19 / 04 / 2024

Gayrimenkulde başarının yolu müşteri memnuniyetinden geçer!

Gayrimenkulde başarının yolu müşteri memnuniyetinden geçer!

Gayrimenkul sektörü ve emlak piyasasını değerlendiren Remax Analiz ‘de gayrimenkul danışmanı olan Ayla Can, "Gayrimenkul sektöründe başarının yolu müşteri memnuniyetinden geçer" dedi.



Sizi biraz tanıyalım.
1972 İstanbul doğumluyum. Ailem 1957-1959 yılları arasında Makedonya Kırçova’dan göçüp İstanbul  Yıldırım Mahallesi’ne yerleşmişler. Bizim hikayemiz de burada başladı. Evliyim, bir kızım ve bir kız torunum var. 10 yıl profesyonel olarak basketbol sporuyla uğraştım. İki Türkiye 1."liği ve Türkiye 2."liğini yaşadığım profösyonel spor hayatımı Bayrampaşa Spor Kulübü"nde noktaladım. Halen veteran turnuvalarında sevdiğim bu sporu hobi olarak yapmaya devam ediyorum. Meslek hayatımda ise uzun yıllar tekstil sektöründe imalat ve satış müdürü olarak görev aldım. Anadolu Üniversitesi Emlak ve Emlak Yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra emlak  sektörüne de REMAX "le giriş yaparak prestijli bir kariyere adım attım. Yaklaşık üç senedir profesyonel anlamda  RE/MAX Analiz’de gayrimenkul danışmanlığı yapıyorum.


Okul ve kariyer hayatınız da ‘keşke’ dediğiniz noktalar oldu mu?
İmkansızlıklardan dolayı lise de okulu bırakmak zorunda kalmıştım. Bu benim hayatımın dönüm noktalarından birisi olmuştu. Her zaman içimde okulu bitirememiş olmanın eksikliğini yaşıyordum. 36 yaşımda yani 2008 senesinde okulumu bitirmeye karar verdim ve açık öğretim lisesine kaydımı yaptırdım. Lise bittikten sonra Anadolu Üniversitesi Emlak  ve Emlak Yönetimi bölümünü kazandım ve mezun oldum. Şuanda ise İktisat Fakültesi Uluslar arası İlişkiler son sınıf öğrencisiyim.  İş hayatımda ise ‘keşke’ dediğim tek şey mesleğime daha erken yaşlarımda başlasaydım.


Emlak sektörünü zor ve keyifli yanları nelerdir?
Elbette ki her meslekte olduğu gibi gayrimenkul danışmanlığının da zor ve keyifli yanları var. Mesela müşteriler tarafından genellikle gayrimenkul danışmanlarının  hiçbir iş yapmadan kazanç sağladıkları gibi yanlış bir algı oluşmuş. Satış yada kiralama süresinde çalışmalarımızı örseleyen, her fırsatta danışmanların arkasından iş çevirmeye çalışan kendisine dolayısıyla etrafına saygı ve güven duymayan insanlarla karşılaşabiliyoruz. Gayrimenkul sektöründe başarının yolu müşteri memnuniyetinden geçer. Dolayısıyla benim bu işe başlarken kendime ilke edindiğim bir şey var. < Kendine yapılmasını istemediğin hiçbir şeyi başkasına yapma> . Müşterilerimle aramda her zaman bir dostluk bağı kurmaya gayret ederim. Karşı taraf sizin samimiyetinize, iyi niyetinize güvenirse hem işlem başarıyla sonuçlanır hem de siz bir dost kazanmış olursunuz. İş sonuçlandıktan sonra ilişkilerimiz devam eder ve onların hem arkadaşı hem de danışmanı olurum.  Bizler alıcının, satıcının, kiracının yada kiralayanın haklarını gözeterek işlemi sonuçlandırmaya çalışıyoruz.


Emlakçı ve Gayrimenkul Danışmanı arasındaki fark nedir?
Gayrimenkul danışmanları olarak çalıştığımız bölgelerde uzmanlaşmayı önemseriz. Konut, ticari, arsa başlıklarında ve kendi aralarında alt başlıklardan oluşan alanlarda da uzmanlaşırız. Müşterilerimize doğru bilgi, güvenilirlik, çözüm odaklı çalışma, haftalık raporlama, sunum yapma, afiş, broşür ve dijital mecralarla duyurma,  gibi hizmetlerle süreci tamamlayana kadar maksimum seviye de hizmet veririz.  Çalışmalarımızın devamlılığı için önceliğimiz her zaman müşteri memnuniyetidir. Böyle olduktan sonra zaten hızlı sonuç alıyoruz. Yerel emlakçılar arasında maalesef işini düzgün yapmayan ve haksız kazanç sağlamaya çalışanlarda var. Bu durum bizlere de işini hakkıyla yerine getirmeye çalışan yerel emlakçılara da güven problemi yaşatıyor.

