26 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımı kazandırmaya devam ediyor!

Gayrimenkul yatırımı kazandırmaya devam ediyor!

PropertyTR Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Boz gayrimenkul yatırımlarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...



Türkiye'de emlak sektörü cazibesini yitirmeden son hızla ilerlemeyi sürdürüyor. Ekonomik sıkıntılara, maliyet girdilerinin yükselmesine rağmen, gayrimenkul satışları rekor kırıyor. Öyle ki 2020 yılı itibariyle gayrimenkul satışları 465 milyar TL'ye  ulaştı. Bazı ilçeler aşırı talep görürken, bazı ilçeler ise arka planda kaldı.  Emlak sektöründeki gelişmeleri sektörün güçlü firmaları arasında yer alan PropertyTR Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Boz konuyla ilgili açıklamalar yaptı.


 
 Gayrimenkul Satışları Rekor Kırmaya Devam Ediyor
 

Property yönetim kurulu başkanı Yusuf Boz ekonomik sıkıntılara rağmen tüketicinin gayrimenkule yatırım yapmayı sürdürdüğünü söylüyor. Geçmişten günümüze kadar en değerli yatırımın gayrimenkul olduğuna değinerek, gayrimenkulün ölmeyecek bir yatırım olduğunu söylüyor.
 
2020 itibariyle gayrimenkul satışlarında ortaya çıkan rakamlar PropertyTR emlak ofisini haklı çıkarıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı verilerine göre, 2020 yılının 11 aylık dilimde ülke genelinde 2 milyon 464 adet gayrimenkul satışı yapılmış. 456 milyar 224 milyon 472 bin liralık satış değeri ile tüm zamanların yıllık rekoru da kırıldı.

Gayrimenkul yatırımı kazandırmaya devam ediyor!
 

 Yatırımcılar İkinci Ele Yöneldiler
 


Türkiye, bir şantiye ülkesine dönmesine rağmen, sıfır konutlarda istenen satışlar yapılamıyor. Bunun sebebini PropertyTR yönetim kurulu başkanı Yusuf Boz maliyet girdilerinin ve dövizin aşırı şekilde yükselmesine bağlıyor. Her ne kadar devletin desteği, kredi faizlerinin büyük oranda indirilmesine rağmen istenilen satışların yapılamadığını belirtiyor.
 
2020 yılı Ekim ayı itibariyle geçen yıla göre sıfır konut satışları ,2 artarken ikinci el konutlar yüzde 63,3 oranında yükselmiş. Tüketicinin, sıfır ya da ikinci el konutlarda fırsat yakalamasında PropertyTR emlak ofisi büyük destek veriyor. Sektörde olan  bağlantılarıyla, geniş portföyüyle aradığınız gayrimenkulü bulmanızda da yardımcı oluyor.
 

 Yatırımcının Beklentileri Nelerdir?


 
Geçmiş senelerde yatırımcılar, gayrimenkulde ilk olarak fiyatlara bakıyorlardı. Sıfır konutlara da rağbet öncelikliydi. Gelişen yeni dünya düzeniyle beraber yatırımcıların, tüketicilerin beklentilerinde değişikliğe gidilmesini sağladı. Yatırımcı ve tüketicilerin beklentilerini Yusuf Boz şu şekilde açıkladı:

" Konut fiyatlarının aşırı yükselmesiyle birlikte tüketici ikinci ele yöneliyor. Buna rağmen sıfır konutların sağladığı avantajlar, cazip banka kredileri ve ödeme kolaylıkları bakımından önemli ölçüde sıfır konut satışları yapılıyor. En fazla konut satışının yapıldığı il İstanbul'dur.
 
 Yatırımcı ve tüketici maket ve 3D boyutlama üzerinden bakarak sıfır konut alıyor. Konutun bulunduğu bölge, ilerde kazanacağı değer hesaplanıyor. Özellikle ofis ve yaşam alanının aynı konsepte isteyenlerin sayısında bir hayli artış bulunuyor. Projeli konutların %6,5'i yabancı yatırımcılara satılıyor."

 

Gayrimenkul yatırımı kazandırmaya devam ediyor!
 
 

Yatırımcının Gözdesi Nereler Oldu?


2020 yılı itibariyle yatırımcı hangi bölgelere yöneldi, hangi bölgelerin değerinin arttığını Propertytr Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Boz şu cümlelerle anlattı:
 
 "Geçtiğimiz yıl yatırımcısına en çok kazanç sağlayan il Antalya oldu. Bu yıl da Antalya'nın Gazipaşa, Kaş, Kemer, Aksu, Korkuteli, yatırımcıların gözdesi olmaya devam ettiler. 2020 yılı itibariyle İzmir'in Bergama ilçesi %39, İstanbul'un Silivri ilçesi %36 ile en çok değeri artan bölgeler oldular. Ayrıca İzmir'in Selçuk, Karaburun, İstanbul'un Çatalca, Arnavutköy; Antalya'nın Kumluca, Finike, Ankara'nın Gölbaşı, Altındağ, Sincan, Bursa'nın Karacabey, Yenişehir ilçeleri yükselişte bulunan bölgelerdir." şeklinde hangi bölgelerin değer kazandığını belirtiyor. 
 

 2020'de Konut Fiyatlarının En Çok Arttığı İller


 
 2020 yılında Türkiye, pandemi ve ekonomik krizle boğuşurken, emlak sektörü hız kesmeden yükselişine devam etti. Konut fiyatlarının en çok arttığı illeri Yusuf Boz şöyle sıralıyor; "Gaziantep, konut fiyatlarının %56,57 artmasıyla ilk sırada yer alıyor. Gaziantep'i %43,19'la Antalya, %41,02'yle Eskişehir, %38,60'la Çorum, %35,71'le Denizli izliyor."
 
 Yusuf Boz, konut fiyatlarının en çok arttığı ilçeleri de şu şekilde sıralıyor; "%99,66'yla İstanbul-Avcılar, %98,12'yle İstanbul-Sarıyer, %87,53'le Ankara-Gölbaşı, %69,14'le İstanbul-Başakşehir, %69,05'le Antalya-Alanya"
 

 Yatırımcıların Gözünden Düşen Yerler


 
Yatırımcıların uzaklaştığı bölgelerde konut değerleri düşüyor. PropertyTr Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Boz bunun fırsata çevrilebileceğini söylüyor. İstanbul'dan Ataşehir, Şile, Sancaktepe, Beşiktaş, Şişli, Tuzla, Zeytinburnu; İzmir'den Çeşme, Gaziemir, Bornova; Ankara'dan Beypazarı, Gölbaşı, Pursaklar; Bursa'dan Kestel'de konut fiyatlarının yüzde 1 ile %5 arasında gerilediğini dile getiriyor.
 

 Gayrimenkulde Yatırım Nasıl Yapılmalıdır?


 
Tüketiciler gayrimenkulleri yatırım ya da  kullanmak için satın alıyorlar. Hangi amaçla alırsanız karlı çıkmak için çok dikkatli olmalısınız diyen Yusuf Boz, şu uyarıları yaptı:
 
 "Her konutun belirli bir rayiç bedeli vardır. İleride getireceği kar marjını da hesaba katmalısınız. Hangi amaçla gayrimenkul alacaksanız, profesyonel yardım almanızda yarar vardır. Zamandan ve maliyetten kar etmek istiyorsanız PropertyTR'nin profesyonel hizmetinden yararlanabilirsiniz"

 

Parasını toprağa yatıranlar dikkat!


Geri Dön