24 / 04 / 2024

Gayrimenkulde neye yatırım yapılmalı?

Gayrimenkulde neye yatırım yapılmalı?

RE/MAX Yön Bursa'nın kurucularından olan Göksel Birsen, konut, işyeri ve arsa-arazi yatırımı arasında kararsız kalanlara ipuçları verdi. Birsen, konut almak yerine işyeri yatırımı yapmanın daha kazançlı olduğunu açıkladı.



RE/MAX, 98 ülkede yaklaşık 6600 franehise ofis ve 100,000 Gayrimenkul Danışmanıyla faaliyet gösteren global bir markadır. RE/MAX Türkiye ise 255 franehise ofis ve 3300 Gayrimenkul Danışmanı ile, Türkiye'de gayrimenkul sektörünün kurumsallaşmasında 'ilk'leri başararak öncü olmuş bir kurumdur. 


RE/MAX Yön ise Bursa'da ben ve eşim gibi iki girişimci tarafından 2012 yılında faaliyetlerine başlamış, 19 kişilik ekibiyle hizmet veren, konut ve ticaride Bursa genelinde, arazi yatırımında ise Bursa dahil farklı illerde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yatırım her zaman ilgi çeken bir başlık olmuştur. Konut, işyeri ve arsa-arazi yatırımı arasında kaldıysanız bu yazımın ilginizi çekebileceği kanaatindeyim. İnsanların, mülk yatırımı konusunda son 10 yıldan beri çok daha bilinçli olduğu kanısındayım. Yeni konutların yapılması, arsa ve arazi sahibi olanların bilinçlenmesi ve daha birçok sebepten ötürü özellikle İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Bursa gibi büyük şehirlerde mülk yatırımı bilinci artmış ve bu durum emlak piyasasında ciddi bir talep artışı oluşturmuştur. Mülk yatırımı yaparken, kira beklentiniz varsa, konut almak yerine mümkünse işyeri tercihi yapın. 


Çünkü:

1. Ödemelerin yapılması açısından, işyeri kiracısı, konut kiracısından daha düzen¬lidir.

2. İşyeri yatırımı daha kısa zamanda amorti eder.

3. Konutun yıpranma payı daha yüksektir ama ama işyeri kiracısı işyerini en güzel şekilde tasarımlamak ve bakmak zorun-dadır. Konutta kiracı çıktıktan sonra bir masrafa girersiniz ama işyerinde yeni kiracı dizaynı kendi yapar.


Eğer kira gelirine ihtiyacınız yoksa önceliğiniz arsa ve arazi yatırımı olsun. Yaşadığınız kentin toplam nüfusu artıyorsa, bu kentin gelişme akslarını tercih edebilirsiniz. Yakın gelecekte bir artış beklentiniz varsa arsayı, 2 yıl ve daha ilerisini düşünüyorsanız arazi yatırımı yapın. "Bağ babadan, zeytin deden kalmalı" sözünü bilmeyen yoktur.


Arsa emeklilik, arazi ise çocuklar için alınır. Burası bir zamanlar dutluktu diyenlerini duyanlarımız olmuştur. İşte dutlukken yani bölge henüz gelişimine başlamamışken arazi yatırımı yapıldığında bölgedeki gelişmelerle arazinizin değeri hızlı ve katlayarak artacaktır. 


Bölge gelişimi tamamlamışsa ya da tamamlamaya yaklaşmışsa artış olmaz diyemeyiz ancak ilk zamanlardaki hızda ve artış oranında olmayacağını söylemek isterim.



Kentlere Yön Verenler


Geri Dön