18 / 04 / 2024

Gayrimenkulde fiyatlar yerli yatırımcı için cazip hale getirilmeli!

Gayrimenkulde fiyatlar yerli yatırımcı için cazip hale getirilmeli!

Saral Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Semih Sarıalioğlu, gayrimenkul sektöründe fiyatların bir an önce aşağıya çekilerek, yerli yatırımcı için cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi.



Gayrimenkul sektöründe hizmet veren Saral Gayrimenkul, birçok kurumsal firmanın da danışmanlığım yapıyor. Yatırım yapmak isteyenlerin, profesyonel bir gayrimenkul danışmandan fikir almasının avantaj sağlayacağını belirten Saral Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Semih Sarıalioğlu, "Biz artık emlakçılıktan çok yatırım danışmanlığına ağırlık veriyoruz. Yatırım için destek olduğumuz müşteriler kazançlı çıkıyor. Bu yüzden firmalar bizden kopmuyor. Müşterilerim kazandıkça ben de kazanıyorum" dedi. Müteahhit firmaların analiz ve araştırma yapmadan proje hazırladıklarını vurgulayan Sarıalioğlu, hedef kitle belirlenmediğinin altını çizdi. 


Müşterilerin paralarını yönettiklerini söyleyen Semih Sarıalioğlu, "Trabzon'da 15 yıldır kurumsal firmaların yatırım danışmanlığını yapıyoruz. Trabzon pazarında bugün balon diye tabir ettiğimiz bir fiyat politikası oluştu. Körfez ülkesi vatandaşlarının ülkeye gelmesiyle birlikte biz Dubai'de Cidde'de ofis açtık ve fuarlara katılarak, tanıtımlar yaptık. Halen yapmaya devam ediyoruz. Yatırımcıyı Trabzon'a çekmek için Trabzon'daki gayrimenkulü anlatıyoruz, kâr marjlarından bahsediyoruz" diye konuştu. 


Geleceğini ve yatırım yapacağını söyleyen birçok yatırımcının sözünde durmadığını ileten Semih Sarıalioğlu, "Beklenen talebi görmedik. Geldiler, sadece bakıp gittiler. Bu da iç piyasada farklı lanse edildi. Bu söylentiler üzerine müteahhitler ve mülk sahipleri fiyatları yüzde 30'a varan oranlarda artırdı. Bu rakamlar da yerli yatırımcıya yüksek geldi. Körfez ülkelerinden gelenler alışveriş yapmadan gidince geriye balon fiyatlar kaldı" açıklamasında bulundu. 


Piyasada bir döngü olmadığına değinen Sarıalioğlu, "Benim tavsiyem, fiyatları bir an önce aşağıya çekerek, yerli yatırımcı için cazip hale getirmeleri. Böyle devam ederse, birçok müteahhit firma zor günler yaşayacak" dedi. Bankaların da faizleri düşürmesi gerektiğinin altım çizen Sarıalioğlu, aksi takdirde piyasadaki gerginliğin devam edeceğini belirtti. 


Yatırım için şu anki dönemin doğru zaman olduğuna dikkat çeken Semih Sarıalioğlu, Yıldızlı, Akyazı ve Beşirli yakınlarında yatırım yapmanın kârlı olabileceğini bildirdi. Sarıalioğlu, şöyle devam etti: "Körfez ülkelerinden gelenlerin Trabzon'a katkısı yüzde ancak 10'u buluyor. Bu yüzden Trabzon'da satılan dairelerin büyük oranda müşterisi kentsel dönüşümle yapılan istimlaktan para alanlar. Nüfusumuz artmıyor, sadece yeri değişiyor. Eskiyi devlet alıyor, yeniyi müteahhit veriyor. Pazarda böyle bir döngü var. Fakat bu da sonunda bitecek. Şu anda gayrimenkul sektörü rakamsal olarak dibe vurdu. Ülkede iki seçim yaşanması ister istemez piyasada gerginlik yarattı. Büyük yatırımcılar yatırım yapmak, kredi çekmek istemedi. Kış döneminde yatırımcı turistin de Trabzon'da olmaması sebebiyle piyasada durgunluk oluştu." 


Trabzon'da konut fazlası olduğunu belirten Semih Sarıalioğlu, "Şu anda hazırda olan 70 bin daireden ve yapılacak olan projelerden bahsediliyor. Ön araştırma yapılmadığı için çoğu inşam zor günler bekliyor. Normal fiyatlara çekilirse gayrimenkuller müşteri bulabilir. Müteahhitler, memur kesimini unuttu. Ya fakir var ya zengin kesim var onlar için. Orta kesimin alabileceği daire 150 bin ila 220 bin TL arasında olur ancak. Ama şu an Trabzon pazarında 160 ila 170 bin TL arasında sıfır daire yok" ifadesinde bulundu. 


Pahalı daireyi müteahhitin de satamadığını anlatan Semih Sarıalioğlu, "Ortada açık bir pazar var. Alım gücü farklı fiyat aralığında olan insanları değerlendirmeliler. 150 ila 200 TL arası fiyattan daire yapılırsa ben de o daireleri inşaat bitene kadar ellerinde bırakmam" diye konuştu. Yalıncak ve Kaşüstü'nde konut fazlalığı olduğunu belirten Sarıalioğlu, şunları kaydetti: "Şu anda Türk vatandaşı oradan alışveriş yapmıyor. İnsanlar oranın Arap şehri kalacağına inandı. Onlar da burada en fazla üç yıl kalır. Daha sonra iflas etmiş müteahhitlerle karşı karşıya kalacağız. Bunun olmaması için devletin şimdiden müdahale etmesi, bir an önce fiyatların normal seviyeye çekilmesi lazım. Bir daire için 1 milyon TL isteniyor ama Araplar da bu fiyatları yüksek buluyor. En fazla 20 gün kalacakları bir daire için yüksek bedeller ödemek istemiyorlar. Ama müteahhitler bunun analizini yapmadıkları için sıkıntı çekiyorlar." 


Dünya Bölge


Geri Dön