstanbul oldu. 



Global Müşteri 


Son bir buçuk yılda yabancılar tarafından yapılan 32 bin adet konut alımının yüzde 66'sı, dokuz ülke vatandaşları tarafından yapıldı. 



İSTANBUL 


Semtler arasında fiyatların en farklı olduğu kent istanbul. Kentte en pahalı mahallenin fiyatı, en ucuz olandan 9,2 kat daha fazla. 



ESKİŞEHİR 


Kentte en pahalı ve en ucuz mahallerdeki fiyat farkı sadece 1,6 kat. 



ANKARA 


Ankara'da metrekare fiyatları 673 ile 3 bin 800 lira arasında değişiyor. 


AYDIN


Kent merkezi, verimli tarım arazilerinin yer aldığı Aydın Ovası'na kurulu olan  Ege kentinde, imara açılan alanların kısıtlı olması emlak fiyatlarının yükselmesine yol açıyor. Son bir yılda fiyatların yüzde 30'unüzerine yükseldiği şehirde kira bedelleri de yüzde 28.7 oranında arttı.


KOCAELİ


Körfez Geçiş Projesi dahilinde inşa edilen Osmangazi Köprüsü'nün etkisiyle Kocaeli'nde emlak fiyatları yüzde 29,4  yükseldi. Gebze, Çayırova, Karamürsel ve Darıca ilçelerinde fiyatlar yüzde 30'un üzerinde arttı.


TRABZON


Son üç yılda yabancılar kentte bin 346 konut satın aldı. Özellikle Körfez Bölgesi'nden gelen Arap yatırımcıların Karadeniz'e ilgisi kentte emlak fiyatlarını yükseltiyor.


SAMSUN


Özelikle 2010-2012 döneminde çok konutun inşa edildiği kentte arzdaki hızlı artışın etkisiyle konut fiyatlarındaki yükseliş yavaşlamış durumda.


MARDİN 


Tarihi dokusuyla ön plana çıkan kentte geçmiş yıllarda konut fiyatları sürekli yükseliyordu. Ancak özellikle Suriye'deki iç savaş ve bölgede yaşanan şiddet olaylarının yeniden tırmanışa geçmesiyle fiyatlardaki artış durdu. 



Forbes


Geri Dön