 
Re/Max sistemi nasıl çalışır?
Re/Max markası uzun zamandan beri Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Dünyada başarısını kanıtlamış 1997 ‘den beri Türkiye’de hizmet veren ve Türkiye’de en fazla gayrimenkul satışı yapan kurumsal firma ünvanını elinde tutuyor.  Türkiye genelinde 300’ü aşkın ofis ve 3500’ü aşkın danışmanı bulunuyor. Bu ofisler ve danışmanlar birbirlerine entegre çalışıyorlar. Türkiye’nin başka yerinde ortak iş yapma fırsatımız bile doğuyor. Sistemde başarılı danışmanlara ödüllerde veriliyor. Başarının takdir edilmesi hem kariyer anlamında hem de maddi anlamda danışmanlara motivasyon sağlıyor.  Re/Max’ın kurumsal kimliği dışında en önemli etken danışmanlarına eğitim vermesi. Uzmanlığını kanıtlamış insanlarla onların tecrübelerinden yola çıkarak hazırlanmış, denenmiş,sonuç odaklı ve stratejilerinin yer aldığı eğitim, seminer ve kongrelerle sektöre yeni katılmış danışmanlarda da gelişim ve disiplin sağlanıyor.


Re/MAX ‘ta sözleşme ile çalışmanın avantajları nelerdir?
Ona sözleşme değil de Pazarlama Yetki Belgesi desek daha doğru olur. Müşteriler genelde bir danışmana bağlı çalışmak istemezler. Re/MAX olarak çalışma prensiplerimizi duyduktan sonra  hem müşterilerimizin hem de danışmanların verdiği taahhüt olduğunu anladıklarında imzalamaktan çekinmiyorlar. Bu belge içerik olarak her iki tarafında haklarını koruyan bir belge olduğu için okuduktan sonra imzalamakta sakınca gören hiçbir müşterimiz yok. Hatta daha fazla güven duygusunun arttığını söyleyebilirim.

 
Neden Re/MAX ile çalışmalıyız?
Kurumsal firmalarla çalışmak müşteriler için ve danışmanlar için her zaman bir avantajdır. Etik kurallar çerçevesinde, her zaman doğru bilgiye ve doğru pazarlama faaliyetlerine, doğru değerleme ile kısa sürede işleme dönen bir sürü mülk var. Kısa sürede çözüm almak isteyen müşteriler için Re/MAX mülklerini teslim edebilecekleri güvenli bir kurum. Danışmanlar için ise 3500 adet danışmanı ile Türkiye’nin her bölgesine hakim bir kurum çatısı altında kariyer yapmak ve işlem sonuçlandırmak elbette ki daha verimli sonuçlar almasına sebep olur.


Sektörel anlamda bulunduğunuz bölgeyi arz ve talep bakımından değerlendirir misiniz?
Biz ofis olarak Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Fatih, Zeytinburnu, İkitelli bölgelerinde aktif olarak bulunuyoruz. Proje bazlı çok fazla gayrimenkul yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Yatırımcılar genelde bu tip gelişime açık ve kendisini kısa sürede amorti eden bölgelere yatırım yapıyorlar. Bölgede 2. el konut ve  ticari satışları da çok fazla. Yine de taleple kıyasladığımız da 1. , 2. el konut  ve  ticariler de cazip fiyatlar sunulduğunda yada alım gücüne uygun olduğu zaman daha kısa sürede sonuç alınabiliyor. Şuanda  bölgede bir durgunluk hakim. Fiyatlarda da düşüş söz konusu. İnşaat firmaları yaptıkları konutları satmak için indirimler ve cazip ödeme seçenekleri sunuyor. Bu durum 2.el piyasasındaki satış rakamlarını da etkiliyor.


Gayrimenkul Danışmanı olmak isteyenlere tavsiyeleriniz veya önerileriniz nedir?
Yaklaşık üç senedir bu sistemde çalışıyorum. Ofis içinde çeşitli 1.liklerim ve derecelerim oldu. Hem para kazanıp hem de ödüllendirilmek daha iyi daha azimli çalışmamıza vesile oluyor.  Motivasyonumuzu arttırıyor. Kariyer yapmak,  para kazanmak, kendisine veya ailesine daha fazla zaman ayırmak isteyen herkese gayrimenkul danışmanlığını öneriyorum.

 
Re/MAX gayrimenkul danışmanı olarak hedefleriniz nelerdir?
Re/MAX sisteminde ve bölgemde dürüstlüğü ve çalışmasıyla adından söz ettiren birisi olmak.  Kariyerimi sistemdeki en güzel ödüllere taçlandırmak. Herkes ev sahibi oluncaya kadar çalışmak…
               

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var  mı?
Re/MAX Analiz ‘de her biri alanında uzman 25 kişilik bir ekibiz. Topçular, Eyüp, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Fatih ve İkitelli başta olmak üzere tüm İstanbul Avrupa yakasında gayrimenkul danışmanlığı hizmeti veriyoruz.  Yeniliklere açık, sürekli gelişen, çalışan, hedefleri yüksek tutan uzman arkadaşlarımla rakip aynı zamanda çözüm ortağıyız. Ofis olarak da bireysel olarak da  Re/MAX sisteminde çeşitli  ödüller almış ve bölgelerinde tanınmış kişilerle bir arada olmak da başarıyı getiren etkenlerden biri olsa gerek. Bu yüzden gayrimenkul danışmanı olmayı düşünen arkadaşları ve gayrimenkulleriyle ilgili işlem yapmak isteyen müşterilerimizi ofisimize davet ediyorum. 

 


Geri Dön